Ekonomi Şimşek: Yapısal reform yapılmalı

Şimşek: Yapısal reform yapılmalı

16.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomide yaşanan olumlu havanın sürmesi için yapısal reformların ihtiyaç olduğunu belirterek, “Türkiye, ancak yeni reform hamlesi ile yüksek gelir sınıfına girebilir. Bu yönde adımlar atmaya başladık” dedi.

Şimşek: Yapısal reform yapılmalı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria ile birlikte “2016 OECD Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu”nun tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Şimşek, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek, küresel kriz sonrasında, 5.2’lik büyüme yaşandığını hatırlattı.

Olumlu havanın sürdürülebilmesi için reformların gerekli olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Reformlar kolay değil ama imkansız da değil. Türkiye, ancak yeni reform hamlesi ile yüksek gelir sınıfına girebilir. Bu yönde adımlar atmaya başladık” diye konuştu.

Gurria ise, Türkiye’nin bazı Avrupa ülkelerinden 4 kat hızlı büyüdüğüne dikkati çekerken, Rusya, İsrail gibi ülkelerle ilişkilerin iyileşmesinin Türkiye ekonomisi için iyi olduğunu vurguladı.

Büyüme dinamiklerinin çeşitli olması Türkiye’nin en güçlü alanlarından biri olduğunu da söyleyen Gurria, “Türkiye’de büyümede hane halkı tüketim payı çok yüksek. Türk iş sektörü kuvvetli direnç ve olağanüstü çok yönlülük sergileyerek ihracatı gelecek vadeden pazarlara yönlendiriyor, yeni fırsatları değerlendiriyor. Üstesinden gelinmesi gereken zorluk, ekonomiyi özel tüketime aşırı bağımlılıktan daha ihracata dönük ve sürdürülebilir bir büyümeye doğru yeniden dengelemek olacak” diye konuştu.

OECD’nin ‘Türkiye’ beklentisi aynı kaldı

OECD, Türkiye ile ilgili büyüme beklentilerini değiştirmedi. OECD’nin Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu’na göre Türkiye ile ilgili büyüme beklentisi, 2016 için yüzde 3.9 ve 2017 için de yüzde 3.7’de kaldı. Raporda, enflasyon, işsizlik ve cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranı gibi makroekonomik göstergelere ilişkin öngörüler de yer aldı.

Türkiye için 2016 ve 2017 yılı enflasyon beklentilerinde değişikliğe gidilirken, enflasyonun bu yıl yüzde 7.9’dan 7.4’e düşeceği, önümüzdeki yıl ise yüzde 7.3’ten yüzde 7.5’e çıkacağı tahminine yer verildi. İşsizlik oranı beklentileri, bu yıl için yüzde 10.1 ve 2017 için yüzde 10.2 seviyelerinde korundu. Cari açığın GSYH’ye oranı ise 2016 için yüzde 4.8 ve önümüzdeki yıl için de yüzde 4.6 olarak belirlendi.