Dünyadan Futbol 150 milyon euroluk trajedi: Eden Hazard! Fenerbahçe gerçeği ortaya çıktı

150 milyon euroluk trajedi: Eden Hazard! Fenerbahçe gerçeği ortaya çıktı

13.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Chelsea’den 115 milyon euro bonservisle Real Madrid’e transfer olduğu 2019 yılında piyasa değeri 150 milyon euroya kadar yükselen Eden Hazard futbol dünyasının son yıllardaki en sert ve dramatik düşüşünü yaşadı. Kulüp bulamadığı için futboldan kopma noktasına gelen Belçikalı 10 numara bir dönemin paylaşılamayan adamıydı.

150 milyon euroluk trajedi: Eden Hazard Fenerbahçe gerçeği ortaya çıktı

Futbolun yakın tarihine mercek tuttuğumuzda, ‘sıfırdan başlayıp, zirveyi yakalayan’ onlarca yıldız görürüz. Pele’den Maradona’ya, Johan Cruyff’tan George Best’e, Lionel Messi’den Cristiano Ronaldo’ya, Didier Drogba’dan Kylian Mbappe’ye, Andriy Shevchenko’dan Robert Lewandowski’ye kadar çok sayıda futbol sihirbazını vitrine çıkarmak mümkün bu kategoride.

Haberin Devamı

Kariyerlerini zirvede noktalayan veya noktalamak üzere olanların yanı sıra zirveden koparak hızla dibi gören yıldızlar da var. Son yıllardaki en sert ve en dramatik düşüşü yaşayanların başında ise şüphesiz Eden Hazard geliyor. Belçikalı 10 numara bir dönemin paylaşılamayan adamıydı. Bugünlerde ise kimse adeta yüzüne bile bakmıyor...

Türk futbol severler, Eden Hazard’la Haziran 2011’de Hasan Çetinkaya vasıtasıyla tanışmıştı. Süper Lig’de şampiyonluğa ulaşan Fenerbahçe’de idari menajerlik görevinde bulunan Çetinkaya, Lille’de fırtınalar estiren Belçikalı yıldız ve menajeriyle temasa geçerek, transfer için nabız yoklamıştı. Ardından malum 3 Temmuz süreci yaşandı ve Hazard’la ilgili tüm planlar rafa kaldırıldı.

Haberin Devamı

Hazard’ın adeta sırtına alıp taşıdığı Lille takımı 2010-2011 sezonunda Fransa’da hem lig hem de kupa şampiyonu oldu. Ele avuca sığmayan, durdurulması mümkün olmayan Belçikalı yıldız o sezon 54 resmi maçta 12 gol, 14 asiste imza atarak Avrupa transfer piyasasının en çok konuşulan ismi olarak sürekli manşetlerdeydi.

150 milyon euroluk trajedi: Eden Hazard Fenerbahçe gerçeği ortaya çıktı

Lille’de kalan Hazard 2011-2012 sezonunda inanılmaz istatistiklere ulaştı. 49 maçta 22 gol, 22 asistlik performans sergileyen süper yeteneğin artık Fransa’da kalması mümkün değildi. Real Madrid, Chelsea ve Bayern Münih’ten resmi teklif alan Hazard, 35 milyon euro bonservis karşılığında Chelsea’ye transfer oldu. Premier Lig sahnesine çıkan Belçikalı yıldız hız kesmedi ve şovuna devam etti. İngiliz ekibinde 7 sezon aralıksız forma giyen Hazard, 352 resmi karşılaşmada 110 gol, 92 asiste imza attı.

Hazard, Chelsea’de tam 6 kupa kazandı. İngiliz ekibi, Hazard’ın liderliğinde 2 kez Premier Lig şampiyonu, 2 kez UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, birer kez de İngiltere Kupası ve İngiltere Lig Kupası şampiyonluğu yaşadı. Chelsea’de bir futbolcudan çok daha fazlasıydı Hazard. Takımın kaptanı, tartışmasız lideri ve durdurulması mümkün olmayan adamıydı.

Eden Hazard’ın 7 yıl top koşturduğu Chelsea’den ayrılma vakti de gelmişti. İspanyol devi Real Madrid tam 115 milyon euro bonservis bedeli ödeyerek Belçikalı yıldızı transfer etti. Hazard, dünyanın en iyi ligi olarak kabul edilen Premier Lig’de her şeyi yapmıştı, ispat edeceği bir şey yoktu ama kendisi için ödenen inanılmaz bonservis bedelinin altında ezilmemek için beklentilere yanıt vermesi gerekiyordu.

Haberin Devamı

150 milyon euroluk trajedi: Eden Hazard Fenerbahçe gerçeği ortaya çıktı

Ancak Chelsea’de yaşadığı peri masalı bitmişti. Hazard’ı Real Madrid’de kabus dolu günler bekliyordu...

Sakatlıklar bir türlü peşini bırakmadı Belçikalı yıldızın. Real Madrid’deki ilk sezonu olan 2019-2020’de 22 maça çıkabilirken sadece 1 gol atarken, yaptığı 7 asist onu eleştiri oklarının hedefi olmaktan kurtaramadı. 2020-2021 sezonunda tablo değişmedi. Uzun süreli sakatlıklar yine üst üste geldi, Hazard 21 maçta 4 gol, 1 asistle yılı bitirdi.

2021-2022’de 23 maçta 1 gol, 2 asistte kaldı. 2022-2023’te ise tamamen dibi gördü. Carlo Ancelotti’nin yalnızca 10 maçta 1 gol, 2 asistle hem sezonu hem de Real Madrid’deki kariyerini noktaladı.

Eden Hazard’ın Haziran 2019’da piyasa değeri 150 milyon euroya kadar çıkmıştı. Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo ile birlikte Avrupa futbolunun en değerli, en şöhretli ve en yetenekli isimlerinden biriydi ancak onlar kadar zirvede kalamadı, maratonun sonunu getiremedi.

Haberin Devamı

Sadece 4 yıl önce 150 milyon euro değer biçilen Hazard bugün kulüpsüz durumda. 32 yaşında olmasına ve başarılarla dolu kariyerine rağmen hiçbir büyük kulübün transfer listesinde yer almıyor. Hatta bildiğimiz kadarıyla alt sıra takımları bile kronik sakatlıkları düzelmek bilmeyen Belçikalı oyuncuyla ilgilenmiyor.
Evet böyle olmamalıydı... Eden Hazard gibi bir yıldız henüz 32 yaşında kulüpsüz kalmamalıydı. Ancak futbol da tıpkı hayat gibi acımasız. Günler, haftalar, aylar, yıllar hızla geçiyor ve rolünün gereğini yerine getiremeyenler sahneden aşağı indiriliyor.

Hazard belki de çaresiz kalıp önümüzdeki günlerde futbol kariyerine son noktayı koyacak ve teknik adamlığa adım atacak. Kim bilir belki de bir yerlerde şansını son kez deneyecek. Futbol hayatının geri kalanında şans ve sağlık yanında olur mu kimse bilemez. Hazard’ın en azından sağlıklı olmasını dileyelim, bugüne kadar izlettikleri ve futbola kazandırdıkları için kendisine teşekkür edelim...

Haberin Devamı

150 milyon euroluk trajedi: Eden Hazard Fenerbahçe gerçeği ortaya çıktı

F.BAHÇE'YE NİYET, WESTERLO'YA KISMET Mİ?

Hasan Çetinkaya, Eden Hazard’ı Haziran 2011’de Fenerbahçe’ye getirmek için büyük uğraş vermiş ancak hedefine ulaşamamıştı. Westerlo’nun 2. başkanı olan Çetinkaya’nın şimdilerde yakından tanıdığı Belçikalı yıldızı kulübüne transfer etmeye çalıştığı ileri sürülüyor.

İspanyol medyasının iddiasına göre Avrupa’da Eden Hazard’ı transfer etmek isteyen tek kulüp var. İspanyollar, Hasan Çetinkaya’nın ikinci başkanı olduğu Belçika ekibi Westerlo’nun Hazard’ı kadrosuna katmaya çalıştığını iddia ediyor.

Bu iddia, Hasan Çetinkaya’nın bundan 12 yıl önce Hazard’ı Fenerbahçe’ye transfer etmeye çalıştığı günleri akıllara getirdi. Çetinkaya, Lille’de top koşturan 20 yaşındaki Hazard’ı Haziran 2011’de idari menajerliğini yaptığı Fenerbahçe’ye getirmek istemiş ancak başarılı olamamıştı.

Hasan Çetinkaya ile Eden Hazard arasında yakın bir arkadaşlık bulunuyor. Çetinkaya, Hazard’a talip olduğu o günleri şöyle anlatıyor:

“Hazard eski bir dostum ve arkadaşım. 15-16 yaşından beri tanırım. O zaman Lille’de oynuyordu. Fenerbahçe’ye karşı müthiş bir sempatisi vardı. Bizim konuştuğumuz dönemlerde takımda Hazard, Gervinho ve Sow vardı. Sadece oradan Sow’u alabildik. Eden Hazard farklı boyuta geçti. Avrupa’nın en önemli kulüplerinden teklif aldı. Avrupa’nın en büyük yetenekli yıldız adaylarından biriydi. Gönül isterdi ki o zamanlar Fenerbahçe’ye gelsin. Bakalım zaman gösterecek. Bana sözü var. Hazard bir gün Fenerbahçe forması giyebilir...”

Eden Hazard’ın geçmişte Hasan Çetinkaya’ya verdiği “Fenerbahçe sözünü” tutması mümkün görünmüyor. Ancak Çetinkaya ile Westerlo’da buluşmaları pekala mümkün olabilir. Hazard ülkesine dönüp son bir şarkı söylemek isterse buna kim ‘hayır’ diyebilir...

4 YILDA 7 GOL ATTI

Belçikalı yıldız, Real Madrid’de 4 sezon forma giyerken hiçbir dönemde beklentilere karşılık veremedi. İspanyol ekibiyle 76 maça çıkabilen Eden Hazard sadece 7 gol kaydetti, 12 kez de asist yaptı. Hazard, Lille’de oynadığı 2011-2012 sezonunu 49 maçta 22 gol, 22 asistle noktalamıştı. Chelsea’de forma giydiği 2014-2015 sezonunda ise 52 karşılaşmada 19 gol, 13 asiste imzasını attı.

150 milyon euroluk trajedi: Eden Hazard Fenerbahçe gerçeği ortaya çıktı

MARCA: FUTBOLU BIRAKABİLİR

İspanyol spor basınının önde gelen gazetelerinden Marca, Eden Hazard’ın futbola veda etmenin eşiğinde olduğunu savundu. Real Madrid’e yakınlığıyla bilinen Marca’da yer alan haberde, 32 yaşındaki futbolcunun beklediği transfer teklifini alamadığı için futbol kariyerine nokta koymak üzere olduğu ileri sürüldü. Bir başka İspanyol gazetesi AS ise Botafogo, bazı MLS ekipleri ve Suudi Arabistan’dan birkaç kulübün Hazard’a teklifte bulunduğunu yazdı. Yıldız futbolcunun önümüzdeki günlerde bir karar vereceği iddia edildi.

Eden Hazard, Lille ve Chelsea’nin yanı sıra Belçika Milli Takımı’nda ulaşılması çok zor istatistiklere imza attı. Yıldız futbolcu 126 kez giydiği milli formayla rakip ağları 33 kez havalandırırken, 36 defa da takım arkadaşlarını golle buluşturdu. Hazard, Lille forması giydiği 2010-2011 ve 2011-2012 sezonlarında Fransa’da yılın futbolcusu seçildi. Chelsea’de top koşturduğu 2014-2015 sezonunda ise İngiltere’de yılın futbolcusu ödülüne layık görülmüştü.

"ARTIK MUTLU OLMAK İSTİYORUM"

Eden Hazard kariyer anlamında tam bir trajedi yaşıyor ve futbolla yeniden ayağa kalkabileceğine inanıyor. Bir çıkış yolu arayan Belçikalı yıldız yaşadığı hayal kırıklığını şu sözlerle anlatıyor: “Artık mutlu olmak istiyorum. Beni içinde bulunduğum durumdan kurtarabilecek tek şey var, o da futbol. Geçmişe dönmek değil ama mutlu olduğum günlerin daha fazla farkında olmak isterdim...”