Ercan Güven

Ercan Güven

eguven@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Böyle maça az rastlanır... Baskılı oynayanın değil, zekasını kullananın kazandığı ve sonuçları kendisinden önemli bir derbiydi.
Neydi o sonuçlar?
Galatasaray’da bayram... Şampiyonluğu kazandı gibi.
Beşiktaş’ta hüzün. Şampiyonlar Ligi ihtimalini bile yitirdi. Fenerbahçe ise şaşkın her halde! Hesap kitap; işin içinden çıkamıyorlardır.
Bitmedi sonuçlar...
8’de 8 yapan Bilic’i “derbi engelli” diye gönderenler haklı çıktı.
Hamza Hamzaoğlu ise Terim’in kravatını taktı.
Fenerbahçe’nin de kârı var; hoca aramak için bir hafta kazandı!..
Bir maçtan bu kadar çok sonuç çıkar mı?
HHH
Sakatlıktan dönen Hamit’i defansın önüne koyan, Selçuk’a da eski görevini veren Galatasaray 48 bin seyircinin itmesiyle fırtına gibi girdi maça. Futbolun tüm pozitif kurallarıyla... Top ayaktayken tempo, topu kaybedince müthiş bir pres ve alan daraltma...
Sert ve amansızdı futbol. Beşiktaş hiçbir ikinci topu alamıyordu. Baskıdan ikinci pası yapamıyordu.
Galatasaray maç boyu aynı tempoyu sürdürse Beşiktaş’ın havlu atması işten bile değildi.
Ancak 11 dakika sürdü ve golü attı durdu. Daha doğrusu oyunu Beşiktaş’ın kontrolüne bırakıp geriye yaslandı.
Bu kendi tercihiydi, çünkü Beşiktaş’ın farklı yaptığı bir şey yoktu.
Hele Demba Ba’nın direkten dönen topundan sonra ilk yarı sonuna kadar oyunda sadece nadir kontrataklarla gözüken bir Galatasaray vardı.
Nedenlerden bir başkası ise Sneijder’in Burak’ın sırtı yerine sol açıkta oynamasıydı... 45 dakikayı bir tek uzak şutla tamamladı Sneijder. Doğru yerinde durduğunda 80. dakikada ikinci Galatasaray golünü atacaktı.
Beşiktaş bu süreci avantaja çeviremediyse çalışmayan kanatları yüzündendi. Doğal olarak ortaya sıkıştı oyun ve baskın oynadığı dakikalarda doğru dürüst pozisyon bile bulamadı Beşiktaş.
İkinci yarıya Serdar’ın yerine Oğuzhan’ı alarak, Atiba’yı bek yaparak başladı Bilic. Çünkü Demba Ba’nın işe yarayabilmesi ve gol bulabilmek için hücumda düzgün paslara ihtiyaç vardı.
Hemen fark etti. Beşiktaş ilk yarıdaki gibi hakim başladı ikinci yarıya. Sosa, Necip ve Tolgay’ın iyi oyunu Beşiktaş üstünlüğünde önemli faktörlerdi. Pozisyonlar arttı Beşiktaş adına. Lakin Demba Ba’nın şutları bu kez Muslera’ya takıldı. Galatasaray şampiyon olursa Muslera’ya çifte madalya takılmalı.
Hamzaoğlu savunması ve orta sahası iyice geriye yaslanan orta sahayı Beşiktaş’a bırakan Galatasaray’ı biraz olsun öne taşımak için Burak’ı çıkarıp ileride top tutabilen Umut’u aldı. İşe de yaradı.
Maçın ilk on dakikası dışında baskı yiyen Galatasaray, usta Hamit’in ısrarı ve aklıyla hazırladığı pozisyonda, bir başka usta Sneijder ile ikinci golü de atıp şampiyonluğun eşiğine geldiyse, ilk sebep Beşiktaş’ı bugünlere taşıyan “genç takım” olmanın negatif yönü, ikincisi ise Demba Ba’nın derbi golcüsü olmamasıdır.