Gündem Silopi-Zaho kavgası

Silopi-Zaho kavgası

04.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Habur sınırında sıra yüzünden çıkan kavga, akraba da olan iki ülkenin sınır ilçesi Zaho ile Silopi’yi karşı karşıya getirdi

Silopi-Zaho kavgası

Habur sınır kapısında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı sınır ilçesi Zaho’da sınıra insan taşıyan taksiciler ile Silopi’de sınır ticareti kapsamında Zaho’ya insan ve yük taşıyan Silopi’li şoförler arasında bir süre önce sıra kapma nedeniyle yaşanan kavga, iki sınır ilçesi arasında gerginliğe neden oldu.
Silopi’ye gelen Zaho plakalı araçlar, karayolunda seyir halindeyken taşlı saldırıya uğradı. Saldırı sayısında son günlerde artış kaydedilirken çok sayıda aracın camı kırıldı ya da tahrip edildi. Araçlara yönelik saldırıları önlemek amacıyla polis Habur sınır kapısından Silopi ilçe merkezine kadar olan karayolunda güvenlik önlemi aldı. Önlemlere rağmen saldırıların devam etmesi üzerine Silopi’ye Zaho plakalı araç girişi büyük oranda kesildi.
Silopi’deki saldırıya misilleme olarak Zaho’da da Silopi’lilere ait 73 plakalı araçlar saldırıya maruz kaldı. Zaho kent merkezi ve sınır kapısına hareket halinde olan çok sayıda 73 plakalı araçların taşlarla camları indirildi ya da tahrip edildi.
Zaho’dan Türkiye’ye gelirken yolda taşlı saldırıya uğrayan 63 yaşındaki Abdullah Turan, saldırıyı, “Zaho-Silopi arasında bir süreden beri şoförler arasında başlayan kavgadan dolayı gerginlik olduğunu biliyorduk. Ancak akşam yola çıkarsak saldırı olmaz diye düşündüm, Yola çıktıktan bir süre sonra taş yağmuruna tutulduk. Karanlık olduğu için saldırganları göremedim. Neyse ki atılan taşlarla sadece camlarım kırıldı, canımızı kurtardık” dedi. Turan, atılan taşlardan bazılarını aracın içine düştüğünü belirterek, iki sınır ilçesinde yaşayanların akraba olduğunu söyledi. Turan, saldırıya uğradığı aksam, Zaho’da oturan akrabasına misafir olduğunu, yaşananların ise aynı zamanda akraba kavgası olduğunu söyledi.