Skorer ÇÖKTÜ, ÇÖKECEK

ÇÖKTÜ, ÇÖKECEK

14.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇÖKTÜ, ÇÖKECEK

ÇÖKTÜ, ÇÖKECEK

ZEKİ ÇOL

SAYISAL Loto, 52 haftada 1 milyar 27 milyon kolon oynandı. 46.3 trilyon gibi rekor düzeyde bir hasılata ulaştı. 23.16 trilyon ikramiye dağıttı. Belli merkezlerde oynanmasına karşın, inanılmaz bir taraftar buldu, toplumun son dönemlerdeki en önemli ilgi odağı oldu.
Oysa Spor- Loto, çok daha önce piyasaya girmişti. Tanınıyor, biliniyor, seviliyordu. Ama teknolojik aşamayı yapamadı. Çağın gerisinde kaldı. Sayısal fırtınası karşısında önceleri biraz direndi. Ardından hızla düşüşe geçti. Şimdi çökme noktasına geldi.
Son 53 haftada zar zor ulaşılan 2.3 trilyonluk hasılat, 137 milyona güçlükle ulaşabilen kolon sayısı, bu hazin çöküşün önemli göstergesi.
Fakat daha acısı, bu sezonun 15 haftalık bölümünde yaşanılan dram. Sayısalda haftalık ortalama kolon 19 milyon 752 bine ulaşırken, Spor- Loto 633 bin 717 kolona dek geriledi. Sayısalın ortalama haftalık hasılatı 891 milyarı buldu. Spor- Loto'nunki ise ancak 10.7 milyar oldu.
Çöküşü olmasa da düşüşü sadece sayısalın devreye girişiyle izah etmek olası değil. Zira bugün 137 binlerde seyreden haftalık kolon sayısı, sayısal olmadan bir yıl önce 7 milyon 542 binlerdeydi.
O dönemlerde gerekli yasal düzenleme yapılıp, teknolojik atılım sağlanabilse, bu sıkıntılar belki de hiç yaşanmayacaktı.
Bugün varılan nokta, tamamen devletin ihmali ve tercihini Milli Piyango İdaresi'nden yana kullanmasıyla ilintili. Bir kurumunu yücelten devlet, bir başka kurumunu batırmak için halen daha elinden geleni ardına koymuyor.
Peki bu duyarsızlık daha ne kadar sürecek? Hiç de hayra alamet olmayan bu gidişle, çok değil, en fazla bu sezon sonunda Spor- Toto Teşkilat Müdürlüğü kapısına kilit asılacak.
Artık bu rezalete "dur" demenin zamanı geldi. Devlet bir yandan yasal düzenleme ve teknolojik atılımla bu kurumuna sahip çıkmak, diğer yandan başta "Sistem Toto ve Süper Gol" olmak üzere birçok yeni projenin hayata geçmesine destek vermek zorunda.
Yoksa... 37 Yıllık bu kurum, yok olup gidecek.