Gündem Şili’nin Schindler’i

Şili’nin Schindler’i

24.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şili’deki cunta rejimi sırasında diktatör Augusto Pinochet’nin zulmünden solcuları koruyan Jorge Schindler ile ilgili kitap piyasaya çıktı.

Şili’nin Schindler’i

Jorge Schindler adındaki Şilili eczacı, askeri rejimin en zorlu yıllarında solcuları eczane zincirinde işe alarak gizli kimlikler altında çalışmalarını sağladı. Şilili Schindler’in, ünlü yönetmen Steven Spielberg’in filmiyle üne kavuşan ve Nazi Almanyası döneminde Yahudileri fabrikalarında çalıştırarak kurtaran Oskar Schindler ile aynı soyadına sahip olması ise tamamen tesadüf.
Geçtiğimiz hafta “Şilili Schindler’in Listesi” adında biyografi kitabı yayınlanan Jorge Schindler’in Pinochet rejimine karşı ‘sessiz direnişi’ hayranlık uyandırıyor. Şilili Schindler’in hayatı ile Nazi Almanyası sırasında mücadele eden Schindler’in hayatının paralellikler taşıyor olması ise bir başka dikkat çekici nokta. Oskar Schindler, soykırım sırasında fabrikasında çalıştırdığı bin Yahudi’nin hayatını kurtarmıştı.
Şilili Schindler ise 11 Eylül 1973 yılında gerçekleşen ve sosyalist lider Salvador Allende’nin yönetimine son veren darbe sırasında Komünist Parti’nin bir üyesiydi. Darbenin ardından hükümetteki görevinden kovulan Şilili aktivist, ülkeden kaçmak yerine kalarak bri eczane açmayı tercih etti. Haber ajansı AFP’ye konuşan 75 yaşındaki Schindler, kurduğu eczaneler zincirinde başka kimliklerle çalıştırdığı solcular ile ilgili “Plan, hayatta kalma ihtiyacından ötürü doğdu” dedi. İki eczane bugün hala açıkken, 1973-1978 yılları arasında işleyen beş eczanede 100 komünist lider ve solcu militan çalıştı.