Ağrı SİLAJLIK MISIRDA HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

SİLAJLIK MISIRDA HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

26.09.2014 - 18:45 | Son Güncellenme:

.

SİLAJLIK MISIRDA HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

AĞRI (İHA) – Ağrı’nın Patnos İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla ekilen silajlık mısırın hasat dönemi başladı.
İlçeye bağlı Ziyaret köyünde çiftçilik yapan Abdullah Ataseven’e ait 150 dönümlük alanda ekilen silajlık mısır tarlasında incelemelerde bulunan İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Naci Özeler, Van’ın tarımsal faaliyetleri içerisinde hayvancılığın, önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, hayvancılığın temel girdisi olan yemin de, ekonomik ve karlı hayvancılık faaliyeti yürütmede en önemli etken olduğunu söyledi. Hayvancılık işletmelerinin kaba yem ihtiyacını yem bitkilerinden sağladığını ifade eden Özeler, “İlimizdeki hayvancılık işletmelerinde üretilen en önemli yem bitkisi yonca ile korungadır. Silajlık mısır ekilişi ilimizde çok azdır. İlçemizde ilk silajlık mısır ekilişi 2012 yılında 130 dönümlük bir arazide yapıldı. Bu sene ilçe genelinde toplam 650 dönüm araziye ekilen mısırdan elde edilen verim ülke ortalamasının üstündedir” dedi.
Ufuk Tarımsal Yayım ve Danışmanlık yetkilileri ise, bilgi ve tekniklerin, çiftçinin deneyimleri ile birleştirildiğini belirterek, bitkisel ve hayvansal üretimde sürdürülebilirliğinin sağlandığını söylediler. Patnos ilçesinde yaptıkları çalışma sonunda, hayvan besiciliği ve süt sığırcılığı yapan işletmelerin, hayvansal yem üretiminin sınırlı olduğu ve hala eski yöntemlerin kullanıldığını tespit ettiklerini ifade eden yetkililer, ilçede modern tarım ve hayvancılığın yapılması için çiftçilere her türlü desteği sunmak amacıyla tarım danışmanları ile çalışmalar yaptıklarını söylediler. Amaçlarının gelecek sezon için üretilen silajlık mısır miktarını 4-5 kat artırmak olduğunu vurgulayan yetkililer, bunun için eğitim çalışmaları ve çiftçi toplantıları düzenleyeceklerini gerekirse tarlalarda eğitimler vererek çiftçileri daha modern tarımla bütünleştireceklerini söylediler.
Programa, Ziraat Mühendisi Faruk Taşdemir, Ufuk Tarımsal Danışmanlık Şirketi sahibi İskender Ertaş, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.

Yazarlar