Gündem Sırbistan’da gezilecek yerler

Sırbistan’da gezilecek yerler

20.04.2018 - 15:37 | Son Güncellenme:

Uzaklara gitmek fikri bir geldi mi durmak bilmez. Ama nereye gidilmeli konusu kafaları kurcalar. Gidilecek yer hakkında türlü sorular akla gelir. Bu yüzden gitmeden kısa bir araştırma yapmak fayda sağlayabilir. İşte rotasını Sırbistan’a çevirenlere fayda sağlayacak birkaç bilgi...

Sırbistan’da gezilecek yerler

Genel yapısıyla Sırbistan

Sırbistan, popülerleşmiş Paris, Amsterdam, Prag gibi Avrupa şehirlerinden ziyade Balkanlar’ı tercih edenlerin ülkesidir. Üstelik başkenti Belgrad’a gitmek için vize derdi de yoktur. Resmi dili Sırpça olan ülke, eğitim sisteminde pek çok dile yer veriyor: İngilizce başta olmak üzere İspanyolca, Rusça, Almanca ve Fransızca. Resmi dil Sırpçanın Rusçaya benzerliği ise halkı için tam bir avantajdır. Sırbistan dil kadar inançlar konusunda da renkli bir ülkedir. Ülke anayasası inanç özgürlüğü konusunda laik bir yapıdadır. Para birimi olarak Sırp Dinarı kullanılan ülke dağılmadan önceki Yugoslavya’nın en önemli yerlerinden biriydi.

Tarihte Sırbistan

Sırbistan tarih boyunca birçok medeniyete ve imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Bizans, Roma ve Osmanlı imparatorluğu hakimiyetinde geçirilen yılları ülkeye kültürel anlamda zenginlikler katmıştır. Tarih derslerinde adını savaşlarla duymaya alıştığımız ülkenin bu zenginliklerinin her biri ayrı ayrı görülmeye değer. Osmanlı hâkimiyetindeyken pek çok defa isyanla özerklik isteyen Sırplar tarih boyunca pek çok savaş yaşadı. Osmanlı’dan ayrılmak için yaşananlar, Yugoslavya’dan ayrılmak için yaşananlar, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki katliamlar, Bosna-Hersekle aralarındaki gerilimler, NATO bomba saldırısı ve daha nicesi. En nihayetinde bağımsızlığını ilan edebilen ülke, şimdiler de Belgrad şehrinin güzellikleriyle ön plandadır.

Sırbistan kültürü ve mutfağı

Sırbistan’ın sıcakkanlı, misafirperver insanlardan oluşan ülke söylenebilir. Gittiğinizde ekmek ve tuz ikram ettiklerini görebilirsiniz. Onların misafirperverliğine siz de evlerine gittiğinizde ayakkabınızı çıkararak karşılık verebilirsiniz. Çünkü ayakkabı çıkarmak onlar da saygı göstergesidir. Renkli bir hayatı olan ülkenin en renkli zamanları Noel Arifesidir. Normal zamanlarda bile kalabalık olan müzeleri, şarkılı ezgili sokakları, sanat alanları ve gece hayatları Noel zamanları daha da kalabalıklaşmaktadır.

Mutfağına gelindiğinde ise buram buram et peynir kokmaktadır. Zengin kültürel yaşam yemek çeşitliliğine de yansımıştır. Domuz eti kullanılarak yapılan Karodordeva Snicla adlı yemek en öne çıkanlardandır. Kajmak yemeği ise denenmeye değerdir. Bunların yanı sıra diğer lezzetleri: Palacinke, Rostilj, Pljeskavica...

Haberin Devamı

Sırbistan’ın Gezilecek Yerleri

Belgrad: Aziz Sava Katedrali’nin ve Roma kalıntılarının bulunduğu hareketli gece hayatıyla Belgrad mutlaka rotanızda olmalı.

Novi Pazar: Dünya mirası Listesinde yer alan bir şehirdir. Ayrıca birçok tarihi Türk eserleri burada bulunur.

Şeytanın Şehri: Dünya mirası Listesindeki başka bir yerdir. Özelliğini kayalarından alır.

Novi Sad: Exit Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapan şehirdir. Bu festival dünyaca ünlü müzisyenlerin katıldığı önemli bir festivaldir. Sırbistan’ın ikinci büyük şehridir.

Studenica Manastırı: Dünya Mirası Listesinde yer alan Ortodokslar için çok önemli olan bir manastırdır.

Zlatibor: Yaz aylarında yürümenin kış aylarında ise kayağın güzel olduğu turistik yerdir.

Niş: Bu şehri en önemli kılan yerlerden biri Kelle Kulesi’dir. Osmanlıya isyan edenlerin kellelerinden yapılan kule daha sonra anıta dönüştürülmüştür.