Gündem Skandal! KKTC'de kürtaj turizmi!

Skandal! KKTC'de kürtaj turizmi!

01.03.2016 - 09:07 | Son Güncellenme:

Türkiye'yi de son yıllarda anne-baba olma hayalini kuranların ilk adresi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), geçen hafta yasadışı kürtaj skandalıyla gündeme geldi

Skandal KKTCde kürtaj turizmi

Türkiye'de her yıl 3 bin kadın, tüp bebek yöntemiyle hamile kalmak için yurtdışına gidiyor. O ülkelerin başındaysa KKTCgeliyor. Kuzey Kıbrıs, 2012'den itibaren Türkiye'de kürtajın zorlaştırılmasının ardından tüp bebek tedavisi, taşıyıcı annelik, yumurta-sperm nakli gibi tedavi yöntemleriyle ilgili başvurulan ilk adres oldu. Kısırlık sorunu olanlar tüp bebek tedavisi, doğuştan rahmi olmayan ya da rahim kanseri olan kadınlar yumurta nakli tedavisiyle çocuk sahibi olmayı denerken, sağlık sorunu nedeniyle sperm üretemeyen erkeklerse sperm nakli tedavisini görüyor.

Haberin Devamı

PAKET TURLA TEDAVİ
Paket turlar içinde çiftlere çok yıldızlı otel seçenekleri sunuluyor. Çiftler özel araçlarla karşılanıyor. Merkezler, çiftlere Kıbrıs'a gelmeden önce her türlü bilgiyi veriyor. Kuzey Kıbrıs'ta 15 tüp bebek merkezi bulunuyor. Kıbrıs'taki tüp bebek merkezleri bebeğin cinsiyetini belirlemek için de 7 bin Euro'ya varan fiyatlar talep ediyor. Yumurtalık nakli için de aynı fiyat söz konusu.

30 BİN TL'YE KÜRTAJ
Geçen hafta kürtaj skandalıyla gündeme gelen ve sağlık bakanlığının kapısına kilit vurduğu Ada Tüp Bebek Merkezi de benzer yollarla adaya hasta çeken tüp bebek merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Merkezin, yasadışı kürtajları 30 bin TL'ye varan ücretlerle yaptığı öne sürülüyor. Türkiye'den gelen hastaları kürtaj yaptığı iddia edilen 8 doktorunun tutuklandığı merkezde paranın doktorlar arasında paylaşıldığı da iddialar arasında.

Haberin Devamı

‘KURTULMAK İSTİYORLAR'
Kuzey Kıbrıs'ta söz konusu tedavileri yasal olarak uygulayan merkezlerden biri olan Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi'nin kurucusu Dr. Halil İbrahim Tekin, şunları söyledi: "Bizler hastalara ulaşım, konaklama konusunda yardımcı oluyoruz. Çünkü 6 günlük bir süreç. Personel ve tüp bebek tedavisinde kullandığımız malzemeleri düşündüğünüzde bu maliyet 2 bin 500 Euro'yu buluyor. Bu tedavi için çiftler kredi bile çekiyor. Tecavüze uğrayan, töre cinayetine kurban gitmek istemeyen çocuktan kurtulmak istiyor. Hekimler de bu durumdan yararlanıp yeminlerini hiçe sayarak 30 bin TL'ye çıkan fiyatlarla kürtaj yapıyor. Fiyatların içine tüm masrafları dahil ediyorlar. Kıbrıs'a senede 3 bin 500 hasta geliyor."

KÜRTAJ SORUŞTURMASI TÜRKİYE'YE YÖNELECEK
KKTC'de geçen hafta ortaya çıkan kürtaj skandalında çete üyesi doktorların, 30 haftalık hamilelere dahi kürtaj yaptığı belirlendi. Tarlaya gömülü fetüslerin bulunmasıyla, 8 kişi tutuklandı ve Girne'deki sağlık merkezi 3 ay kapatıldı. Polisin olayı çok yönlü olarak araştırdığı ve şebekenin Türkiye'deki ayağını ortaya çıkarmak için soruşturmanın Türkiye'yi de kapsayacağı öğrenildi.(Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK)