Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Ersun Yanal, hücumu düşünen ve çalıştırdığı tüm takımların rakibe ileride basmasını isteyen bir teknik adam. Kontrollü ve defansif güvenliği öne almayı seven Aykut Kocaman' ın tam tersi. Fenerbahçe takım olarak hocasına ve hocasının sistemine alışmaya çalışıyor. Futbolcuların kamp döneminde basına yaptığı resmi ya da resmi olmayan açıklamalardan bu yeni anlayışı sevdikleri ve benimsedikleri anlaşılıyor. Neticede futbol bir keyif oyunu. Siz sahada oynarken keyif almıyorsanız, tribünlerdeki izleyicilerin keyif almasını nasıl beklersiniz? Aykut Kocaman döneminde bu durumu sıkça eleştirmiştik. Yanal döneminde, sahada ve tribünde keyif alınacak gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Bir önceki yazımda yazdığım gibi Ersun Yanal sisteminin en büyük zafiyeti, takım olarak rakibe ileride basıldığından, defans hattının arkasına atılacak toplar olacaktır. Yanal' ın çalıştırdığı tüm takımlar, iyi kontra atak yapan veya ayağa iyi pas yapıp, sahada iyi organize olan ve hücuma çabuk çıkan takımlara karşı sıkıntı yaşamıştır. Öte yandan Yanal' ın daha önce çalıştırdığı hiç bir takım, futbolcu kalitesi olarak bu seviyede değildi. Alves ve Egemen gibi tecrübeli iki stoper, Kadlec (Hasan Ali)-Gökhan gibi savunmayı iyi bilen ve kademesi sağlam bekler, Emre ve Alper gibi hızlı orta saha oyuncuları ile Yanal' ın sistemi Fenerbahçe' de daha az açık verecektir.

Boluspor ve Khazar Lankaran maçlarını izlediğimizde, sahada gerçekten de geçen seneden farklı bir Fenerbahçe gördük. Takım henüz tam olarak Yanal' ın kafasındaki sistem ile oynamıyor. Maçların bazı dakikalarında, hatlar arasında önemli kopukluklar da oldu. Ancak bunlar çok normal. Henüz, sistem oturmadı. Sistem oturduğunda, defansını neredeyse maçın %60' ında 2 numaralı bölgede tutan, 3 numaralı bölgeye yerleşen, dikine giden, dönen topları süpüren ve kanatlara aktaran bir Fenerbahçe izleyeceğiz.

Fenerbahçe' de yeni transferler Kadlec, Alper ve Alves' in takıma uyumu üst düzeyde. Holmen ise henüz Fenerbahçe' de oynadığının ayırdına varamadı. Yavaş yavaş alışacak. Arkasında, sağında, solunda ve önünde oynayan isimlere alıştığında, uzun lig maratonu için son derece güvenilir ve istikrarlı bir futbolcu olarak takdir toplayacak.

Haberin Devamı

Eskilere baktığımızda, bu sene Webo' nun oldukça iş yapacağını görmek mümkün. Sow geç açılan ve geç form tutan bir futbolcu. Ancak Yanal' ın sisteminde solda değil, ileri uçta görev yapması bence daha doğru olur. Krasic, Stoch gibi isimler de geçen seneye göre daha hareketli ve istekli. Her ikisi de Yanal açısından önemli futbolcular. Yanal' ın sisteminde başarılı olma potansiyelleri büyük. Emre, Mehmet Topal, Meireles, Egemen, Hasan Ali, Caner, Mehmet Topuz ve Selçuk iyi profesyoneller. Belirli bir seviyenin altına asla düşmüyorlar. Kaleci Volkan için bir önceki yazıda iyi şeyler yazmamıştım. Volkan kişisel olarak sempati duyduğum, büyük bir yetenek. Kendisini sahaya vermeye başlamış gibi gözüküyor. Refleksleri daha iyiydi. Eğer kendisini sahaya verirse, geçen sene yapamadıklarını bu sene yapar ve takımına maç kazandırır. Yanal' ın sisteminde, bazen kalecilere fazlaca iş düşebiliyor. Ancak yine de kalenin takviye edilmesi gerektiği görüşümü koruyorum.

Haberin Devamı

Fenerbahçe' de Gökhan Gönül' ün alternatifi olmayışı en büyük sıkıntı. Mehmet Topuz çok çalışkan ancak çabuk değil. Kademesi yok. O mevkide oynatılması çaresizlikten. Her mevkide yeterince alternatifi olan Fenerbahçe' nin diğer bir sorunu da forvet hattı. Burada da bir takviyeye ihtiyaç var. Sow ve Webo tüm sezonun yükünü, hele de üç kulvarda kaldıramayabilir. Fenerbahçe camiası Cardozo için büyük bir istek içinde. Yönetim ise futbolcunun maliyeti nedeni ile temkinli. Burada Fenerbahçe yönetimine hak veriyorum. Cardozo asla 15 milyon Eurolar seviyesinde bir futbolcu değil. Zaten gelebileceği en üst noktaya gelmiş durumda ve Fenerbahçe onun için son nokta. İngiltere Premier Liginde orta veya alt sıralardaki takımlar hariç iyi bir transfer yapması zor gözüküyor. Ya da iyi bir takıma gitse dahi rotasyon oyuncusu olabilir. Hiçbir takımın transferde Cardozo' ya 15 milyon Euro vereceğini sanmam (Arap ve Rus takımları hariç). Bu sebeple beklemek doğru. Cardozo olmaz ise, alternatif birkaç isim de yönetimin gündeminde. Şahsen, sakatlığını atlatmış, iyi ve güçlü bir Emenike' yi Cardozo' ya tercih ederim. Taraftar merak etmesin, yönetim o pozisyonu mutlaka doldurur. Üç kulvarın zorluklarını yönetim de biliyor. Öte yandan sağ bek ile ilgili girişimlerde ciddi sıkıntı görüyorum. Herhalde bir planları var ve o sebeple rahat hareket ediyorlar. Zira Gökhan' ın dönmesi ve form tutması Eylül sonu, Ekim başını bulacaktır. O esnada kritik maçlar oynanacak. Yerli bir alternatif acilen takıma katılmalı.

Özetle Fenerbahçe iyi sinyaller veriyor. Zaten iyi top oynamak isteyen, istekli, iyi niyetli, başarıya odaklı, iyi çalışan ve hocası ile uyumlu bir takım başarısız olamaz. Ben bu sinyalleri alıyorum.

http://twitter.com/bertankaya