A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçen hafta PFDK Zokora’ya 3 maç ceza verince yine kızılca kıyamet koptu. Ortalığın karışmasının nedeni ise önceki maçlarda kırmızı kart gören oyunculardan Alex’e 1 maç ceza verilmesi, Elmander’in ise aldığı 2 maçlık cezanın 1’e indirilmesiydi.

Önce tüm hüsnüniyet ile 3 olayın nasıl geliştiğine ve kurumların ne şekilde karar verdiklerine bakmakta fayda var.

Ligin dokuzuncu haftasında Fenerbahçe Kadıköy’de Karabükspor’u ağırlarken, orta sahada Alex ve Nikolic’in mücadlesinde hakem Aytekin Durmaz önce Fenerbahçe lehine faule işaret etti daha sonra da Alex’in rakibine dirsek attığını düşünerek elini arka cebine götürdü.

Haberin Devamı

Bu olayı görüşen PFDK, Alex’e sadece bir maç ceza verdi ve bu durum gösterdi ki PFDK hakemin kararını yanlış bulmuş ayrıca kırmızı kartın maçın altıncı dakikasında çıkmış olmasını da göz önünde bulundurmuştu.

Galatasaray-Sivasspor maçında ise Elmander’in kırmızı kart görme sebebi, Hayrettin’e arkadan yaptığı müdahaleydi. Bu olayın ardından PFDK, İsveçli oyuncuya iki maç ceza verdi ki bu karar, kurumun hakemin kararına paralel olarak Elmander’in, Futbol Disiplin Talimatı’nın (FTD) deyimiyle “sert ve ciddi bir faul” yaptığını düşündüğünü gösterdi. Fakat daha sonra bu kararı görüşen TFF Tahkim Kurulu, Elmander’in pozisyonda eylemi kasten gerçekleitirmedine kannat getirerek cezayı bir maça indirdi.

Son olarak Trabzonspor-Galatasaray maçında Melo ile kafa topuna çıkan Zokora, Kuddusi Müftüoğlu tarafından kırmızı kartla cezalandırıldı ve PFDK, hakemin kararını onaylamakla kalmayıp muhtmelen pozisyonu daha ciddi veya FTD’nın tabiriyle “şiddetli bir hareket” olarak değerlendirerek Fildişili oyuncuya üç maç ceza verdi. Trabzonspor’un başvurusu üzerine konuyu görüşen Tahkim Kurulu da “eylemin topla mücadele” esnasında gerçekleştiğini belirterek söz konusu cezayı iki maça indirdi.

Olaylara bu merkezden bakınca kulağı tırmalayan bir şey görünmüyor fakat bu kararlardan memnun olmak için pozisyonları izlememiş olmak gerek.

Benim pozisyonlar ile ilgili şahsi kanaatlerim:

Alex’in pozisyonda, Brezilyalının geriye doğru adım atması nedeniyle hakemin dirsek kararına da PFDK’nın buna inanmama kararına da saygı duyulması,

Haberin Devamı

Elmander’in kırmızı kartının doğru fakat pozisyonda Elmander’in durabilecekken tekrar zıplayarak rakibinin bacağının arkasına basması nedeniyle bu cezanın indirilmesinin skandal derecede yanlış olduğu,

Zokora’nın pozisyonunda ise hem hakemin pozisyonu “yumruk” olarak değerlendirmesinin bir ölçüde anlaşılabilir fakat bu pozisyonda PFDK’nın üç maçlık cezaya hükmetmesinin hatalı olduğu yönünde.

Fakat tartışmaya açık (Elmander’in pozisyonunu bu ifadeye dahil etmiyorum) söz konusu pozisyonlarla ilgili olarak kişisel görüşlerden ziyade kurumların kararlarını nasıl açıkladıkları önemli ki bu noktada PFDK da TFF Tahkim Kurulu da tabiri caizse çuvallıyor.

PFDK açısından, Zokora’nın pozisyonunu sahada rakibine cepheden bir yumruk atmış gibi değerlendirilmesi ne kadar üzücüyse Thakim Kurulu tarafından Elmander’in pozisyonunu “isteyerek olmayanlar”, Zokora’nın pozisyonunun ise “hareket topa olanlar” kefesine koyulması o derece anlamsız ve futbolseverleri tatmin etmekten uzak.

Haberin Devamı

Zaten altı üye ve bir başkandan oluşan TFF Tahkim Kurulu’nun bugüne kadar aldığı kararlarda futbola dair bir vurgu yapmayıp kararlarını genel hukuk çerçevesinde açıklaması ve kurul üyelerinin futbol oyunu ile ilgili bir donanımları olmaması da bambaşka bir tartışma konusu.

Sonuç olarak, zaten göreve geldiğinden beri gösterdiği performansla sadece futbolseverlerin değil kulüplerin nazarında da itibar kaybeden TFF, PFDK ve Tahkim Kurul’unun hem birbirleri ile çelişen hem de tutarlılıktan ve doyuruculuktan uzak kararlarıyla bu durumu daha da kronik hale getiriyor. Mevcut durumda doğru veya yanlış her karar tartışmaya açık hale geldiği gibi TFF her kulüp tarafından, diğerini kayırmakla suçlanıyor. Hal böyle olunca da ortaya yine herkesin hem haklı hem de haksız olduğu, bize hiç yabancı olmayan ama akıllara zarar garip bir durum çıkıyor.

http://twitter.com/cannizamoglu