Gündem Sivrisineklere ‘insan’ kapanı

Sivrisineklere ‘insan’ kapanı

01.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir kasaba sivrisineklere karşı hiçbir kimyasal kullanılmadan korunuyor. ‘Sinek terminali’ sinekleri kendine çekmek için insanların yaydığı karbondioksit ve feromon kullanıyor

Sivrisineklere ‘insan’ kapanı

İki Fransız mucit tarafından geliştirilen ve sivrisineklere karşı geniş alanlarda dahi kesin çözüm sunan yeni buluş büyük ilgi çekti. Hiçbir kimyasal ürün içermeyen ve ilginç bir tasarıma sahip olan ürünün testlerine Fransa’nın Arles kentindeki Sambuc kasabasında devam ediliyor. ‘Sivrisinek terminali’ olarak adlandırılan cihaz, tahtadan yapılmış ve metalle çevrelenmiş bir kasa ve üzerindeki bacadan oluşuyor. Sivrisineklerin insanları tespit etmesine neden olan karbondioksit ve feromon yayan cihaz, yaklaşan sivsinekleri ise elektrik süpürgesine benzeyen bir vakum sistemi sayesinde içerisine çekiyor ve hapsediyor.

Haberin Devamı

Kimyasal yok

Cihazın içerisinde sıvı olarak bulunan karbondioksit ve feromonlar, sivrisineklere bir insana doğru yaklaştıkları izlenimi veriyor. Sinek terminalinin içinde bulunan ve yakalanan sinekleri hapseden torba istenildiği zaman boşaltılıyor.

Devrimsel ürün, sivsineklere kullanılan geleneksel yöntemlere göre çok daha etkili.

Günde 18 bin sinek

Sambuc’e yerleştirilen 11 terminalin sadece bir günde 18 bin sivrisinek yakaladığı belirtiliyor. Simon Lillamand ve Pierre Bellagambi tarafından Techno Bam isimli firmanın ürünü olan ‘sivrisinek terminali’ özellikle kimyasal maddelerin kullanılmaması nedeniyle büyük ilgi topluyor. Ekim ayına kadar Sambuc’te kullanılmaya devam eden ve henüz test aşamasında olan ürün, başarılı bulunması durumunda piyasaya sürülecek.

Haberin Devamı

Yeterli sayıda kullanılması durumunda bir kasabanın ya da sitenin tamamı gibi geniş alanları sivrisineklere karşı koruyan cihaz bu konuda bir ilk olma özelliği taşıyor.

Sambuc yetkilileri geçen yıl sivrisinekle mücadele için 800 bin euro harcadıklarını, ancak sivrisinek terminalinin daha ucuza geldiğini ve kimyasal içermediği için bölgede yaşayan 350 hayvana da zarar vermediğini açıkladı.