Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Maçın özeti bence başlıkta yazılı. Maça hakem hataları damgasını vurdu. Hakemlerin oyuna bu denli etki ettiği maçlarda teknik analiz yapmak ne derece mantıklı bilmiyorum. Yine de yapmaya çalışacağım.

Yorum yaparken hakem faktörünü en sona bırakmaya çalışacağım.

Fenerbahçe 70-75 dakika oyuna hükmettiği, 5 net pozisyon yakaladığı ve adeta rakibinin sahasına yerleştiği bir derbiyi savunma dörtlüsünün müthiş hataları ve Pereira' nın Diego' yu oyuna geç alması nedeni ile kaybetti. Beşiktaş ise oynadığı dikkatli ve kompakt oyun, hocası Şenol Güneş' in kritik Necip hamlesi ve duran toplardaki pozisyon becerileri ile kazandı diyebiliriz.

Haberin Devamı

Maçta fark yaratan diğer konu iki takımın forvetleri oldu. Gomez ikide iki yaparken, Fernandao 3 net pozisyondan yararlanamadı. RvP' nin direkte patlayan kafası da önemli bir kader anıydı. Gomez ve Fernandao arasındaki klas farkı önemli bir ayrıntı. Gomez, Bayern Münih' te yıllarca bu sebeple oynadı. Fernandao ise bu sebeple Türkiye' den daha üst bir ligde oynayamaz.

Önce Fenerbahçe' den başlayalım.

Fenerbahçe ne kadar iyi transferler yapmış olursa olsun, ne kadar zengin bir kadroya sahip olursa olsun, bu defans ile sezon sonu ipi göğüsleyemez. Avrupa Ligi' nde de gruplardan çıkması bile zor. Beşiktaş' ın 3 golü de defansın pozisyon hataları ve markaj zafiyetlerinden kaynaklandı. Şener' in kontrol etmesi gereken rakip futbolcuları arkasına kaçırması, Alves ve Kjaer' in pozisyon ve markaj hataları, Mehmet Topal ve Meireles' in alan savunması hataları, Caner' in kademe hataları birleşince ortaya 3 atakta 3 gol çıktı.

Rakibinizin, gol pozisyonları haricinde pozisyonu yoksa ve bulduğu pozisyonların hepsi de gol oldu ise oturup düşünmeniz lazım.

Kjaer ve Alves, bu sene Fenerbahçe' nin en zayıf halkaları. Buna Ba ve Kadlec' i de ekleyebiliriz. Sen Nani' leri, RvP' leri transfer ediyorsun ama tandemin bunlardan oluşuyor. Böyle transfer anlayışı olmaz. Net olarak sezon başından bu yana yazıyorum, Fenerbahçe' nin defans oyuncuları tam bir facia. Bugün yaptıkları hatalara, bekler Şener ve Caner' de katılınca, Fenerbahçe durduk yere 3' lük oldu.

Haberin Devamı

Fenerbahçe orta sahasında Mehmet Topal, belki de en etkisiz maçlarından bir tanesini oynadı. Savunma tarafında önemli varlık gösteremediği gibi, hücumda da çok etkisizdi. Oldukça fazla pas hatası yaptı. Ozan ve Meireles iyi koştular. Rakibe alan bırakmamaya çalıştılar. Hücum tarafında ise kısa ve yana paslar ile riske girmediler. Dikine oynama konusunda çok başarılı olamadılar. Buna rağmen, Necip oyuna girene kadar, istekleri ve pozisyon bilgileri ile orta sahaya hakim oldular. Çıkana kadar Markovic mükemmeldi. Çıktıktan sonra Volkan' da çok faydalı oldu. Nani ise, Beck, Ersan ve Olcay ile girdiği tüm mücadeleleri kaybetti. Olumlu bir futbol sergilemedi. Sonuca etki eden pas veya koşular yapamadı. Pereira onu 70' den sonra oyundan almamak ile hata yaptı.

Fernandao maçın en büyük hayal kırıklığı oldu. 3 net gol pozisyonundan faydalanamadı. RvP ise belli ki moralsiz, yine de golünü attı. Direkten dönen kafa vuruşu, onun için büyük talihsizlik oldu. Fernandao, net goller kaçırmış olmasına rağmen, fizik gücü ile önemli hava topları aldı, topu iyi tuttu, rakibi yıprattı.

Haberin Devamı

Pereira' yı eleştireceksek, Fernandao kararı için değil, defans anlayışını bir türlü oturtamamış olduğu için eleştireceğiz. Elbette elindeki defans malzemesi de çok kötü. Ancak yenilen goller büyük ölçüde pozisyon ve paylaşım hataları. Alves ve Kjaer' den bir Edu-Lugano veya Uche- Högh ikilisi çıkmaz. Hem bireysel kalite, hem de ikili uyum olarak çıkmaz. Bence bu ikilinin futbol bilgisi de feci kötü.

Caner kararını da anlamakta zorluk çektim. Elinde formda ve defansif açıdan daha iyi bir Hasan Ali varken neden formsuz Caner? Küstürmekten korktuğu için olabilir. Burada Pereira' nın forma adaletini kaybettiğini düşünüyorum. Bugün Şener' de oyunun defansif tarafında büyük hatalar yaptı. Olcay ve özellikle kanat değiştirdikten sonra Gökhan Töre karşısında çok zorlandı. Duran toplarda markaj hataları yaptı. Gökhan' a göre daha etkili bir hücumcu olsa da, böyle kritik maçlarda, savunma güvenliği açısından Gökhan Gönül forma giymeli. Sanıyorum ki Pereira, Gökhan form tutunca birkaç hafta ona forma verip, Şener' i dinlendirecektir. Ancak Fenerbahçe' nin nihai olarak birinci sağ beki Şener olmalı. Bugünkü kötü performansı benim için ölçü değil. Hücum zekası ve isabetli ortaları ile önemli katkılar yapıyor. Bunlar Gökhan' da olmayan özellikler.

Fenerbahçe hocası Pereira, 65' den sonra oyunu okuyamadı. Diego değişikliğinde çok geç kadı. Orta saha pas yapamaz hale geldiğinde, Beşiktaş 3. golü buldu. Orta sahada çok kötü oynayan Mehmet Topal yerine, ofansif kabiliyeti olan Ozan' ı çıkardı. Nani' ye maç boyu tahammül etti.

Pereira' nın geldiği günden bu yana savunma anlayışını oturtamamış olması da düşündürücü. Evet elindeki tandem alternatifleri yetersiz, ancak bu maçta yenen goller bireysel hata değil, takım savunma kurgusundaki alan ve adam paylaşımdan kaynaklandı. Pereira savunma tarafında halen bir felsefe, sistem oturtamadı.

Ben maçın ilk 65 dakikasında sahadaki Fenerbahçe' yi savunma hariç beğendim. Orta sahaya ve topa hakim bir görüntü verdiler. Güneş' in Necip hamlesine, Diego ile cevap vermiş olsa, bu hakimiyet devam edebilirdi. Fenerbahçe' nin yakaladığı 5 net gol pozisyonu var. Bunların da önemli olduğunu söylemek gerek. Fenerbahçe, kötü savunma yanı sıra, bunları değerlendiremediği için maçı kaybetti.

Bu kötü savunma ile Fenerbahçe anlaşıldı ki bu sezon yediğinden bir fazlasını atmak zorunda. Belli ki bu savunma ile Fenerbahçe maç başına ortalama 1.5- 2 gol yiyecek. Bu sebeple, yakalanan pozisyonları mutlaka gole çevirmeli, gol yüzdesini artırmalı. Devre arasında kaliteli ve kapasiteli 2 stoper transfer edilene dek Fenerbahçe yakaladığını atmalı. Aksi halde yarıştan kopar.

Fernandao mu, RvP mi tartışmasına girmeyeceğim. Hocayı haksız bulmuyorum. Fernandao atmış olsa, bugün herkes hocayı tebrik edecekti. Ancak savunma tarafında tehlike çanları çalıyor. Eleştiriler buraya yapılmalı.

Beşiktaş' a bakarsak, bugün kazanmayı hak eden bir oyunu sahada göremedik. Ancak Beşiktaş çok iyi mücadele etti. Çok akıllı oynadı. Rakibine sert bir futbol ile daha ilk dakikalardan itibaren gözdağı verdi. Yakaladığını attı.

Güneş' in çok önemli bir Necip hamlesi yaparak maçı kopardığını söylersek hata etmiş olmayız. Sahadaki aksaklığı gördü ve gereğini yaptı. Bu taktik hamle üç puanı getirdi. O dakikaya kadar orta sahayı tamamen Fenerbahçe' ye bırakmış olan Beşiktaş, Necip ile sahada dengeyi sağladı. Bugün Atiba müthiş bir performans gösterdi. Kazandığı toplar, kestiği ataklar, ikili mücadelelerdeki başarısı ile maça önemli etki etti.

Beşiktaş, maç boyu çok az pozisyon buldu ancak bunları değerlendirmeyi başardı. Elinizde Gomez gibi büyük bir golcü varsa, az pozisyondan çok gol çıkartabilirsiniz. Kanatların, orta sahanın çalışmadığı bir maçta, Gomez sazı eline aldı.

Bu sezon Beşiktaş duran toplardan çok can yakar. Bu sezon duran toplardan alınacak ekstra 8-9 puan, şampiyonlukta Beşiktaş' ı bir adım öne geçirecektir.

Hakem oyuna etki etti.

Hakem Halis Özkahya ve ekibine gelirsek, bugün çok kritik hatalar yaptılar. Beşiktaş’ ın ilk golü ofsayt. Bunu göremediler. Özkahya, Ersan' ı haksız yere uzun süre oyunda tuttu. Bu hataların diyetini, Volkan' ın çizgiyi geçip geçmediği tartışılan pozisyonunda telafi etmeye çalıştı. Vicdanını bu şekilde rahatlattı. Çizgiyi geçip geçmeme konusunda ben de çok emin değilim, ancak hakem için fark etmeyecekti. Geçse de geçmese de devam ettirecekti. Çünkü vicdanen ikileme düşmüştü. Gökhan Töre ve RvP' nin pozisyonlarında verdiği ofsayt kararları hatalı idi. Ayrıca, Beşiktaş' ın üçüncü golü öncesinde Alves' e yapılan faulü gömedi. Şener, Kjaer ve RvP' nin sarı kartlarını vermedi.

Maç içinde saha içi hakimiyeti kaybetti. Beşiktaş' ın sertliğine daha ilk dakikalardan itibaren prim verdi. Markovic' e, Ersan' ın yaptığı kartlık faulü görmedi. Ersan' ın en az iki defa ikinci sarıdan atılması gerekirken oyunda tuttu. Beşiktaş aleyhine hatalar da yaptı. Ancak Fenerbahçe aleyhine daha kritik hatalar yaptığını ve oyuna ciddi etki ettiğini düşünüyorum. Bence maçın gerilimini kaldıramadı.

Hakemlerin Markovic gibi yıldızları koruma altına alması lazım. Böyle yetenekli isimleri sürekli izleme imkanı bulamıyoruz. Yesic yüzünden Türk tarihinin en iyi futbolcularından bir tanesini uzun yıllar izleme şansını kaybettik. Aynı şeyi Markovic' te de yaşamayalım. Adam hızlı, atıp geçiyor, Ersan' ın topa hamle niyeti olsa bile müdahale doğrudan Markovic' e geliyor. Böyle yeteneklerin futbol hayatı böyle sert ve hatalı hamleler nedeni ile biter. Bunlara tolerans gösterilir ise Markovic, Volkan Şen, Nani, Gökhan Töre, Olcay, Quaresma gibi yetenekleri kaybedebiliriz. Hakemler artık yıldızları korumaya almalı. Cesur olmalı.

Beşiktaş' ı tebrik ediyorum. Maçın adamı ise bence Atiba idi. Markovic sakatlanmamış olsa, muhtemelen maçın adamı o olacaktı. Markovic' e acil şifalar diliyorum. İnşallah, bu sezonu ciddi sakatlık yaşamadan atlatabilir. Bu hakemler ile zor gözüküyor.