Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

PSV maçlarını izlemiş, Cocu'nun futbol anlayışını görmüş ve geleceğe dair umutlanmıştık. Ama Aykut Kocaman'ın raporuna ve geçen sezonun lig maçlarını izlemesine rağmen Cocu bir türlü ligimize ve elindeki kadroya dair gerçekleri kavrayamadı. Gelinen noktada tecrübesi ve uygulamaları ile Fenerbahçe için yeterli bir profil ortaya koyamıyor.

Cocu Benfica maçları da dahil tüm kayıpların tek sorumlusu. Cocu'nun orta sahayı rakibe teslim eden oyun tarzı Fenerbahçe'ye Şampiyonlar Ligi turu ve 3 lig maçına mal oldu.

Haberin Devamı

Bana göre Cocu'nun başarısızlığının arkasında 3 önemli faktör var:

1- Türkiye Ligi'nin temel özelliklerini bir türlü kavrayamadı. Mücadeleci ve sert bir ligde yumuşak orta sahalar ile rakiplere resmen ikramda bulundu. 4-3-3 gibi üst düzey yetenekli takımların oynayabileceği ve asla ligimize uymayan formasyonda ısrar etti. Bu kalibredeki toplama kadro ile 4-3-3 oynamaya çalıştı.

2- Kadro arayışı bitmedi. Futbolcu seçimleri ise hep hatalı. Ayew ve Valbuena'ya gereğinden fazla tahammül etti. Dün Reyes'i yanlış mevkide oynattı. Ayew'i sağda oynatması da büyük bir hata. Eljif'deki düşüşü fark edemedi, Ozan, Oğuz Kaan, Mahsun, Ferdi gibi gençlere alternatif olarak şans bile vermedi.

3- Maç içinde oyunu kesinlikle okuyamıyor. Örneğin, Kayserispor karşısında tam 70 dakika kenarda maçı izledi. Daha ilk yarıda düşmüş olan orta sahayı göremedi. Reyes ile kumar oynadı. Oyunda önemli fırsatlar harcayan ve formda olmayan Slimani ile oyunda hiç bir pozitif katkısı olmayan, hız kesen Ayew ikilisine çok uzun süre dayandı.

Kayserispor'da ise Cocu'nun aksine ne yaptığını bilen, takımını doğru formasyon ile sahaya çıkartmış, sınırlı bir bütçe ile Fenerbahçe'den çok daha iyi bir takım yapmış Ertuğrul Sağlam faktörü vardı.

Cocu 45 dakika Bilal, Mensah ve Chery'ye tedbir alamazken, Kayserispor, fizik gücü yetersiz tüm Fenerbahçe takımını fiziksel mücadele, hız ve çabukluk ile sindirdi. Bence Ertuğrul Sağlam Cocu'ya bir futbol dersi verdi. Elindeki malzeme nasıl doğru kullanılır dersi.

Fenerbahçe Cocu ile bu sene devam edebilir. Ancak hedefi şampiyonluk olamaz. Cocu bu ligde, bu kafa yapısı ve felsefe ile ipi göğüsleyemez. Zaten basın toplantısında da bu yönde mesajlar verdi.

Haberin Devamı

Fenerbahçe hızlı, dikine, hücum ağırlıklı oynasın, taraftar sahadan keyif alsın diye Kocaman yollandı yerine Cocu geldi. Evet Cocu'nun takımı biraz daha hızlı oynuyor, daha çabuk ve dikine gitme çabaları var ancak daha güçsüz, kırılgan ve dağınık. Bu ligde böyle kağıt gibi dirençsiz takımı parçalar geçerler. Nitekim Kayserispor ve Evkur Yeni Malatyaspor maçları fiziksel zafiyeti gösterdi.

Ligin anlayış ve koordinasyon olarak en kötü savunması belki de Fenerbahçe savunması. Fenerbahçe ne hücumu yapabiliyor, ne de savunmayı. Evet geri dörtlüsü çok kaliteli isimler değil, ancak bu isimler ile Kocaman işin savunma tarafını en azından çok daha iyi yapabiliyordu.

Geçen hafta yine yazmıştım, bu kadrodan klasik anlamda bir 4-3-3 takımı çıkartmak zor. Çünkü fiziksel olarak zayıf bir takım, futbolcular da bireysel olarak güçlü değil. Transferler hazır gelmemiş. Bekler yetersiz. Tandem uyumsuz. Ağır bir savunma, güçsüz bir orta saha kurgusu var. Bu sebeple de bloklar arası kopuk. Ayew ve Valbuena kanatta değil, içe kat ederek oynuyorlar. Çünkü patlayıcı güçleri kalmamış. Bu da 4-3-3'den uzaklaşmak ve yeni şeyler denemek anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Cocu'nun Fenerbahçe için doğru bir teknik direktör olacağını düşünmüş, destek vermiştik. Ancak Cocu ile bu iş kısa vadede maalesef bir yere gitmeyecek görünüyor. Cocu'nun böylesine toplama bir oyuncu grubunu, birkaç haftada bir takım yapma becerisi olduğuna inanmıyorum. Bu bence alışık olmadığı bir durum. Bu sebeple daha çok puan kaybı yaşanabilir.

O zaman akıllara şu geliyor. Cocu uzun vadeli bir proje. Ali Koç'un geleceği kazanma projesi. Bugünü kaybetmeyi göze almış bir yönetimin, oyuncu kazanma misyonunu gerçekleştirecek bir hoca. Saygı duyuyoruz.

Ancak bu taraftarın uzun vadede değişim kadar kısa vadede de sonuç görme isteği var. Biz stratejik düşünceyi seven yorumcular olarak sonuna dek Ali Koç'un vizyonunu, planlarını anlıyor, destekliyoruz. Ancak taraftar bizim kadar sabırlı değil. Cocu'yu şimdiden sorgulamaya başladılar. Cocu artık doğru şeyleri yapmak zorunda, çünkü son 3 maça onun kabul edilemez hataları damga vurdu.

Ali Koç şu an uzun vadeli planları bıraksa ve kısa vadeli düşünmeye başlasa, yapacağı tek şey olur; haftaya da puan kaybı olur ise gecikmeden Cocu ile yolları ayırmak. Fenerbahçe taraftarını memnun edecek ve bu dağınık kadrodan bir takım çıkartabilecek ve üstelik bol kredisi de olan tek teknik direktör var o da Ersun Yanal. Fenerbahçe yönetimi hızlı hareket eder ve Yanal ile anlaşırsa, ligde yeniden iddialı hale bile gelebilir. Devre arasına kadar Yanal'ın doğru oyuncu ve sistem tercihleri, daha doğru bir antrenman sistemi uygulaması, devre arası da kaliteli bir stoper ile sağ- sol bek transferleri ile takım çıkışa geçebilir.

Ancak, Yanal ile gelecek kısa vadeli başarı Cocu ile gelmeyeceği gibi, Cocu ile hedeflenen gelecek de, Yanal ile gelmez. Farklı vizyonlar, farklı düşünce yapıları.

Cocu Fenerbahçe için yeterli mi sorusunun yanıtı, bugün için hayır ama yarın için evet. Ben her zaman geleceğin bugün feda edilerek kazanılmasına inandığım için kalbim ne kadar Yanal dese de, mantıken Cocu demek zorunda kalıyorum. Cocu bir kaç hafta içinde bu 3 yapısal hatasını acilen aşmalı ve gerçekleri kavrayarak, sahada da belirli bir sonuç alabilme başarısına ulaşabilmeli.