Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Türkiye' de son 20 yılda endüstriyel futbolda Fenerbahçe, sportif başarı yönünden ise Galatasaray ön planda oldu.

Beşiktaş, son 20 senede hem endüstriyel futbol, hem de sportif başarı açısından bu iki kulübün gerisinde kalmıştı.

Bu tablo önce Yıldırım Demirören sonra da Fikret Orman ve yönetimi ile birlikte değişmeye başladı.

Yıldırım Demirören dünya yıldızlarının Beşiktaş' ta forma giymesini sağladı. Olabileceğini gösterdi. Büyük futbolculara forma giydirmek hayali gerçek oldu.

Bu bir başarı modeliydi, psikolojik temelleri vardı ve ağırlıklı olarak sportif başarı odaklı idi. Beşiktaş taraftarının psikolojik olarak öz güvenini kazanmasını, ezeli rakiplere karşı başı dik durmasını sağladı. Ancak bunun bir bedeli olacaktı ve bu bedel Beşiktaş' ı mali yönden zora soktu.

Haberin Devamı

Fikret Orman ve yönetici arkadaşları ise farklı bir yönetim modeli uygulamaya çalıştılar. Kısa vadeli sportif başarı yerine, uzun vadeli endüstriyel futbol kalkınmasına önem vermek istediler.

Bu Fikret Orman' ın 4. sezonu. Beşiktaş, 4 sezonda 3 defa ligi 3. bitirdi. Bu sene şampiyonluğa oynuyor.

Hep söylerim, kulüp yönetiminde sistem kurmak, sistemli olmak çok önemli bir konu. Yönetimde istikrar önemli bir konu.

Beşiktaş camiası sabretti. İstikrara yatırım yaptı. Bunun karşılığı şimdiden alınmaya başlandı.

Fikret Orman modeli doğru modeldi.

Türkiye' nin en genç, yetenekli ve gelecek veren kadrosu Beşiktaş' ta. Beşiktaş' ın en az 5-6 senelik takım iskeleti oluşmuş durumda.

Türkiye' nin en pozitif ve karakterli futbol felesefsine, sistemine sahip hocası Beşiktaş' ta. Görünen o ki, kalıcı.

Türkiye' nin en modern ve teknolojik stadyumu Beşiktaş Vodafone Arena tamamlandı. Stadı ziyaret edenler görmüşlerdir, stad tek kelime ile muhteşem.

Beşiktaş seneye büyük ihtimalle Şampiyonlar Ligi' nde olacak. Bu sezon Vodafone Arena' da oynanacak 3 maç ve gelecek sezonki gelirler (forma, kombine, sponsorluk, yayın, reklam, vd.) ile birlikte, kasaya en az 20-25 milyon Euro para girmiş olacak.

Başkan ve ekibi transferde savurgan değil, nokta atışı işler yapacaklarını beyan ettiler. Bunu şimdiye kadar da gösterdikleri performans ile kanıtladılar. Beşiktaş seneye ihtiyacı olan, önemli isimleri kadrosuna katacak. Başkan ve ekibi bazı ezeli rakipleri gibi yıldız alalım diye yıldız almayı uygun bulmuyorlar. Diğer bir ifade ile, tribüne değil, sahaya transfer yapma felsefesine sahipler.

Haberin Devamı

Beşiktaş eskiden gelen borçları ödüyor. Bu konuda ciddi gelişme sağlandı. Finansal Fair Play' e uygun bir yönetim için ciddi çaba sarf ediliyor.

Beşiktaş Yönetiminin önümüzdeki dönemlerde mağaza sayısını 140' a çıkartma hedefi var.

En son teknolojiyi de barındıracak, çok farklı bir müze projesi var. Bu müze Beşiktaş' ın tarihini yaşatacak.

Bu gerçek bir dönüşümdür. Beşiktaş dönüşüyor.

Beşiktaş, endüstriyel futbol hamlesi yapıyor. Sportif başarı hedeflerini, büyüme hedefleri ile birleştiriyor. Beşiktaş ezeli rakiplerini sollamaya hazırlanıyor.

Fikret Orman ve ekibi sesiz sedasız, 4 yıldır önemli bir devrim yapıyorlar. Beşiktaş camiasının büyük bir kısmının bile farkında olmadığı bir devrim. Hatta Orman yönetimi çok ciddi eleştirilere göğüs germek zorunda kaldılar.

Haberin Devamı

Beşiktaş, artık sportif ve endüstriyel futbol başarısı yönünden, üçüncü büyük kalıbını kırmak istiyor. Bu şekilde devam eder ve istikrar sağlanır ise, bu kalıp kırılacaktır.

Sistem, sabır ve istikrar her zaman kazandırır. Yeterki doğru liderlik ile doğru bir sistem kurgusu olsun.

Fenerbahçe' den sonra, Beşiktaş' ta doğru adımları atmaya başladı.

Darısı tüm spor kulüplerimizin başına.