Skorer Asrın pehlivanı Taşçı

Asrın pehlivanı Taşçı

12.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Asrın pehlivanı Taşçı

Asrın pehlivanı Taşçı


Kırkpınar'da 8. kez şampiyon oldu ve Cumhuuriyet Tarihi'nin rekorunu kırdı


638. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Karamürselli Ahmet Taşçı'nın zaferiyle sonuçlandı. İki Altın Kemer sahibi Taşçı, finalde Ankara bölgesinden Vedat Ergin'i puan güreşinde 3 - 1 yenerek, 8. kez Kırkpınar'ı eli havada terketti. Bu sonuçla Taşçı, Cumhuriyet Tarihi'nde Er Meydanı'nda en fazla başpehlivan oldu ve adını "Asrın Güreşçisi" olarak tarihe yazdırdı.

40 dakika yenişemediler

Başpehlivanlık güreşinde 40 dakika boyunca Ahmet Taşçı aktif gözükmesine ve rakibine iki ihtar verdirmesine rağmen, pehlivanlar birbirine üstünlük sağlayamayınca puan güreşine geçildi. On dakikalık bu güreş süresince Ahmet Taşçı temkinli görünürken, Ergin atak güreşini puanla sonuçlandıramadı.

Diğer şampiyonlar

Kategorilerinde birinci olan diğer pehlivanlar ise şöyle: Minik 1: Yavuz Kocaer (Sinop), Minik 2: İsa Sarı (Çorum), Teşvik: Nuh Pektaş (Çorum), Tozkoparan: Recep Çakır (Antalya), Destek küçük boy: Emin Toksöz (Antalya), Deste büyük boy: Hüseyin İyican (Manisa), Küçük orta büyük boy: Ramazan Yarar (Yozgat), Deste orta boy: Kemal Yılmaz (Antalya), Küçük orta küçük boy: Murat Aydoğdu (Karamürsel), Büyük orta: Ümit Balta (Sakarya), Başaltı: Nail Kurt (Biga).

Ağa Doğansoy

Kırkpınar'da gelecek asrın ilk ağası Karamürselli Emin Doğansoy oldu. 2000 yılında 639.'su yapılacak güreşlerin ağalığı için beş aday yarıştı. Açık artırmada ortaya konulan sembolik koça 35 milyar lira veren Doğansoy, gelecek yılın ağalığını kazandı. Emin Doğansoy, "Karamürselspor'u 1992'de başkanlığım dönemde Üçüncü Lig'e çıkardım. 1968'de deste büyük boyda Kırkpınar'da güreştim. Serbest güreşte de Kocaeli şampiyonluğum var. Kırkpınar'a faydalı olacağıma inanıyorum" dedi.

Demirel de izledi

638. Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin son gününde "Ağaların Ağası" Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yine tribündeki yerini aldı. Sarayiçi'ne gelen Demirel, güreşseverlerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Er Meydanı'na Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut ile birlikte gelen Demirel, yarı final ve final maçlarını izledi, dereceye giren pehlivanlara ödüllerini verdi. Demirel'le birlikte Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, DTP milletvekili İsmet Sezgin, Edirne Belediye Başkanı Cengiz Varnatopu, Güreş Federasyonu Başkanı Ahmet Ayık da finalleri takip etti.

Doping kontrolü

Kırkpınar'da geçen yıl başlanan doping kontrolü uygulamasına bu yıl da devam edildi. Baş, başaltı, büyük orta, küçük orta büyük ve küçük orta küçük boylarında finalist olan pehlivanlar doping kontrolüne alındı. Örnekler, test yapılmak üzere Hacettepe Üniversitesi'ne gönderildi.

Paris'te buluşma

Bir Fransız işadamının Paris'te düzenleyeceği yağlı güreş gösterisi için Ahmet Taşçı'dan sonra dün de Cengiz Elbeye anlaşma imzaladı. İki pehlivanın da içinde bulunduğu 16 kişilik güreşçi grubu Paris'te önümüzdeki aylarda gösteri amaçlı kapışacaklar.

Şampiyona Amsterdam'da

Avrupa Yağlı Güreş Şampiyonası'nın üçüncüsü 19 Eylül'de Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yapılacak. Şampiyonaya Avrupa'nın birçok ülkesinden güreşçiler ile Türkiye'den de Ahmet Taşçı ve Cengiz Elbeye'nin de aralarında bulunduğu bir grup pehlivan katılacak.

Bakan'dan altın

Başpehlivanlık güreşlerini izleyen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, kategorilerinde ilk üç sırayı alan pehlivanları adeta altın yağmuruna tuttu. Ünlü, başpehlivana 25, ikinciye 16, üçüncüye de 12 Cumhuriyet altını verirken, diğer kategorilerde de 100'e yakın altın dağıttı.



Yazarlar