Gündem Siyasi görüşe göre destek!

Siyasi görüşe göre destek!

19.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekim ayındaki seçimler için çalışma yapan ‘Yargıda Birlik Platformu’ adlı grup, hâkim ve savcılara gönderdiği listede oy verilmesini istediği adayları 3 gruba ayırdı

Siyasi görüşe göre destek

Yargıda HSYK seçimlerinin heyecanı yaşanıyor. Tayin, terfi ve atamalara karar veren soruşturma ve incelemeler konusunda kritik öneme sahip HSYK’ya, Ekim ayında yeni üyelerin seçilecek olması, hâkim ve savcılar arasında gruplaşmalara neden oldu.
Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) destekleyeceğini duyurduğu adayların yanı sıra ‘Yargıda Birlik Platformu’ adlı grup da çalışmalarını sürdürüyor.

13 hâkim ve savcı
Hükümete yakın olduğu iddia edilen ‘Yargıda Birlik Platformu’ ilk olarak hâkim ve savcılar arasında mail aracılığıyla temayül yoklaması yaptı. İlk yoklamada 35 hâkim ve savcı adının yer aldığı bu listede istenilen isimlerin işaretlenmesi istendi. Daha sonra bu liste daraltıldı.
Grup adına seçim için çalışan HSYK Başmüfettişi İsa Çelik, hâkim ve savcılara 25 Temmuz’da bir mail daha gönderdi. “Genel temayül yoklaması” konulu mail’de, ‘Yargıda Birlik Platformu (muhafazakar kanat) olarak HSYK seçimleri temayül yoklamasında destekleme kararı almış olduğumuz meslektaşlarımız aşağıda gösterilmiştir’ denildi.
Hâkim ve savcılardan destek istenilen mail’de 13 hâkim ve savcının adı yer aldı. Ancak listedeki 13 yargı mensubunun siyasi görüşlerine göre 3’e ayrılması dikkat çekti. Hâkim ve savcılar ‘Muhafazakar’, ‘Ülkücü’ ve ‘Sosyal Demokrat’ olarak sınıflara ayrıldı. Listede muhazafakar grupta H.K, B.B, İ.Ç, T.A, Ş.K, R.S ve S.M olmak üzere 8 isim, ülkücü grupta M.D, R.K, K.A olmak üzere 3 isim, sosyal demokrat grupta ise M.Y ve Ö.T olmak üzere 2 yargı mensubunun ismi yer aldı.

Çarşaf liste
Anayasa referandumunun ardından 2010’da seçilen HSYK üyelerinin görevleri 25 Ekim itibariyle sona erecek. Çarşaf liste sisteminin uygulanacağı HSYK seçimlerinde her hâkim ve savcı adli yargı için 11, idari yargı için 5 isme oy kullanacak.En çok oyu alan HSYK’nın yeni üyesi olacak.
Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın doğal üyesi olduğu HSYK, 22 asil 12 yedek üyeden oluşuyor ve Genel Kurul, 15 kişiyle toplanıp 12 kişiyle karar alabiliyor. HSYK’nın yeni üyelerini yaklaşık 12 bin hâkim ve savcı belirleyecek.