Gündem ‘Silah kullanma yetkisini nizamiyelere iletmedim’

‘Silah kullanma yetkisini nizamiyelere iletmedim’

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski başyaveri Albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış’ın da yer aldığı 534 kişinin yargılanmasına devam edildi.

‘Silah kullanma yetkisini  nizamiyelere iletmedim’

Sanık eski Üsteğmen Çağrı Baca, Başbakan’ın “kalkışma” açıklamasını televizyondan izledikten sonra nöbetçi amiri Haydar Aktaş’ın sıkıyönetim silah kullanma yetkisinin nizamiyelere iletilmesi emrini yerine getirmediğini anlattı.

Haberin Devamı

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi Yerleşkesi’ndeki duruşmada sanık Baca, olay tarihinde üsteğmen rütbesiyle, lojistik destek taburu karargah takım komutanlığı yaptığını, bu ihanete başından sonuna karşı çıktığını ileri sürdü.
Baca, akşam 19.00 sıralarında nöbetçi amiri Haydar Aktaş’ın, “Akşamki tatbikata koruma taburu da gelecek. Tüm nizamiyelere ilet, prosedürle, kimlikle milleti bekletip oyalatmayın” emrini verdiğini, kendisinin ise muhafız alayında bu prosedürün katı şekilde uygulanması nedeniyle sıkıntı yaşanacağını belirterek, emri anlamadığını söylediğini ileri sürdü. Aktaş ile telefonla görüştüğünü ve Başbakan Yıldırım’ın sözlerini aktardığını dile getiren Baca, Aktaş’ın, “Emir veriyorum herkese, nizamiyelere sıkıyönetim silah kullanma yetkilerine geçildiğini ilet” dediğini söyledi. Başbakan’ın konuşmasını da izlediği için sıkıntılı bir durum olduğunu anladığını ve bu emri nizamiyelere iletmediğini savunan Baca, “Netice itibarıyla askeriz” dedi.

Haberin Devamı

‘Bana soru sorma dedi’

Daha sonra alayın, darbeye kalkışan grupta olup olmadığını anlamaya çalıştığını ifade eden Baca, saat 23.40 sıralarında yanına gittiği Haydar Aktaş’a, “Komutanım ‘sıkıyönetim’ diyorsunuz, bakın uçak sesi geliyor, helikopter indi, araçlarımız gitti. Bir şey biliyor musunuz” sorusunu yönelttiğini söyledi. Baca, Aktaş’ın, “Bana soru sormuyorsun. A3 nöbet kulübesine ateş açılmış, hemen köşk birliğinden 30 komando alıyorsun, oraya diziliyorsun” emrini verdiğini, bu emir sonrasında o saate kadar şüphelendiği Aktaş’ın darbeci grupta bulunduğundan emin olduğunu kaydetti.