Gündem Sinemanın hazineleri İstanbul’da

Sinemanın hazineleri İstanbul’da

08.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 37’ncisi yapılan ve 12 gün boyunca sinema izleyicisini dünya sinemasının yeni örneklerinden kült yapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşiflere ve gizli kalmış hazinelere ulaştıran İstanbul Film Festivali önceki akşam yapılan törenle başladı.

Sinemanın hazineleri İstanbul’da

17 Nisan’a kadar 210 filmi izleyiciyle buluşturacak 37. İstanbul Film Festivali, önceki gece Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen bir açılışla başladı. Cem Davran’ın sunduğu açılışta hem izleyiciyi bekleyen filmler tanıtıldı hem de festivalin Sinema Onur Ödülleri sahiplerine verildi.

Haberin Devamı

Gecede takdim edilen ilk ödül Atlas Sineması müdürü Cevdet Pişkin’e sunulan Sinema Emek Ödülü oldu. Ödülü festival direktörü Kerem Ayan takdim etti. Ayan konuşmasında Pişkin’in güleryüzünden, yardımseverliğinden ve festival için öneminden bahsetti ve festivalde geçen emekleri nedeniyle ödülü özellikle kendisinin sunmak istediğini söyledi. Pişkin ödülünü sinemanın personeli ve sinema izleyicileri adına aldı. İlk Sinema Onur Ödülü ‘Otobüs’, ‘Kapıcılar Kralı’, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ın da aralarında olduğu filmlerin yapımcısı Arif Keskiner’e sunuldu. Ödülü Keskiner’e uzun yıllar setlerde birlikte çalıştığı Sonay Kanat verdi. Keskiner, konuşmasında “Sinemanın kolektif bir sanat olduğuna inanıyorum. Ödülü set emekçisini Sonay Kanat’tan almak benim için onurdur” dedi. Sinemanın geleceği için attığı adımların kendisi için öneminden bahseden Keskiner, Ankara Yürüyüşü’nü, sinema yasası için gerçekleştirdikleri çalışmaları bu adımlar arasında saydı.

Haberin Devamı

Sinemanın hazineleri İstanbul’da
‘Kadınım ve sahnedeyim’

Gecenin ikinci Sinema Onur Ödülü, birçok öyküsü sinema uyarlanan edebiyatçı ve senarist Osman Şahin’e sunuldu. Şahin, ödülünü Atilla Dorsay’dan aldı ve konuşmasına sinemanın yedinci sanat denilmesi ve bu ödülün kendisinin yedinci öldülü olduğunu söyleyerek başladı. Şahin, “Yazdığım öykülerin altındaki sinemayı ilk gören Yılmaz Güney’dir. ‘Yazdığın her sözcük görüntü veriyor, sen sinemacısın’ demişti” dedi.

Festivalin üçüncü Sinema Onur Ödülü bir yılda en çok film çekme rekorunu halen elinde tutan, birçok türde film yöneten sinema ustası Aram Gülyüz’e oyuncu Perran Kutman tarafından sunuldu. Gülyüz, konuşmasında kaybettiği sinemacı dostları Halit Refiğ ve Ülkü Erakalın’ı andı ve “Bana muzır yönetmen diyorlar ama bu ödülü alırken muzırlık yapamadım” dedi.

İstanbul Film Festivali’nin son Sinema Onur Ödülü ise ‘Bedrana’, ‘Esir Hayat’, ‘Kaşık Düşmanı’ ve ‘Karılar Koğuşu’nun aralarında olduğu birçok filmde rol alan Perihan Savaş’a oyuncu Erkan Kolçak Köstendil tarafından takdim edildi. Savaş konuşmasında “Kadınım ve sahnedeyim” dedi.

Haberin Devamı

Açılış töreninin ardından, festival, Andrew Haigh’in yönettiği ‘Lean on Pete’ gösterildi. Filmde rol alan ve ‘Vikingler’ dizisindeki Kral Ragner rolüyle tanınan ünlü oyuncu Travis Fimmel de filmi sunmak üzere açılış törenine katıldı.

Sinemanın hazineleri İstanbul’da

Sinema şöleni

Festivalde dünya sinemasının yeni örneklerinden kült yapıtlara, usta yönetmenlerin yeni filmlerinden yeni keşiflere ve gizli kalmış hazinelere 43 ülkeden 218 yönetmenin filmini sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Festival gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu, Pera Müzesi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s, Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu ve Kadıköy’de Rexx ve Kadıköy sinemalarıyla İstanbul’a yayılıyor. Festival sinema söyleşileri, sergileri, dijital deneyimleriyle 12 gün boyunca İstanbul’da sinema şöleni yaşatacak.

Sinemanın hazineleri İstanbul’da