Diğer Eda Eltemur ile Erman Eltemur'dan tarihi başarı! 'Hayaldi gerçek oldu'

Eda Eltemur ile Erman Eltemur'dan tarihi başarı! 'Hayaldi gerçek oldu'

12.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Karate Şampiyonası’nda aynı gün altın madalya kazanan Eda ile Erman Eltemur tarihi başarının ardından, “Ağabey-kardeş aynı organizasyonda zirveye çıkmanın hayalini küçüklükten beri kuruyorduk. Bu başarı kelimelerle tarif edilemez” dediler.

Eda Eltemur ile Erman Eltemurdan tarihi başarı Hayaldi gerçek oldu

CENGİZ MALGIR

Haberin Devamı

Gaziantep’te düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası’nda iki altın madalya kazanan Eda Eltemur ile Erman Eltemur duygularını MİLLİYET’e anlattı. Ağabey-kardeş aynı günde zirveye çıkmanın gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Önce sözü ağabey aldı...

Bu müthiş başarı, kazanılan madalyalar için sen neler söylersin?

- Çok mutluyum, çok gururluyum. Uzun yıllardır bireyselde beklediğim bir altın madalyaydı. Kendi ülkemde, ailemin önünde bu madalyayı almak çok farklı bir duygu. Çok çalıştım, çok istedim bu madalyayı. Emeklerimin karşılığını aldığım için mutluyum.

En son finalin 2016’daydı. Uzun zamandır bu madalyayı bekliyordun. Peki nasıl geldi altın?

- Fransa’da son finalime çıkmıştım. Azeri rakibime kaybettim ve gümüşte kaldım. Çok şükür 2022’de yine geldi final. Son dönemde ciddi bir inancım vardı. Zorlu süreçlerden geçtim. Ama altın madalyayı kazanmak, bayrağımızı göndere çektirmek gerçekten bütün zorluklara değdi.
Şimdi sırada Akdeniz Oyunları var. Sen de son şampiyon olarak boy göstereceksin. Bu baskı yaratır mı?

Haberin Devamı

- Son Akdeniz Oyunları’nda altın madalya almıştım. Bu unvanımı korumak istiyorum. Üzerimde bir baskı hissetmiyorum. Çünkü ne kadar zor olursa olsun başarabileceğimi biliyorum. Güçlü rakipler olacak tabii ki. Ama yine altın alacağıma inanıyorum.

Eda Eltemur ile Erman Eltemurdan tarihi başarı Hayaldi gerçek oldu

‘Kelimeler yetmez’

Ağabey Eltemur’dan sonra kardeşi Eda Eltemur da duygularını anlattı...

Geçen yıl şampiyonluğu kılpayı kaçırdın, bu kez altına ulaştın. Önce duygularını ayabilir miyiz?

- Çok mutluyum. Bu başarı kelimelerle tarif edilemez. Çünkü ağabeyimle aynı gün tatamiye çıktık ve altın madalya aldık. Bunun hayalini küçüklükten beri kuruyordum.

Geçen yıl da madalya açılışını sen yaptın. Bu tesadüfü nasıl yorumlarsın?

- Evet, geçen yılki şampiyonada da ülkemize ilk madalyayı ben getirmiştim. Geçen sene bronz madalyaydı, bu yıl altın oldu. Tek düşüncem bu unvanımı gelecek yıllarda da koruyarak ülkemize yeni sevinçler yaşatmak.

Maçtan sonraki röportajında ‘Beklediğim bir şampiyonluktu’ dedin. Gerçekten de o kadar kolay mı oldu altın madalya?

Haberin Devamı

- Ben geçen sene yarı final maçında galibiyeti kılpayı kaçırmıştım. O zaman bronza çıktığımda gelecek yıl finale çıkacağım demiştim. O zaman bunun sözünü kendime verdim. Kafa olarak kendimi hazırlamıştım bu yıl. Daha farklı bir özgüven ve motivasyon ile final maçına çıktım.

‘İkimiz de altı yaşında başladık’

Baban da eski kareteci...

- Babam bizi yetiştiren bir isim. Şu anda da bizim antrenörümüz. Bu başarıların mimarı odur. Üzerimizde çok büyük emekleri var. Bu madalyaları kazanabildiysek onun sayesindedir. Ben altı yaşında başladım. Kardeşim de altı yaşında başladı. Adeta gözümüzü tatamide açtık.

‘Kafamda belli bir yaş yok’

Erman Eltemur ne zaman sporu bırakacağını bilmediğini de ifade etti. ‘Kafamda bir emeklilik yaşı yok’ diyen ağabey Eltemur, “Ülkeme daha fazla madalya kazandırmak istiyorum. Vücuduma iyi baktığım sürece devam edeceğim. Vücudum izin vermediği zamanda kendimi geri çekmesini bilirim” dedi.

‘Önce Akdeniz sonra dünya’

Çok gençsin ve önünde uzun bir kariyer var. Peki bundan sonraki hedefler neler?

Haberin Devamı

- Bizde hedefler hiçbir zaman bitmez. Önümüzde görebileceğim birçok şampiyona var. Bir sakatlık olmadığı sürece bir sonraki hedefim Dünya Şampiyonluğu. Ama önce Akdeniz Oyunları var. Geçen sene finalde kaybedip ikinci olmuştum. Bu yılki hedefim yine finale kadar gelip bu kez altın madalyayı almak.

Eda Eltemur ile Erman Eltemurdan tarihi başarı Hayaldi gerçek oldu

‘Her yerde kazanırdık’

Peki şampiyonanın Gaziantep’te olması mı bu kadar madalyanın gelmesini sağladı. Yoksa gerçekten çok mu çalıştınız?

- Bu şampiyona Gaziantep’te değil de yurtdışında olsa bile yine bu dereceler gelirdi. Çünkü çok iyi hazırlandık bu organizasyona. Ayrıca daha önce de yurtdışında İstiklal Marşı’nı okutmuş sporcularız hepimiz. Kendi seyircimizin önünde tatamiye çıkmak tabii ki artı bir özgüven olmuştur. Fakat dediğim gibi bu şampiyona nerede olursa olsun o madalyalar gelirdi.

Ekstra motivasyon

Aynı şampiyona ve iki kardeş aynı gün altın madalya alıyor. Başarınızın dışında bu size ne hissettirdi?

ERMAN ELTEMUR: Türk spor tarihinde bir ilk olduğunu söylediler. Müthiş bir gurur. Aynı gün finale çıktık ve kazandık. Eda’nın altın kazanması beni motive etti. Kardeşim şampiyonadan önce iki altın alacağız demişti. Bunu başardık. İlk finale Eda çıktı ve kazandı. Onun başarısının ardından bana ekstra bir motive sağladı. Abi kardeş iki altın ile müthiş bir gururla kapattık şampiyonayı.

Haberin Devamı

EDA ELTEMUR: Bu başarıya ulaşacağımıza inanarak çıktık tatamiye. Aynı gün iki kardeşin altın madalya alması rüya gibi gerçekten. Tarih yazdığımızı düşünüyorum. Bir ilki başardığımız için ayrı bir mutluluk var tabii ki.

‘Halay bile çektiler’

Bu madalyaları Gaziantep’te ailenizin önünde aldınız. O anda neler hissettiniz?

ERMAN ELTEMUR: Ailemin ayakları adeta yere basmıyordu. Mutluluktan halay bile çektiler. Umarım bu anları tekrar tekrar beraber yaşarız.

EDA ELTEMUR: Bize emek veren insanların bu başarıya ortak olması gerçekten büyük gurur. Annem ve babamı tribünde görünce daha güçlü olduğumuzu düşünüyorum.