Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Seksenli yılların ortası... On dört yaşında bir çocuk, İzmirspor alt yapısında futbol öğreniyor.

Bir Akhisar öyküsü
Aslında sağ ayaklı ama, solunu da kullanıyor. Oyunun her iki yönüne katılan, hocasını dikkatle dinleyen, arkadaşlarıyla güle oynaya eğlenerek öğrendiklerinden bir fazlasını yapmaya çalışan bir çocuk bu. Hocası, savunmada en temel ilkeyi anlatırken, topu kapmaya odaklanıyor. Kapamadığı topun pas yolunu kesmeye koşuyor. Kazandığı topu savurmuyor, akıllıca kullanmanın yollarını arıyor.
Hoca, her anlattığını dikkatle uygulayan, sonra kendinden de katmaya çalışan bu çocuğu ödüllendiriyor günün birinde:
“-Sen çok iyi bir futbolcu olacaksın. Sende fazlası da var, antrenör de olacaksın!”
“- Antrenörlük mü hocam? Nerdeee!”
“-Bak görürsün, günün birinde antrenör olduğun zaman, senin yardımcın da ben olacağım!”
“-Estağfurullah hocam!”
“-Tabii, burada benimle gevezelik etmeyi sürdürürsen, avucunu yalarsın. Hadi koş bakalım şimdi!”
O çocuğun adı Hamza Hamzaoğlu...
Hocası Yıldırım Uran...
Hamza Hamzaoğlu, Akhisarspor’un teknik direktörü... Yıldırım Hoca da yardımcısı...
Yıldırım Hoca, otuz yıl önce söylediklerinin gerçekleştiğini söylüyor gururla... Siirt’te başlayan antrenörlük macerasında da Hamza Hamzaoğlu ile beraberdi. Bugün de beraber.
Akhisarspor Belediye Gençlik Spor’un antrenmanını izledim geçen hafta...
Bursa maçına hazırlanıyorlardı. Hepsi de neşeli, şakacı,işlerini eğlenerek yapan adamlar. Ama hepsi de birbirine saygılı. Kaptan Emrah Eren, tüm takımın arkadaşlık bağlarıyla sıkı sıkıya bağlandığını anlatıyor. Fenerbahçe’nin emektarlarından Oğuz Dağlaroğlu, hepsinin ağabeyi... Ona toz kondurmuyorlar. Çağdaş Atan, “İki düğüne birden hazırlandığını söylüyor: Önce Süper Lig’de kalışımızı kutlayacağız. Sonra da ben dünya evine gireceğim” diyor. Çağdaş’ın sevgilisi bir Çek kızı. İsviçre’de oynarken tanışmışlar, şimdi davul zurnalı düğüne hazırlanıyorlar.
Theofinas Gekas, devre arasında takıma katılan Yunan golcü, biliyorsunuz attığı 11 golle Akhisarspor’un kahramanı oldu.Yine de tevazuyu elden bırakmıyor: “Ben mucize filan yaratmıyorum. Büyük iş yaptığım da söylenemez. Asıl işi yapan takım arkadaşlarım. Onlar mücadele ediyor, topu bana atıyorlar, sadece dokunuyorum. Onlar olmasa Gekas palavra!” diyebiliyor. Bu adam örnek bir profesyonel. Devre arasında 345 bin Euro’ya imza atmış. Bu garanti paranın dışında hiçbir şey istemiyor. Tabii, trink ödemelerle aldığı primleri çok seviyor.
Futbolcular, Beşiktaş galibiyeti için 50 bin liraya yakın prim almışlar. Ödemeler aksamıyor.
Akhisarspor belediye kulübü. Ne var ki, belediyeden finansal anlamda bir destek almıyorlar. Başkan Hüseyin Eryüksel, “Yıllık 10 milyon Euroluk bütçemiz var. Bu parayla futbol, basketbol ve güreş takımlarımızın tüm giderlerini karşılıyoruz. Tek kuruş borcumuz yok. İddaa’dan, yayın gelirinden aldıklarımız bize yetiyor!”diyor.
Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu, yıllar önce Siirt’te söylediklerini tekrarlıyor yine:” Az transferle istikrarlı bir kadro oluşturup futbolu iki yönüyle en iyi biçimde oynamaya çalışıyoruz. İşimize saygı duyuyoruz. Skor tabelasına da fazla bakmıyoruz” diyor. Hamzaoğlu bunları söylerken, yardımcıları Yıldırım Uran, Fuat Buruk ve kaleci antrenörü Metin Mert, oyuncuların özgür ve yaratıcı bir takım kimliği oluşturması için çaba gösteriyor.
Akhisarsporlular, “İnandık, güvendik, başardık ve galiba YIRTTIK!” diyorlar. Yırtmanın anlamı, Süper Lig’de kalmak. Şu anda 36 puanları var. 39’u bulurlarsa yırtmış olacaklar. Hamzaoğlu ise 6 puan toplamaları gerektiğini söylüyordu Bursa beraberliğinden önce. Macera devam ediyor.
Sırası gelmişken... Belediye kent içinde kalan eski stat ve salonu devralıp yine kent içinde Mermerciler bölgesinde 13 bin 500 kişilik modern bir stat ve 2500 kişilik spor salonu yapıyor Akhisarspor’a....
Mimar Adnan Kazmaoğlu’nun projesi bu ay ihaleye çıkıyor. Akhisarspor, yeni evinde yeni sezonlara hazırlanıyor!

Haberin Devamı

İNSANLAR YAŞADIKÇA...
SUAT KILIÇ
Gençlik ve Spor Bakanı küskün sponsorları yeniden devreye sokarken çok başarılı. Turkcell’in atletizm ve yüzmeye 28 milyon liralık katkısı hayatı güzelleştiren bir paylaşım örneği. İzmir Halkapınar’da Atletizm Performans Merkezi kuruluyor. Prof.Dr.Muzaffer Çolakoğlu ve ekibine başarılar.
EMİN MÜFTÜOĞLU
İşte gerçek bir spor kahramanı. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, federasyon başkanının kişisel çabalarıyla her bakımdan beş yıldızlık bir başarıyla bitti. L’equipe manşetten verdi. 1 milyar 250 milyon kişi tv’den izledi. 193 yarışçının 175‘i turu bitirdi. En az 150’si Fransa ve İtalya turlarına katılacak. Mustafa Sayar genel klasman birincisi oldu. Dopingden de temiz çıksın, yılın sporcusu olur! Konya Torku’ya da can-ı gönülden tebrikler!
MUSTAFA DENİZLİ
Bir futbol misyoneri gibi doğu - batı, büyük - küçük demeden yurt içinde ve dışında emeğini, enerjisini, karizmasını koyuyor ortaya.
İnsanları inandırıyor, kazanıyor. Rizespor’u Süper Lig’e döndürürken gerçek bir cesaret örneği sergiledi. Zaman zaman yalnız kaldı, şimdi herkes peşinde.... Dinlenmek için kaçıyor ve ulaşılmaz adam oluyor.
RAUF BÜYÜK
İnönü’deki darp,şiddet ve utanç gösterisinin tutuklu tek sanığı... Spor alanlarında şiddeti önlemekle ilgili yasanın uygulandığına dair somut örnek. O içeride pişman, biz dışarıda biber gazıyla perişan! Bu kirlilikten hep birlikte arınacağız da... Ne zaman?
FİKRET ORMAN
Beşiktaş Başkanı, Ümraniye’de tüzükle ilgili açıklamalar yaptı. Sağır değilim ama, mikrofonsuz masadan dediklerinin çoğunu duyamadım.
Savunduğu tüzükte iyi niyet çiçekleri vardı. Hepsini saygıyla karşıladım. Ama Dernekler Yasası ile çelişen en az 5 madde saydılar bana. Sermaye piyasası ile ilgili maddelerin de tutarsızlığından söz ediliyor. Bazı kurucuların adı atlanmış. Ayrıntıya girmiyorum ama yeni tüzük için acil bir redaksiyon gerekiyor. Yoksa yazık olacak!