Gündem ‘Sistematik şiddet yok’

‘Sistematik şiddet yok’

08.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Elazığ Cezaevi raporu, İnsan Hakları Komisyonu'nda kabul edildi.

‘Sistematik şiddet yok’

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, işkence ve kötü muamele iddialarının mahpuslara ait olduğunu, komisyonun böyle bir tespitinin bulunmadığını belirterek, “Kategorik ve sistematik bir şiddet yok” dedi...

Haberin Devamı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Elazığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yaptığı incelemelere ilişkin hazırladığı kapasite fazlalığı ve şiddet vakalarına ilişkin şikâyetlerin yer aldığı raporu kabul etti. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, “İddiaların mahpuslara ait olduğunu, komisyonun böyle bir tespitinin bulunmadığını” belirterek “Kategorik ve sistematik bir şiddet yok. Kapasite fazlalığı başta olmka üzere eksiklikler de giderilecektir. Bireysel ihlal varsa buna ilişkin ikazlar da yapılıyor” dedi.

Elazığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda mahkumların iddialarını içeren ve alt komisyonun yapıcı önerilerinin yer aldığı raporla ilgili Serdar Milliyet’e şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Somut olay yok’

“Elazığ Cezaevi’nde şikâyetler üzerinde komisyonu görevlendirdik. Gittiler incelemelerini yaptılar. Bütün koğuşları idareyi de dinleyerek ifadeler aldılar. Ancak cezaevinde mahpusların iddiaları ve sorunlar sanki komisyonun objektif tesptileri gibi sunulmuş, bu doğru değil. Oradaki tutuklular gerek hükümlü ve tutuklular dinlenir rapora yazılır. Ancak komisyonu tespitleri farklıdır. Kadın koğuşlarına ilişkin kötü muameleye ilişkin somut olay yok. Olanlar hakkında da iki soruşturma açılmış soruşturmadan sonra takipsizlik verilmiş.”

‘Sistematik şiddet yok’

‘Aykırılık varsa giderilir’

Banyo ve tuvaleti görecek kamera konulmasının fiziki zorunluluktan kaynaklandığını, içini görecek şekilde olmadığını belirten Serdar, “Orada somut olarak cezaevinde öne çıkan fazlalıktan kaynaklı sorunlar var. Fizik şartlar itibarıyla kapasite artırımı yapıyoruz. Kapasite fazlalığı da dönemin şartlarına ait zorunluluktan. Komisyon eğer bireysel tespit ve ihlal varsa buna ilişkin ikazlarını yapıyor. Biz de Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve ekibini çağırmıştık. Tespit edilen aksaklıklar konusunda gerekli incelemeleri onlar tamamlayacaklar. Aykırılık varsa bunlar giderilecek. Belirttiğim husus, katagorik olarak şiddet olarak sistematik şiddet olmadığı” dedi.

‘Kötü muameleye gerekçe gösterilemez’

Elazığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na ilişkin raporun “sonuç ve değerlendirme” bölümünde “Yurt genelindeki diğer cezaevlerinde olduğu gibi burada da kapasite üstü mahpus gerçeği yer almaktadır” denildi. Raporda şunlar kaydedildi: “Ziyaret edilen koğuşlarda kameranın tam banyo kapısının karşısına gelecek şekilde konduğu gözlenmiştir. Heyetimize iletilen şikâyetlerde kameranın yeri dolayısıyla banyo kullanımı sonrası kadın mahpusların rahatsız oldukları yönünde olmuştur. Kadın koğuşlarında ortak alanda kameranın banyoyu görmeyecek şekilde yönlendirilmesi ve ceza infaz kurumu projesinde olmadığı için havalandırma boşluğunda bulunmayan kameraların konması gerekliliği değerlendirilmektedir.”
Raporda ceza infaz kurumlarında hakaret, kötü muamele ve şiddet isnatları kabul edilemeyeceği belirtilerek “Ceza infaz kurumlarında mahpuslarının uyulması gereken kurallar belirlenmiş olup, bu kurallara uyulmaması halinde verilecek yaptırımlar detaylı olarak açıklanmıştır. Bunun dışında hiçbir davranış, hakaret ve kötü muameleye gerekçe gösterilemez. Cezaevi savcısı her türlü isnadın titizlikle araştırıldığını, bu konuda iki ceza infaz koruma memuru hakkında soruşturmanın devam ettiğini beyan etmiştir” ifadeleri kullanıldı.