Skorer Büyüleyen yarış

Büyüleyen yarış

07.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Büyüleyen yarış

Büyüleyen yarış

       DÜNYA Offshore Şampiyonası'nın 4. ayağı olan İstanbul Grand Prix'ini İtalyan ekibi Jolly Motor isimli tekneleriyle birinci sırada tamamladı. İstanbul Boğazı boyunca uzanan 200 kilometrelik parkurda tekneler, 11 tur geçerek birbirleriyle amansız bir mücadeleye girişti. Sürücü pilotluğunu Lamberto Leoni ve gazcılığını Massimo Lippi'nin yaptığı Jolly Motor, baştan sona üstün götürerek rakiplerine fark attığı yarışta kolay bir birincilik elde ederken, genel klasmanda ilk üç etap sonunda 30 puanla dördüncü sıradaki yerini 50 puanla ikinci sıraya taşıdı.
       Genel klasmanda ilk üç etabın birincisi Norveç'ten Sprıt Of Norway, İstanbul'da elde ettiği ikincilik sonrası kazandığı 15 puanla toplam puanını 67'e yükseltip, birincilikteki yerini korudu. 11 süper teknenin nefesleri kesen mücadelesinde parkuru sadece 5 tekne tamamlayabildi. Suudi Arabistan Emirlikleri'nin Dubai Prensi Şeyh Ahmet Bin Sait Al Maktum'un, Victory 1 ve Victory 2 isimli tekneleri 3.'lük ve 4.'lüğü paylaşırken, Avustralya ekibi Riveara Racing ile 5. sırada yeraldı. Caesar Marina, Victory 3, Bilba, Immersıon ve Brazil etabı tamamlayamezken, Nastro Azuro ise motorlarındaki arıza nedeniyle start alamadı.
       Müsabakalardan sonra ilk sırayı alan İtalyan ekibinin ödülünü Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Burhan Kara verdi. İkinci Norveç takımına ödülünü Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner, üçüncü Victory 1 ekibine de İstanbul Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Vedat Bayram taktim etti.
       DÜNYA Offshore Şampiyonası'nın İstanbul'da yapılan 4. ayağında seyirci rekoru kırıldı. 1.5 milyon kişiyle Küba Havana'ya ait izlenme rekoru, Boğaz'ın her iki yakasını dolduran yaklaşık 3 milyona yakın izleyiciyle İstanbul'a geçmiş oldu.
       ÖNCEKİ gün yapılan Pole Position müsabakasında birinciliği elde eden geçen yılın şampiyon teknesi Bilba, 7. turda sol motoru alev alınca yarış dışı kaldı. Start öncesi mekanik bir arızayla karşılaşan Bilba, şampiyonaya devam etmesine karşın bir gün önceki hızına ulaşamadı.
       ŞAMPİYONA sırasında 475 kişilik dev bir güvenlik ordusu görev yaptı. Toplam 40 teknede yeralan 70 kişilik deniz güvenlik ekibinin yanı sıra karada bulunan 50 kişilik güvenlik ekibi adeta kuş uçurtmadı. 16 kişilik kurtarma ekibi ve 20 kişilik sağlık ekibi de organizasyonun başarısı için üç gün boyunca aralıksız çalıştı.

       DEV organizasyonu gökyüzünden de 7 helikopter takip etti. 30 ülkeye naklen yayın yapan BBC, CNN, Eurosport ve NTV'nin naklen yayın helikopterlerinin yanı sıra şampiyonada üç ekibi bulanan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai Prensi Şeyh Ahmet Bin Sait Al Maktum da takımlarını kendisine özel olarak tahsis edilen bir başka helikopterden izledi.

       MEDYA, sanat, spor, magazin ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin de büyük ilgi gösterdiği şampiyonanın finallerini Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner özel bir yattan izledi. Startla birlikte Boğaz köprüsü üzerinde seyir halinde bulunan araçlar, yarışları izlemeye kalkınca İstanbul trafiği bir süre felç oldu.