Skorer Dünya böyle yarış görmedi

Dünya böyle yarış görmedi

21.02.2012 - 09:52 | Son Güncellenme:

Hafta sonu Ataköy’de yapılan yarışta Türk atlet Yunan rakibine yardım elini uzatarak Balkan Şampiyonu olmasını sağladı.

Dünya böyle yarış görmedi

1500 metrede Andreas Dimitrakis ayakkabısı nedeniyle diskalifiye edilecekti. Levent Ateş araya girip yedek çivilerini verdi. Yunan sporcu birinci, atletimiz ise 3. oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Yunanistan arasında zaman zaman ilişkiler gerginleşse de sportif alanda öyle anlar yaşanıyor ki, bu genç insanlar politikacılara adeta ders veriyor. Yıllar önce cimnastikte Murat Canbaş-Ioannis Melissanidis, halterde de Naim Süleymanoğlu-Valerios Leonidis dostluğunun getirdiği fair play davranışlarına bir yenisi daha eklendi.

Hafta sonu Ataköy’de yapılan Balkan Salon Atletizm Şampiyonası’nda Türk atlet Levent Ateş ile Yunanlı Andreas Dimitrakis arasında yaşananlar tarihin altın sayfalarına girdi.

1500 metre yarışında rakibi Dimitrakis’e önce ayakkabısını daha sonra da çivilerini vererek diskalifiye olmasını önleyen Ateş’in fair play’lik davranışı sayesinde Yunan atlet şampiyon, sporcumuz ise 3. oldu.

Haberin Devamı

Çivisinin yüksekliği 3 milimetre fazla geldi

Türk-Yunan ilişkilerine spor aracılığıyla dostluk köprüsü kuran olay şöyle gelişti:

1500 metre yarışının başlamasına dakikalar kala Yunanlı sporcu Andreas Dimitrakis talihsiz bir olay yaşadı. Balkan Salon Atletizm Şampiyonası’nda atletlerin giydiği ayakkabıların çivi yükseklikleri en fazla 6 milimetre oluyordu. Ancak Yunanlı’nın çivi uzunluğu 9 milimetreyi bulunca yarışa girmesi mümkün değildi. Ve son kontrol alanında piste çıkmadan diskalifiye edilecekti.

22 yaşındaki rakibinin başka çivilerinin olmadığını öğrenen milli atletimiz Levent Ateş, Yunan sporcunun imdadına yetişti. Önce yedek ayakkabıları kendisine verdi. Bir numara küçük geldi. Bunun üzerine Levent Ateş, “Üzülme, problem yok. Yanımda yedek çivilerim var. Onları ayakkabına takar yine yarışırsın” dedi.

Sayende en iyi derecemi yaptım

RAKİBİNİN bu beklenmedik jesti ile çok mutlu olan Yunan atlet, Levent’in verdiği çivileri ayakkabısına taktı ve piste çıktı. İlk turu Kemal Koyuncu önde götürüyordu. Ancak metreler geçildikçe, Dimitrakis atak yapıp öne geçti ve yarışı 3.47.74 ile birinci bitirdi. Kemal Koyuncu 3.52.32 ile ikinci, en önemli rakibinin koşmasını sağlayan Levent Ateş ise 3.53.27 ile üçüncü oldu.

Yarıştan sonra otelde duygu yüklü anlar yaşandı. Yunanlı Andreas, Levent’e teşekkür ederek, “Sana ‘kardeşim’ diyeceğim. Bir rakip olarak yaptığın mükemmel insanlığı ömrümün sonuna değin unutmayacağım. Şimdi ülkeme gururla bir Balkan şampiyonu olarak dönüyorum. Adını yeni öğrendim ama şampiyonluğumda en büyük katkı senin. Ayrıca Türkiye’ye gelmeden en iyi derecem 3.53.31’di. Senin çivilerin sayesinde en iyi derecemi de 5 saniye geliştirdim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Facebook’tan da teşekkür etti

YUNANLI atlet, Levent’e karşı minnettarlığını facebook hesabından da paylaştı. Andreas yazdığı mesajda atletimize bir kez daha teşekkür ederken, kendisine Yunanistan’a geldiğinde her türlü yardımı yapacağını söyledi. Andreas ayrıca, Türk atletin verdiği çivileri ömrünün sonuna kadar saklayacağını belirtti.

Ateş: Kazanamadım ama mutluyum

21 yaşındaki atletimiz Levent Ateş, İzmir BŞB sporcusu. Levent, “Antrenörüm Fahrettin Kuraduman, bizlere sporculuğun yanı sıra örnek davranışlar konusunda da dersler vermiştir. Yarışı kazanamasam da yaptığımdan dolayı mutluyum” dedi.

Halterde rakip dışarıda dosttular

Haberin Devamı

NAİM Süleymanoğlu ile Yunanlı Valerios Leonidis da çok iyi birer rakip ve dosttular. Leonidis, Naim’i Atina’da, Süleymanoğlu da arkadaşını Türkiye’de ağırlayarak dostluk mesajı vermişti.

Madalyasını Murat’ın ailesine göndermişti

SPORDA Türk-Yunan dostluğu denince akla cimnastik geliyor. Merhum şampiyonumuz Murat Canbaş ile Yunan rakibi Ioannis Melissanidis iyi arkadaştı. Canbaş’ı trafik kazasında yitirdikten kısa süre sonra Avrupa Şampiyonası vardı. Burada birinci olan Yunan sporcu kendisine altın madalyasını takan federasyon başkanımız Atilla Örsel’e, “Murat yaşasa kürsüde şimdi o olacaktı. Bu madalyayı onun ailesine verir misiniz” diyerek büyük bir jest yapmıştı.