İstanbul Şikede Kumpas İddianamesi: "Şike Soruşturması Zaman Gazetesinde Planlandı"

Şikede Kumpas İddianamesi: "Şike Soruşturması Zaman Gazetesinde Planlandı"

02.12.2016 - 17:16 | Son Güncellenme:

.

Şikede Kumpas İddianamesi: Şike Soruşturması Zaman Gazetesinde Planlandı

"Şikede kumpas" iddianamesinde, şike operasyonun FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in talimatıyla yapıldığı, ancak örgüt üyeleri tarafından soruşturmanın o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan yaptırmış gibi gösterilerek, Fenerbahçe Spor Kulübü ve hükümet arasında bir çatışma çıkarılmasının planladığı anlatıldı. İddianamede Şike soruşturmasının Zaman gazetesinde planlandığı yer aldı.
Futbolda şike soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 108 şüpheli hakkında, ’silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek’, ’silahlı terör örgütü üyeliği’, ’iftira’, ’özel hayatın gizliliğini ihlal’, ’haberleşmenin gizliliğini ihlal’ ve ’resmi belgede sahtecilik’ gibi suçlardan hazırlanan 434 sayfalık iddianamede, Fetullahçı Terör Örgütü’nün yapısı ve faaliyetleri anlatıldı.
İddianamede, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın hedef seçilmesinin nedenlerinden birinin ’askeri ihalelerde yolsuzluk yaptığı iddiası’ ve örgüt tarafından ’Ergenekoncu’ olarak tanımlanması ifade edilerek Yıldırım’ın örgüt tarafından sevilmediği vurgulandı. Yıldırım hakkındaki planın Zaman gazetesinde yapılan bir toplantıda planlandığı, Fetullah Gülen’in bir sohbetinde "Futbol camiasına da girelim, kitleleri etkilemek için" gibi ifadeler kullandığı, bu durumum İhsan Kalkavan’la görüştüğü kaydedildi.
Gülen’in sohbetinin ardından Zaman gazetesinde 2011 yılı öncesinde bir toplantı yapıldığı, toplantıda şike soruşturmasının detaylarının konuşulduğu belirtilen iddianamede, toplantıya, Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, İlhan İşbilen ve Suat Yıldırım’ın katıldığı vurgulandı. Toplantıya katılan kişilere "Futbol’da olalım. Bizim arkadaşlara söyleyelim. Emniyettekiler sağlam altyapı oluştursun" talimatı verildiği, Hidayet Karaca’dan bu işin enformasyonu halletmesinin istendiğine değinildi.

Mehmet Fatih Uğur, Cihan Oskay’ın uçak biletlerini aldı
Örgüt tarafından yazar Cihan Oskay’a Zaman gazetesinde yazmasının teklif edildiği belirtilen iddianamede, şike soruşturması döneminde Zaman gazetesinde haber müdürlüğünü yapan Mehmet Fatih Uğur’un Oskay’ın uçak biletlerini kredi kartıyla alarak, "Sen gel şike ile ilgili bizde yaz. Köşede verelim" şeklinde teklifte bulunduğunu ancak Oskay’ın bu teklifi reddettiği ifade edildi.

Şike soruşturmasını Erdoğan yaptırmış gibi gösterdiler
Şike soruşturmasının Fetullah Gülen’in talimatıyla başlatıldığına dikkat çekilen iddianamede, Gülen’in talimatı üzerine emniyet ve istihbarattaki FETÖ üyelerinin bu operasyonu gerçekleştirdiği anlatıldı. İddianamede, futbol dünyasında şike soruşturmasını (o dönem Başbakan olan) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptırmış gibi göstererek kitlelerin etkilenmeye çalışıldığı, Fenerbahçe Spor Kulübü ve hükümet arasında bir çatışma çıkarılmasının planladığına dikkat çekildi.

"Kumpası kur, yüklü miktarda para ele geçir"
Şike davasında önce sanıklara kumpas kurularak tutuklamalarının sağlandığı, ardından ise para karşılığı tahliye olmaları için tekliflerde bulunulduğu anlatılan iddianamede, örgütün "Kumpası kur, hem futbolu ele geçir, hem de yüklü miktarda para ele geçir" amacı güttüğü anlatıldı. İddianamede, Beşiktaş’ın eski yöneticilerinden Serdar Adalı’nın avukatı aracılığıyla para vererek tahliye olabileceği teklifi yapıldığı, Adalı’nın bu şekilde yüklü miktarda para ödeyerek Şike davasından tahliye edildiği belirtildi.
Mağdurlar hakkındaki dinlemelerin ’örgüt kurma ve yönetme’ suçlarından alındığı ancak o tarihte 6222 sayılı "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un" yürürlükte olmadığı belirtilen iddianamede, mağdurlara şikenin suç olmadığı tarihte dinleme yapıldığı anlatıldı.

Yazarlar