Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin tanınmış uluslararası markalarından biri.
Geçen hafta önemli bir karar aldı.

“Ankaragücü-Beşiktaş maçında yaşanan olaylar, maç sonrasında tribünden atlayan şahsın saldırgan tutumu, ona engel olan oyuncunun kırmızı kartla cezalandırılmasından sonra…”

“…yeni bir değerlendirme yaptık: Futboldan uzak duracağız. Bu tutumumuzu gelişmeleri izleyerek her defasında yeniden değerlendireceğiz.”

Futbolda rekabeti, hakem kararlarını, oyun kurallarını, demeçleri, açıklamaları ve iddiaları bir türlü olması gereken seviyeye taşıyamadığımız için ekonomide duvara toslamış durumdayız.

Haberin Devamı

O karar, yaklaşık 50 milyon Doların, belki de daha fazlasının kaybı demek.

Tam da meteliğe kurşun atılan, harcama limitlerinin tartışıldığı, milyon Euroların transfere bir türlü yetmediği bir dönemde futbolun sponsorluk ilişkilerinin dışında kalması hepimizi düşündürmelidir.

Bu yazıyı yazarken Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Akif Üstündağ dostumun Aras Kargo ile yaptığı sponsorluk anlaşmasının imza törenini izledim. Voleybola artan sponsor ilgisinin tesadüf olduğunu söyleyebilir misiniz? Kadın ve erkek takımlarımızın süregelen başarısına tanık olmuyor muyuz? Voleybol liglerinde rekabet sürerken, Milli takımlar hep yeni hedefler için mücadele ederken, küfürsüz coşkulu ve alkış sesleriyle dolu salonlarımız elbette sponsorlar için cazibe merkezi oluşturdu. Türk Voleybolu yıllar önce kulüpleriyle federasyonuyla kenetlenerek “dünya markası” oldu.

Futbolun da bir marka değeri var. Ne yazık ki istenen düzeyde bir değer değil bu… Türkiye Futbol Federasyonu ile kulüpler bu değeri artırma çabası içindeler bu heyecanlarını takdirle izliyoruz. Ne var ki, o çabalara koşut olarak futbol ailesi de kulüpler hakemler, antrenörler, futbolcular… Medyanın da desteği ile saygı kavramını hep öne almalıdır. İşaret parmakları örneğin… Öfke ile uzatılarak hesap sorma, suçlama efekti olarak kullanılmamalıdır.

Kural değişiklikleri ve yeni yorumları izlemeyen, basın toplantısında hakeme kuralları öğrenmesini tavsiye eden (!) antrenör de dahil marka değerimize. O değeri yükseltmeye çalışanlar, ne yazık ki sadece sponsor kaybetmedi.

Haberin Devamı

Markamız, markaja geldi.

Hıncal Abim çağırdı

Kırk yıllık kardeşimiz Yasemin (Yasu) aradı… Hıncal Abi yoğun bakımdan çıkmış. “Bana Atilla’yı bul” demiş. Yasu telefonda konuşturdu bizi. Hıncal Abi yorgun sesiyle sordu: “Ne zaman çekiyoruz, ne zaman başlıyoruz?”
Duygulandım. Daha zamanımız olduğunu söyledim: “Sen dinlenmene bak Hıncal Abi! Yasu halleder o işi!” Dr. Ayla Gökçe ile birlikte, müthiş bir sevinç ve enerjiyle Florence Nightingale Hastanesi’ne gittik. Yasu, ziyaretimizi ayarlamış. Hıncal Abi’nin aradıklarından çağırdıklarından bir liste yapılmış. Uyuyordu. Sonra uyandı.
Tıpkı Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ndeki gençlik günlerinin direnişiyle hayata sımsıkı tutunarak kısa cümlelerle konuştu.
Yirmi yıl önceki programlarımızdan devam ediyordu (!) kısa kesik cümleler.
Öğrendim ki Hıncal Abi, dün - bugün kimlerle program yaptıysa, yapıyorsa bir bir arıyordu. Ruhunda gazeteciliğin sonsuz heyecanıyla yine işini planlıyordu. Çok, çok mutlu olduk.
Sosyal medyada TT olmak için ölüm haberi uçuranlara inat, Hıncal Abi işinin başındaydı işte... Evet resim de çektik onunla…
Sadece anı olarak… İhtirasla “İlk defa bu köşedeee!” demiyorum işte. O resim bizde.

Haberin Devamı

Spor tercümanlığı (II)
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Necdet Ünüvar geçen hafta yazdığım “Spor Tercümanlığı” yazısından sonra arayıp bilgi verdi: “Spor Tercümanlığı Sertifika Programını hayata geçiriyoruz...”

Ünüvar hocamızın yazılı açıklaması şöyle:
“AÜ TÖMER olarak tercümanlıkta alan uzmanlığına yönelik ilk ve öncü programa sahibiz. Spor Tercümanlığı Sertifika Programını hayata geçiriyoruz. Sertifika programı, üniversitemizin uzman hocalarından oluşan çalışma ekibi ve 1984 yılından itibaren kazanılan TÖMER tecrübesiyle hazırlanmıştır.”
İlk başvurular Ekim ayında kabul edilecek. Rektör Ünüvar, uluslararası akreditasyona sahip TÖMER’in İstanbul’da da kurs ve eğitim verdiğini açıkladı. O kadar ki A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz da bu merkezde Türkçe öğreniyormuş! (Devam durumu ne acaba )