Gündem Sınır kapısına 20 metre kaldı

Sınır kapısına 20 metre kaldı

30.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın Suriye tarafına dün 3 koldan saldırı yapıldı. Suruç Kaymakamı Çiftçi, ‘İlk kez kapıya bu kadar yaklaştılar’ dedi. “IŞİD’in Türk topraklarını kullanarak saldırıda bulunduğu” iddiaları ise yalanlandı.

Sınır kapısına 20 metre kaldı

Kobani’de YPG ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalar dün farklı bir boyut kazandı. Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) desteği ile YPG tarafından geriletildiği açıklanan IŞİD dün takviye kuvvetlerin desteğinde ağır silahlarla üç koldan saldırıya geçti. Sabah 05.00 sıralarında başlayan ve 09.00’a kadar süren çatışmalarda her iki taraftan çok sayıda ölü ve yaralı olduğu öğrenildi.
İddiaya göre, sınırın mayınlı bölgesini kullanan ağır silah destekli IŞİD grupları Toprak Mahsulleri Ofisi siloları ve mayınlı bölgeden sınır kapısına birkaç koldan saldırdı. Bu sırada kapı çevresinde iki büyük patlama yaşandı. Patlamaların IŞİD’in bomba yüklü araçla iki intihar saldırısı olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

İlk kez bu kadar ilerledi
Sınır kapısını ele geçirmeye yönelik saldırıda IŞİDİ’in ilk kez bu kadar ilerlediği ve sınır kapısına 20 metre yaklaştığı bildirildi. YPG’nin saldırıya sert karşılık vermesi ile süren çatışmalar sabah IŞİD’in geri çekilmesi ile birlikte son bularken koalisyon güçlerine bağlı savaş uçakları da IŞİD hedeflerini vurdu.

‘Türkiye’den saldırdılar’
Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim, IŞİD’in Türkiye tarafından Kobani’ye soktuğu bombalı aracı patlattığını ve sınır hattından YPG’ye saldırdığını öne sürdü. “Sabah 06.00’da IŞİD bir bombalı araçla Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçerek, intihar saldırısı düzenledi. Patlama sonucu çok sayıda sivil şehit oldu. Çok sayıda kişi de yaralandı” iddiasını ortaya atan Müslim, ellerinde IŞİD’in Türkiye tarafından saldırdığına ilişkin görüntü ve fotoğraflar olduğunu söyledi.
Müslim, “IŞİD, Kobani’de bizimle başedemedi, bu sefer Türkiye tarafından bize saldırıyor. Eskiden IŞİD’e karşı 3 cephede savaşıyorduk şimdi Türkiye tarafının dahil edilmesiyle dört cephe oldu” dedi.

Haberin Devamı

HDP: Vali doğruladı
HDP Merkez Yürütme Kurulu da yazılı açıklamayla saldırıyı nefretle kınadı. Açıklamada “IŞİD’in aylardır devam eden Kobani kuşatmasının başarısızlığa uğramak üzere olduğu bir dönemde, dördüncü bir cephenin açılması ortaya son derece ciddi sorunlar çıkaracaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve polisin en yoğun olduğu bir bölgede, IŞİD çetelerinin devlete ait bir saha olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nde üstlenerek Kobani’ye karşı saldırıya geçmesi başlı başına bir skandaldır. Bu gelişme, aylardır işaret ettiğimiz IŞİD’e destek verildiği gerçeğini bir kez daha açığa çıkarmıştır. Üstelik Urfa Valisi, milletvekilimiz İbrahim Ayhan’la yaptığı görüşmede, son saldırıda IŞİD’in Türkiye topraklarında yuvalandığını teyit etmiştir” denildi.

Yaralılar alındı
Saldırıya katılan IŞİD’lilerden bazılarının sınır hattındaki Atmanek köyüne kaçtıklarının ileri sürülmesi sınırda yaşayan bazı vatandaşları harekete geçirdi. IŞİD’lileri yakalamak için halkın sınır hattında ev ev arama yaptığı öğrenildi.
Mayınlı bölgede IŞİD’lı grupların bulunduğu ileri sürüldü. Çatışmaların yoğunlaşması üzerine sivillerin çatışma bölgesine yakın kesimlere girişi engellendi. Yaralılar Kobani’nin batısında yer alan Yumurtalık bölgesinden Türkiye’ye alındı.

‘Bisiklet bile geçmedi’

Askeri çevrelerden alınan bilgiye göre olaylar şöyle gelişti:

IŞİD güçleri Suriye toprakları üzerinden sınır kapısının Suriye tarafına saldırı düzenledi. YPG unsurları ile çatışmaya girdiler. Bu sırada sınırı oluşturan demiryolunun güneyinde iki şiddetli patlama oldu. Bu patlamaların bomba yüklü araçlarla intihar saldırısı olabileceği değerlendirilmesi yapıldı. Çatışma sırasında her iki taraftan da aradaki mayınlı araziye girenler oldu.
Türk askerinin ateş açması üzerine bu alanı terk ettiler. Sınırın Türkiye tarafındaki Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan bisiklet bile geçmedi.
Askeri kaynaklar, çatışmaların silolara çok yakın bölgede yoğunlaşması üzerine silonun çevresi ile “basın tepesi” olarak bilinen yerin kurşun ve havan sekmelerine karşı boşaltıldığını belirttiler.

Haberin Devamı

Demirtaş Kobani sınırına gidiyor

Haberin Devamı

IŞİD’in saldırısının ardından HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bugün Suruç’a gideceği bildirildi. Bugün partisinin Gaziantep il kongresine katılması beklenen Demirtaş’ın 14.30’da Suruç’a geçeceği, ardından partililerle birlikte Kobani sınırına gideceği belirtildi. Demirtaş, burada sınır hattında 77 gündür eylem yapan gruplarla bir araya gelecek.

Kaymakam: Türkiye’den girselerdi kapı düşerdi

Milliyet’e konuşan Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, “IŞİD, sınır kapısına yönelik başlattığı kapsamlı saldırıda mayınlı bölgenin Türkiye’ye doğru uzanan kısmını kullandı. Sınır kapısını almak için tren rayının arkasından siloya ulaşmaya çalıştılar. Silo ile demiryolu arasında 20 metre mesafe var. İlk kez kapıya bu kadar yaklaştılar. 20 metreye kadar yaklaştılar. Sınır kapısı ile TMO siloları arasında iki büyük patlama oldu. Büyük ihtimalle araçlarla intihar saldırısı yapıldı. Mayınlı alanı ihlali olunca asker ateş açtı, geri çekildiler. İddia edildiği gibi Türkiye’den girselerdi kapı düşerdi. IŞİD’in Türkiye tarafını kullandığı doğru değil. Mayınlı bölgeyi sadece IŞİD değil PYD de ihlal etti. Hem sözlü uyarı yapıldı hem de uyarı ateşi açıldı. Sınırda konuşlandırılan zırhlı araçlara 15-20 mermi isabet etti. Çatışma sabah 5’ten 9’a kadar aralıksız sürdü. IŞİD kapıdan 150 metre geriye çekildi. Çatışmaların ardından Türkiye’ye 10’u ağır 22 yaralı geldi” dedi.

Haberin Devamı

Başbakanlık yalanladı

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), IŞİD’in Türkiye toprakları üzerinden Kobani’ye saldırdığına yönelik iddiaları yalanladı. BYEGM Suruç Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Konuyla ilgili resmi olmayan iddialara riayet edilmemesi ve teyit gerektiren hususlarda yetkililerin görüşlerine başvurulması önemle rica olunur” denildi. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan bu türdeki açıklamanın Kamu Diplomasi Koordinatörlüğü’nün bağlandığı BYEGM tarafından yapılması dikkat çekti.
MSB’den de açıklama
Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bazı çevreler tarafından, güvenlik güçlerince Türkiye’nin güney sınırlarında bazı terörist grupların giriş-çıkışlarına göz yumulduğu ve bunun sonucu Suriye’de bazı grupların zayiat vermesine neden olunduğu şeklinde haberler üretildiği kaydedildi. Açıklamada, “Bahse konu iddialar gerçek dışı olup, sınırlarımızın güvenliği mevzuatla belirlenen esaslar dahilinde sürdürülmektedir” denildi. (ANKARA Milliyet)

100 silahlı grup birleşti

Suriyeli silahlı muhalif gruplar, “Suriye Devrimi Komuta Konseyi” adı altında yeni bir oluşuma gittiklerini duyurdu. Gaziantep’ta bir araya gelen muhalif grupların temsilcileri 2 gün boyunca yaptıkları toplantılar sonucu, aktivistlerin, Beşşar Esed rejimi tarafından düzenlenen saldırılar karşısında yaptıkları birlik çağrılarını dikkate alarak 100 farklı silahlı grubun birleştiği bir yapı oluşturma
kararı aldıklarını duyurdu. (AA)