Skorer Cüneyt Çakır: 2011 yılı, Türk hakemliği adına altın bir yıldır

Cüneyt Çakır: 2011 yılı, Türk hakemliği adına altın bir yıldır

19.01.2012 - 13:23 | Son Güncellenme:

.

Cüneyt Çakır: 2011 yılı, Türk hakemliği adına altın bir yıldır

FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, 2011 yılının Türk hakemliği adına altın bir yıl olduğunu söyledi.

Çakır, Türkiye Spor Yazarları Derneği’nce (TSYD) Antalya’da düzenlenen "49. Yıl Sporun Zirvesi Semineri"nin ikinci ve son gününde, "Zirveye yürüyen hakemliğimiz" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, oturumun başlığında yer aldığı gibi Türk hakemlerinin son dönemlerde zirve yürüyüşünde olduklarını savundu.

Hakemlerin son dönemdeki başarısında planlı ve programlı çalışmanın önemli olduğunu kaydeden Çakır, "2011 yılı, Türk hakemliği adına altın bir yıldır. Çalışmalarımızın, verdiğimiz emeğin karşılığını almak bizi çok mutlu etti" dedi.

Cüneyt Çakır, sadece üst düzey hakemlerin değil, Bülent Yıldırım, Hüseyin Göcek ve Halis Özkahya’nın da 2011 yılında Avrupa’da çok iyi maçlar yöneterek Türk hakemlerinin gururu olduklarını ifade etti.

Başarının tesadüfi olmadığını ve olaya kişisel bakmamak gerektiğini işaret eden Çakır, "Bu bir ekip işidir. Başarılar da her zaman ekiple birlikte gelmiştir. Ayrıca, Şenes Erzik’in varlığı da yapıcı güç olmuştur bizler için her zaman. Bizler 2011 yılındaki başarımızı 2012 yılında da sürdürmek istiyoruz.

Bunun için çalışıyoruz" diye konuştu.

Çakır, son dönemde hakemlerin oldukça eleştirildiğini, ancak kendisinin bundan rahatsızlık duymadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Hiç bir zaman eleştirilere karşı olmadım. Her türlü eleştiriye açığım ve bunları duymaktan mutluluk duyarım. Yeter ki Türk futboluna, Türk hakemliğine katkı sağlasın. Bir futbolsever olarak futbolla ilgili her haberi takip etmeye çalışıyorum." -6 hakem uygulaması- Bir gazetecinin, "6 hakem uygulaması hakkında neler düşünüyorsunuz" sorusuna Çakır, şu yanıtı verdi: "Futbolun var olmasından beri en çok tartışılan, özellikle uzaktan vurulan şutlarda topun kale çizgisini geçip geçmemesi. Buna Dünya Kupası’nda da özellikle çok rastlandı. Son yıllarda FIFA ve UEFA bununla ilgili çalışma yaptı.

FIFA daha çok teknoloji, UEFA daha fazla hakemden yanaydı. Son 5-6 yıldır 6 hakem uygulamasına geçildi ve bir çok yerde denendi. Şuan gelinen noktada bu yaz Avrupa Şampiyonası’nda 6 hakem uygulamasına geçilecek ilk kez. Bunun sonucunda da nihai bir karar verilecek. Turnuva belirleyici olacak. Teknolojiyle ilgili de bir karar alınabilir. Özellikle İngiltere’de böyle bir şey görebiliriz. Ben de merakla bekliyorum."

Haberin Devamı

Hakemlik meslek olmalı mı?

Çakır, "hakemlik meslek olmalı mı" şeklindeki bir soruyu da şöyle yanıtladı: "Dünya futbolunda profesyonel hakemlik kaçınılmaz bir son. Adını ne koyarsanız koyun, mutlaka uygulamaya geçilmesi gereken bir şey. İngiltere’de tüm hakemler profesyonel. Sadece Premier Lig’de 20 hakem profesyonel. Diğer ülkelerde de var bu uygulama. FIFA 2014 Dünya Kupası’na sadece profesyonel hakemlerin çağrılacağı yönünde açıklama yaptı. Bundan dolayı bir çalışma yapılacağına inanıyorum. Bizim sadece hakemlikten kazandığımız gelirle hayatımızı sürdürmemiz mümkün değil. Ben sigortacıyım. Bankacı, öğretmen, memur arkadaşlarımız var.

Hepimizin mesleği var ama şu gelinen noktada bizim hakemliği profesyonel olarak düşünmeden yaşamamız mümkün değil. Hepimiz fedakarlıklar yapıyoruz. Bu normal, yapmamız lazım. Biz futbolu seviyoruz ve saygı gösteriyoruz. Buradan kazandığımız gelire gelince bazen konuşuluyor. Bizim aldığımız ücreti, asgari ücretle karşılaştırıp çok olduğunu söylüyorlar. Biz kimsenin ne ücret aldığı hakkında konuşmuyoruz. Kimse bizim aldığımız ücretle ilgili kıyaslama yapmasın, konuşmasın."

Haberin Devamı

Fırat Aydınus

Seminer konuşmacılarından FIFA kokartlı hakem Fırat Aydınus da Cüneyt Çakır gibi Türk hakemlerinin son dönemde yükselişte olduklarını savundu.

Bugüne kadar hep emeklerinin karşılığını aldıklarını ve bundan da gurur duyduklarını dile getiren Aydınus, yeni gelen hakemlerin de başarı çıtasını daha da yükselteceklerine inancının tam olduğunu bildirdi.

Aydınus, Türkiye’deki futbolcu profilinin de çok geliştiğine ve ileri gittiğine inandığını dile getirerek, şöyle konuştu: "Bana karşı hepsi saygılı. Çok teşekkür ederim hepsine. Bu gelişimin de Türk futboluna çok katkı sağlayacağına inanıyorum. Avrupa ile farklı olduğunu düşünmüyorum. Özellikle genç futbolcular kendilerini çok geliştiriyorlar. Bunun faydasını ilerleyen yıllarda göreceğiz. Milli takım başında da çok genç ve genç oyuncuları iyi tanıyan bir hoca var. Abdullah Avcı da milli takımımızı başarıya götürecektir."

Haberin Devamı

FIFA kokartlı hakem, "hakemlik meslek olmalı mı" sorusuna, "Ben jeofizik mühendisiyim ama özel bir şirkette çalışmaktayım. Ama hayatın çoğunu hakemlikle geçiriyorum. Ancak, öncelikle yarı profesyonellik adına ilk adımı atılması, sonrasında kaçınılmaz olan profesyonelliğe hazırlık yapmamız gerekiyor" yanıtını verdi.

Dilan Deniz Gökçek

FIFA kokartlı bayan hakemlerden Dilan Deniz Gökçek de kendisinin Ankara bölgesi hakemi olduğunu ve 15 yıldır bu görevi sürdürdüğünü dile getirdi.

Son dönemde adım adım başarıya doğru ilerlemeye çalıştığının altını çizen Gökçek, "Türk hakemliğinin önü, Cüneyt Çakır ile birlikte açılmıştır. Biz de bu yoldan ilerleyeceğiz. Bu başlangıç oldu, bizler daha da ilerletmeye çalışacağız.

Ben de 3-4 yıllık emeğimin karşılığını ilk kategoriye çıkarak aldım" dedi.

Gökçek, hakemlerin profesyonelleştirilmesi gerektiğini, böyle bir şeyin gerçekleşmesi halinde altyapıdan yetişecek hakemlere yol açılacağını savundu.