Gündem Silvan’da savaş gibi manzaralar

Silvan’da savaş gibi manzaralar

14.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede üç mahalle teröristlerden temizlendi. Kobani görüntülerinin yaşandığı ilçede okulları mevzi yapan PKK’lıların açtığı hendekler kapatılıyor

Silvan’da savaş gibi manzaralar

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde terör saldırılarının yoğun olduğu üç mahalle PKK’lılardan temizlendi, kontrol tamamen sağlandı. Vali Hüseyin Aksoy, savaşı andıran manzaraların görüldüğü ilçede dün bir çatışma yaşanmadığını patlayıcı tuzaklarının temizlenmesi ve hendeklerin kapatılmasından sonra 11 gündür süren sokağa çıkma yasağının en kısa sürede kaldırmayı planladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Güvenlik güçleri, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ve teröristlerin saldırılarının yoğun olduğu Tekel, Mescit ve Konak mahallelerindeki operasyonlarda büyük başarı sağladı. Mahalleleri teröristlerden temizleyen güvenlik güçleri, evleri ve sokakları tek tek kontrol ederek tuzaklanan patlayıcıları etkisiz hale getiriyor.

Harabeye döndü

Teröristlerin açtığı hendeklerin kapatılmasına yönelik çalışmalar sürerken, PKK’lıların Konak, Tekel ve Mescit mahallerinde verdiği zarar gözler önüne seriliyor. Birçok evde çatışmaların izleri görülürken, teröristlerin patlayıcılarda kullandığı tüplerin parçaları da sokaklarda duruyor.

Bazı evlerin yıkılmış duvarları ile yaşananların ardından evlerini terk etmek zorunda kalanların sıkıntıları da göze çarpıyordu. Mescit Mahallesi’ndeki Silvan Yatılı İlköğretim Okulu ile yakınındaki Silvan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin duvarlarına tehdit dolu mesajlar, balyozlarla açılan delikler de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Evleri sokağı gören yerlerdeki ailelerin, teröristlerce evlerinden çıkarıldığı belirlendi. Bu evlere mevzilenen teröristlerin, konumu itibarıyla fayda sağlamayacağını düşündükleri yerlerde oturan aileleri ise “kalkan” olarak kullanmaya çalıştığı ortaya çıktı. Evlerin duvarlarında açtıkları deliklerden çevreyi gözetleyen, güvenlik güçlerine ateş açan teröristler, duvarları delerek evler arasında koridorlar oluşturduğu görüldü.

Yaşananların ardından ibadete kapanan camiler de teröristlerin hedefleri arasında yer aldı. Teröristler, mevzi olarak kullandıkları camilerden güvenlik güçlerine saldırdı. Güvenlik güçleri, evleri tek tek kontrol edip, hendekleri kapatarak mahallede ilerledi.

Teröristlerce indirilen Türk bayrağını yeniden Silvan Aile Sağlık Merkezine asan güvenlik güçleri, PKK’lılardan temizledikleri Tekel Camisi’nde namaz kıldı. Operasyonda şehit olan arkadaşları Necmi Çakır’ı da unutmayan özel harekat polisleri, Çakır’ın vurulduğu binaya büyük boy Türk bayrağı astı.

Sınıftan sınıfa delik açtılar

Okulları mevzi yapan teröristlerin, sınıflar arasındaki duvarları balyozlarla yıkıp delik açtıkları görüldü. Silvan Kaymakamı Murat Kütük, “İnşallah en kısa sürede açılan hendekler kapatılıp, kamu hizmetlerinin sağlıklı şekilde verilmesi sağlanıp, sokağa çıkma yasağı kaldırılacak” dedi. Mahallelerde teröristlerce kazılan hendek ve oluşturulan barikat sayısının ise 40’a yakın olduğunu belirtildi.

Teröristler ilçeyi delik deşik etmiş

Sokağa çıkma yasağının olduğu mahallelerde yuvalanan teröristlerin, cadde ve sokakları hendeklerle delik deşik ettiği görüldü. Yasak nedeniyle 3 mahalledeki Silvan İmam Hatip Lisesi, Silvan Anaokulu, Kız Meslek Lisesi, İmam Hatip Kız Meslek Lisesi, Hassuni Ana Okulu, Milli Egemenlik İlkokulu, Ziya Gökalp Kız İmam Hatip Lisesi, Fevzi Çakmak İlkokulunda 11 gündür eğitim verilemezken, öğrencilerin başka okullara taşınması da soruna çözüm olamadı.
İlçenin yasaklı olmayan semtlerindeki okullara giden öğrenci sayısı da çatışmalar nedeniyle sürekli azaldı.

Silvan’da savaş gibi manzaralar