Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

D grubunda önceki yıllarda Dünya Kupası’nı kucaklamış 3 takım var. İtalya (4), Uruguay (2), İngiltere (1) toplamda 7 şampiyonlukla futbol tarihi yazmışlar.
Bu durumda D grubunun tek “Şamaroğlanı” olarak görünmek ve gösterilmek, Kosta Rika’nın tepesini attırmış anlaşılan. Kimsenin şans vermediği, ciddiye almadığı, İngilizlerin bahisçi deyimiyle “underdog/ şamaroğlanı” muamelesine layık (!) görülen küçük ülke, çok büyük bir sürpriz yaptı dün. Bizim Mahalle’nin (Süper Lig’in) eski - yeni kahramanları Lugano ile Muslera’nın forma giydiği Uruguay, çeyrek final, yarı final hesaplarıyla başladığı yolculuğun başında ağır bir yenilgi aldı. Oscar Tabarez grubun kalan maçlarında (İtalya, İngiltere) hangi hesapları yapar, kadroyu nasıl motive eder bilemem ama, Kosta Rika büyük arıza çıkardı. J.Luis Pinto’nun mütevazı ekibi bu gruptan ikinci tura çıkarsa kimse şaşırmasın...
Beşli savunma ile başladı Kosta Rika... Uruguay’ın emektar Forlan ve Cavani’den oluşan golcü ikilisini durdurmak için alan daraltarak inanılmaz bir enerji ile mücadele ettiler. Diego Lugano’nun kazandırdığı penaltıyla Cavani’nin attığı gol Kosta Rikalıların moralini bozmadı. Disiplin örneği vererek, kazandıkları topu süratle ileri taşıyarak ağır Uruguay savunmasına zor anlar yaşattılar. Maçın kahramanı Campbell eşitliği sağlarken, Duarte tekmeye kafa uzatarak ülkesini öne geçirdi. Bu golde de Campbell’ın katkısına şapka çıkaralım... Uruguay, geriye düştükten sonra iki oyuncu değişikliği yaptı ama takımın çivisi çıkmıştı. Gün Kosta Rika’nın günüydü. Hele oyuna girdikten iki dakika sonra farklı skora imza atan Urena, tüm olasılıkları çöpe atan adam oldu.
Brezilya’nın kuzeyinde, Atlantik Okyanusu’nda kıyısı olan Fortaleza, Galatasaraylı eski “Süper” golcü Mario Jardel’in memleketi.. Dün seyrettiğimiz dört golle futbolun en “bereketli” topraklarından biri olduğunu kanıtladı.
Fortaleza’da bir kez daha gördüğümüz gerçek şu: Futbolda dün yoktur...
Dünün şampiyonu Uruguay, yarının büyüyen ülkesi Kosta Rika önünde dağıldı... Bakalım sırada kimler var daha?