Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Süper Lig’in 23. Hafta maçları oynanıp tamamlandıktan sonra 6 Şubat sabahı 04.57’de yaşanan 7.7 şiddetindeki büyük deprem, 50 bin canımızın kaybına neden oldu. Asrın Felaketi olarak tarihe geçen olay doğal olarak futbolumuzu da etkiledi. 11 ilden profesyonel liglere katılan 9 kulüp, hakları saklı kalmak kaydıyla etkinliklerini durdurdular.
Sonrasını biliyorsunuz. Süper Lig’deki iki kulüp, Gaziantep FK ve Hatayspor’un kenara çekilmesi TFF’nin aldığı en doğru kararlardan biriydi. Sezona devam edemeyecek durumdaydılar… Kadrolarındaki oyuncularının çoğunu öteki kulüplere kiraladılar. Bonservisi ile satılan oyuncu da oldu. Doğrusu, hem piyasa koşulları hem de oyuncu kaliteleri yönünden “kiralama” fırsatının değerlendirilmesi bir “dayanışma” özelliği taşıyacak kadar da önemli ve olumluydu.
Sezonu, sahadan çekilerek kenarda bitirecek olanlara bakalım… En önemli değişiklik Hatayspor’da yaşanacak. Türkiye’nin en güzel kentlerinden birinin temsilcisi, önümüzdeki sezonda Süper Lig’e bir “Mersin takımı” olarak dönecek. Elbette adı değişmeyecek… Yeni Mersin Stadyumu’nda yine Hatayspor olarak konuk edilecekler.
Başkan Nihat Tazearslan’ın verdiği bilgiye göre, yurt ölçüsünde düzenlenen büyük çaptaki yardım kampanyalarından henüz yararlanmamışlar. Başkan açıklamadı ama, Gençlik ve Spor Bakanı Dr.M.Muharrem Kasapoğlu’nun, 25 milyon liralık devlet desteği sağladığını da öğrendin. Asıl dertleri vergi ve sigorta prim borçlarının silinmesi ya da uzun vadeli bir yapılandırma ile kendilerine nefes alma olanağı sağlanması. Hatayspor’da teknik direktör Volkan Demirel’in göreve devam ettiği biliniyor.
Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz ise tüm sorunların çözümü için 9 Haziran’da gerçekleştirilecek kongreyi bekliyor. O kongrede oluşturulacak yeni yönetimin teknik direktör Erdal Güneş’le yola devam edeceğini söylüyor. Figueiredo’nun bonservisiyle Başakşehir’e satılmasından sonra Beşiktaş’a kiralanan Maxim’i “satabileceklerini” söyleyip “Pazarlığa açığız ama beklentimiz iyi bir para” demekten de geri durmuyor. Gaziantep FK Başkanı, ironik bir dille TFF’den sadece her maç için beraberlik primi aldıklarını, bunun dışında bir çay bile ikram edilmemesi gibi durumlar yaşandığını anlatıyor.  
Deprem bölgesindeki kulüplerin büyük beklentisi vergi borçlarının silinmesi. Bunun için gerekli yasanın yeni TBMM’den çıkabileceğini söylüyorlar. Öyle bir yasa çıksa memleketin dört bir yanındaki kulüplerin de kuyruğa girmesi sürpriz olmayacak. Vergi sorununun daha gerçekçi çözümü ise “Taksitlerle 10 yıllık yapılandırma”… Bakalım, devlet ne diyecek?

Haberin Devamı

Zorunlu haller algoritması

Haberin Devamı

Federasyon, zorunlu halleri dikkate alarak etkinliğini durduran ve bir tür izin verilen iki takımın maçlarının “hükmen yenilgi“ kararıyla puan cetvellerine işlenmesine karar verdi. Bu kararın adil olduğu elbette tartışma konusu. İki takımın oynadıkları maç sonuçlarının da “hükmen yenilgiye” çevrilmesi gerektiğini savunanlar var. Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi’nin sırf o maçlardaki 5 puanlık kayıplar nedeniyle şampiyonluk şansını kaybettiği iddiası da gerçeğe dayanıyor. Ne var ki o maçları oynayıp kazananlar da haklı: Emeklerinin yok sayılmasına razı olmuyorlar. Hemen söylemeli ki bu tür zorunlu hallerde adalet, eşitlik, akıl ve vicdan aramak o kadar kolay değil. Kovid 19 pandemisinde ligler o andaki haliyle sonlandırıldı. Bir çok takım şampiyonluk şansını kaybetti. Bu sorunun çözümü için federasyonların bir algoritma hazırlaması ve acil durum konseyi oluşturmasını öneririm. Elimizde böyle bir plan ve organizasyon olmazsa, gelecekte daha da tartışılır kararlar verebiliriz.

Haberin Devamı

Haydi kalmasın Paris... Paris..

Voleybol sıkı bir aksiyon filmi gibi… Maceranın sonu gelmiyor. Sultanlar ve Efeler liglerinin bitimiyle CEV Şampiyonlar Ligi finali (Vakıfbank Eczacıbaşı) biter bitmez kulüp formaları dolaplara kalkarken Milli Takımlarımız tatil yapmadan yeni sezona yelken açacaklar.
Türkiye’nin en büyük hedefi, hem kadınlar, hem de erkeklerde Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na katılmak. Kadın takımımızın dünya dördüncülüğü kapıyı açıyor. Ama yine de Milletler Ligi’ne dikkat: 30 Mayıs’ta Antalya ayağı başlıyor. Rakiplerimiz ABD, Kore, Sırbistan ve İtalya. Seyircinin desteği ile Hong Kong, Bangkok ayaklarına ve ABD’deki 8’li finale katılabileceğimizi düşünüyoruz. Erkeklerde ise 27 Mayıs’ta Altın Lig’de ilk servisleri atacağız. Oradan Milletler Ligi ve olimpiyat elemelerine.
Başkan Akif Üstündağ’a yeni hocaları sordum: ”İki İtalyan hoca ile anlaştık. Daniele Santarelli göreve gelmeden önce de takımımızı dikkatle izliyordu. Hiç yabancılık çekmiyor. Alberto Guilliano da erkeklerde çok kapı açacak gibi. Biz umutluyuz” dedi.
Türkiye’de spor araştırmacıları sadece voleybolun son 20 yıldaki gelişimini inceleyerek tüm dallarda geçerli olacak başarı formüllerini bulabilir.
Şans diliyoruz çocuklarımıza!

Ezeli rekabet Ebedi dostluk

Başlık romantik ve çocuksu gelebilir ama inat ve ısrarla bu felsefeye sahip çıkmalı, desteklemeli, gelişimin motoru olan rekabeti güçlendirmeliyiz. Galatasaray’ın şampiyonluk macerası, NEF Stadı’ndaki Fenerbahçe maçıyla noktalanacak. Ev sahibinin mutlu sona yakın olduğunu düşünüyorum. Fenerbahçe’nin de bir çok ince ayrıntıyla o maçta şampiyonluk olasılığı var. Çok güzel bir heyecan bu. İki kaliteli takım ve tertemiz bir maç. Kim şampiyon olursa olsun… Bu oyunu ve rekabeti seviyorum.