Gündem Şırnak’ta hafriyat Silopi’de inşaat

Şırnak’ta hafriyat Silopi’de inşaat

18.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Şırnak ve Cizre’deki yıkık ve ağır hasarlı evlerin enkazını kaldırma çalışmaları sürüyor. Silopi ve İdil’de ise daha önce başlayan çalışmalar sayesinde konutlar yükselmeye başladı

Şırnak’ta hafriyat Silopi’de inşaat

Şırnak’ta PKK’lı teröristlerin saldırıları sonucu Şırnak merkez, Silopi, Cizre ve İdil’de vatandaşların yıkılan ve ağır hasar gören evleri yeniden yapılıyor. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında başlatılan çalışmalar sürerken Şırnak Merkez’de ve Cizre’de enkaz kaldırma işlemleri sona erdi. Silopi ve İdil’de devam eden çalışmalarda konutlar yükselmeye başladı. Milliyet, çalışmaları yerinde inceledi.

Haberin Devamı

Şırnak’ta hafriyat Silopi’de inşaat

Yaşam tarzına uygun

Şırnak merkezde terör saldırısı sonucunda evleri yıkılan veya kullanılmaz hale gelen vatandaşlar için konut yapım çalışmaları sürüyor. 6 bin 759 yapının 994’ü işyeri olan yapıların yıkımı tamamlanırken enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Şırnak merkezde terör saldırıları sonucunda 8 bin 600 konut ağır hasar gördü. Kullanılmayacak halde olan konutlar yıkılırken yerine kentsel dönüşüm projesi kapsamında yeni konutlar yapılacak. Yapımı başlanan konutlar için çalışmalar sürerken hasarlı evler yıkıldı ve enkaz kaldırma işlemleri sürüyor. Şırnak merkezde yaşayan vatandaşların yaşam tarzına uygun evler yapılması tasarlanıyor.

Çok katlı binalar

Şırnak’ın birçok mahallesinde yıkılan konut sayısını kurtarabilmek için çok katlı evlerin yapılacağı belirtiliyor. Yoğun yapılaşmanın olduğu Gazipaşa, İsmetpaşa ve Cumhuriyet mahallelerinde cami, sosyal tesisler ve yeşil alan için ayrılan alanlarda konut ihtiyacını karşılayabilmek için 6-7 katlı konutlar planlandı.

Haberin Devamı

Şırnakta ağır hasarlı olan ve yeniden yapılmak üzere evi yıkılan hak sahibi vatandaşlara kira yardımı yapılıyor. Toplamda 8 bin hak sahibinin olduğu Şırnak merkezde toplamda 100 milyon TL kira yardımı yapıldı.

Şırnak’ta hafriyat Silopi’de inşaat

Yöresel mimari

Yöresel mimariye uygun evlerin yapılacağı Şırnak merkezde tek katlı ve çok katlı olarak iki tip konut projelendiriliyor. Yapılacak evlerde vatandaşların konforlu yaşaması göz önünde bulundurulurken, yapıların kaloriferli olması planlandı. Kentsel dönüşüm projesiyle birlikte şehrin kanalizasyon ve içme suyu şebekeleri de yenilenecek.

Yeni bir görünüm

Şırnak merkezde 1 milyar 402 milyon 300 bin TL’lik yatırım hayata geçiriliyor. Proje bittikten sonra Şırnak’ın yeni bir görünüme kavuşacağı belirtiliyor. 250 milyon TL ayrılan sosyal alanlar için sosyal tesis, spor tesisleri ve yeşil alanlar da planlandı.

ilk evler nisan ayında teslim

Şırnak’ın Silopi ilçesinde terör saldırı sonucunda evleri yıkılan veya kullanılmaz hale gelen vatandaşlar için yapımı devam eden konutların yapımına devam ediliyor. Kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınan hasarlı binalar yıkılırken, yeni yapılan binalar bölgedeki mimari çizgiye uyumlu yapılıyor.

Haberin Devamı

Şırnak’taki terör olaylarında PKK’lı teröristler tarafından 752 konutun ağır hasar gördüğü ve kullanılmayacak hale getirildiği tespit edildi. Yapımı devam eden konutlarda çalışmalar aralıksız bir şekilde devam ederken, yapımı tamamlanan konutlar hak sahiplerine teslim edilecek.

İlk etapta 848 konut

Silopi’de terör saldırıları sonucunda toplam 848 konut yapımı projelendirilirken ilk etapta toplamda 96 konutun çalışmalarına başlandı. Yapımı devam eden 1. etap çalışmalarındaki konutlar yükselmeye başlandı. 100 işçinin çalıştığı projede yapılacak konutlar en fazla 3 katlı olacak.

Yerel çizgiler

6 ayda tamamlanması planlanan konutların bölgede yerel mimari çizgileri kullanılacak. Evleri hasar gören ve yıkılan hak sahiplerine teslim edilecek konutlardaki çalışmalar hızlı bir şekilde ilerliyor. Silopi’de 2 ayrı alanda İller Bankası tarafından 516, TOKİ tarafından da 236 konut daha yapılacak.

Haberin Devamı

Silopi’de evsiz kalan vatandaşlara kira yardımı yapılıyor. Evi yıkılıp kiralık bir eve yerleşen vatandaşlara da geriye dönük kira yardımı ödemesi gerçekleşti. Silopi’de 1000 aileye toplam da 11 milyon 200 TL kira yardımı yapıldı.

İlk etabının yapımına başlayan konutların teslimi nisan ayında yapılacağı belirtilirken, toplamda Silopi’de 1832 konut üretilecek. Konut yapımıyla birlikte altyapı yenilenme çalışmalarına başlanırken, su, kanalizasyon ve asfalt yapım çalışmaları tamamlandı.

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Silopi’de, sosyal tesis ve yeşil alanlar da yapılacak. Yapılacak sosyal tesis ve yeşil alanlar için 150 milyon TL kaynak ayrıldığı belirtilirken, tamamlanan çalışmalar sonucunda Silopi’nin yeni bir görünüme kavuşması hedefleniyor.

1044 ev mayısta teslim edilecek

Şırnak’ta hafriyat Silopi’de inşaat

Terör saldırıları sonucunda evlerin hasar gördüğü Şırnak’ın bir diğer ilçesi de İdil. Devam eden operasyonlarda PKK’lı teröristlerin tuzakladığı bombaların patlaması ve saldırılar sonucunda 713 konut ve işyeri ağır hasarlı ve yıkık, 4 bin 125 konut ve işyeri az hasarlı olarak tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda ağır hasarlı evler yıkıldı ve yeni konutların çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

Tek katlı 130 metrekare

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından terör saldırıları sonucunda hasar gören ve yıkılan evlerin çalışmaları devam ediyor. Yapımı devam eden konutlar Mayıs 2017’de hak sahiplerine teslim edilecek. Tek katlı ve 130 metrekare olarak yapılan konutlarla birlikte yapılacak çalışmaların toplam maliyeti 457 milyon 600 TL.

800 aileye kira yardımı

İdil’de yapımı devam eden konutlar, 3 oda 1 salon, açık teraslı ve depolu olarak ve yöresel tarzdaki evlerle aynı çizgileri taşıyacak. Yeni konutlarda güneş enerjili sistem kullanılacak. Tek kat ve müstakil konutlarda dış cephede ısı yalıtımlı malzeme kullanıldı. 1044 konutun yapılacağı İdil’de, 800 aileye 9 milyon TL kira yardımı yapıldı.

İdil’de konutların yanında sosyal tesisler ve gençlik merkezi de yapılıyor. Terör saldırılarında zarar gören asfalt, su ve kanalizasyon hatları da yenilenecek. 105 kilometrelik alt ve üst yapı çalışmalarının yanında, projede yeşil alanlar da bulunuyor. Spor tesisleri ve gençlik merkezi için 10 milyon TL, sosyal tesis ve yeşil alanlar için 150 milyon TL kaynak ayrıldı.

Cizre’ye 4.250 konut yapılıyor

Şırnak’ta hafriyat Silopi’de inşaat

Şırnak merkezde devam eden terör operasyonlarında hasar alan ve operasyonların olduğu ilçelerden biri de Cizre’ydi. Cizre’de PKK’lı teröristlerin tuzakladığı bombalardan ve saldırıları sonucunda hasar gören evler yeniden yapılıyor. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında başlatılan çalışmalarda Cizre’de 2 bin 709 konut ağır hasarlı veya yıkık durumdayken 13 bin 821 konut da az hasarlı olarak tespit edildi.

Cizre’de tespit edilen ağır hasarlı ve yıkılmış durumdaki evlerin enkaz kaldırma çalışmalarından sonra konut yapım çalışmaları devam ediliyor. Enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlandığı Cizre’de 4 bin 250 konut yapımına başlandı. Evleri yıkılan veya hasar gören, evsiz kalan 2 bin 800 aileye kira yardımı yapılıyor. 30 milyon TL kira yardımı alan evsiz kalan aileler, projenin tamamlanmasıyla yeni evlerine kavuşacak.

Altyapı çalışmaları

Cizre’de PKK’lı teröristler tarafından hasar gören altyapıyı yenilemek için de çalışmalara başlandı. İlçenin su, kanalizasyon ve asfalt çalışmaları devam ederken, 46 kilometre kanal ve 12 kilometre içmesuyu hattı ihalesi yapılıyor. Dicle Nehri kıyısında 60 dönüm üzerinde rekreasyon düzenlenmeleri sürüyor. Dönüşüm projesi kapsamında yeniden yapılandırılan Cizre’de konut projelerinin yanında vatandaşlar için sosyal tesisler de yapılacak.

10 bin kişilik stadyum

Okullar bölgesi olarak adlandırılan alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 1 cami, kapalı ve açık spor tesisleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Ayrıca Cizre’de 10 bin kişilik yeni stadyum çalışmaları da devam ederken, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Gençlik Merkezi yapım çalışmaları sürüyor.

Eskisini aratmayacak

Yeniden yapılan konutların eskisiyle aynı tip projelendirildiği belirtilirken, evlerin büyüklükleri ise farklı olacak. Cizre’de yaşayan vatandaşların yaşam tarzlarına uygun eski evleriyle benzer evler yapılacak. Avlusu olan ve çatı teras tip evlerin yapımına başlandığı Cizre’de konutların 1 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

YARIN: MARDİN NUSAYBİN