Gündem Sığınmacıların yağmur çilesi

Sığınmacıların yağmur çilesi

04.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in eline geçmeden kenti terk eden Kobanililer Türkiye’ye sığındı. Sınırda bekleyen kalabalık yağmurla zor anlar yaşadı

Sığınmacıların  yağmur çilesi

Kentte kalan az sayıda sivil dün gruplar halinde Türkiye tarafına geçmeye devam etti. Sığınmacılar, gece IŞİD’in attığı bombalardan birinin Kobani’de yaralıların bulunduğu bir hastaneye düştüğünü belirtti. Kobani’den Suruç’a ambulanslar sürekli yaralı taşıdı. Kobani’den gelenlerin geçiş yaptığı Yumurtalık Sınır Kapısı’nın yaklaşık bir kilometre yakınında Suriye tarafına düşen havan mermilerinin patlaması, sığınmacılar arasında paniğe neden oldu.

Çamur engeli
Kobani’de IŞİD saldırılarından kaçanlar, AFAD kontrolünde geçişlerin yapıldığı Yumurtalık Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye geçmeye devam etti. Kayıt işlemleri yapılmadığı için geceyi sınırın Türkiye tarafında bekleyerek geçiren Kobanililer, zaman zaman şiddetlenen yağmur nedeniyle zor saatler geçirdi. Sığınmacılar, yanlarında getirdikleri kilimleri, battaniye ve çuvalları çadır gibi gererek yağmurdan korunmaya çalıştı. Yağmurdan dolayı sınır kapısının çevresindeki arazide bulunan araçlar da çamura saplandı. AFAD tarafından kayıtları yapılan ve çocukları aşılanan Kobanililer daha sonra Suruç ilçe merkezine nakledildi.

160 bin kişi geldi
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, şehre birkaç gün içerisinde Suriye’den yaklaşık 160 bin kişinin geldiğini söyledi. Güvenç, Türkiye’ye sığınan Suriyeli Kürtlere yönelik çalışmalardan dolayı teşekkür ziyaretinde bulunan BDP İl Başkanı Celalettin Ekmen’i kabul etti. Güvenç, ziyaretin ardından gazetecilere, Suriye’nin Ayn el Arap (Kobani) bölgesinde yaşanan acı ve üzüntü nedeniyle Kurban Bayramını buruk karşıladıklarını kaydetti. Güvenç, “Şanlıurfa’ya birkaç gün içerisinde Suriye’den yaklaşık 160 bin kişi geldi. Türkiye’ye sığınan Suriyeli akrabalarımızın üzüntüsü ve sıkıntısını paylaşıyoruz” dedi.