Ercan Güven

Ercan Güven

eguven@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Tezat ve kara mizahın tam kıvamında harmanlandığı bir özeleştiridir “bizde hiçbir başarı cezasız kalmaz” cümlesi.
Çok kullanılır, çünkü rutin bir uygulamadır.Hele futbol gibi üsttekini paçasından çekerek yükselmek geleneğine sahip Dolar ve Euro dünyasındaki kurtlar sofrasında…
Ve yeşil saha ile sınırlı değildir.
Bakın, TFF yeni bir başkan edindi. Başkan Mehmet Büyükekşi’nin ilk direktifi tüm federasyon kurullarından istifasını istemekti.
Aslında haklıydı… MHK, Tahkim, Ceza ve Gözlemciler kurulu gibi hatalar yapmış, güven yitirmiş, yıpranmış kurulları yenilemek, makul ve mantıklıydı. Sonuçta, o kurullara verilen notlar etkiliyordu futbolun huzuru ile TFF’nin ağırlıklı puanını.
Lakin, sorun çıkarmadan maçını izleyen adamın da nasiplendiği “tribüne ceza” gibi toplu infazda “kurunun” yanında yanan “yaş” da vardı.
Mesela, TFF Engelliler Koordinasyon Kurulu.
Hani, dünya çapında başarılarını gözlerimiz dolu dolu seyrettiğimiz engelli futbol kahramanlarımız var ya… İşte onların yolunu açan Futbol Federasyonu kaynaklarını doğru ve adil yönlendiren, Engelli Federasyonlarının maddi/manevi her an yanlarında olan, futboldaki başarı ile bu ülkedeki tüm engelli sporculara ferdi ve takım bazında açılım, vizyon, umut aşılayan insanlardan oluşan kurul.
Başında da ilk kurulduğu günden beri fırsatçılarla, kolay şöhret peşindekilerle, kaynakları tırıklamak isteyenlerle ve en önemlisi başarısını cezalandırmak için her adımda şansını deneyenlerle mücadele ede ede başarmış, devlet adabı sahibi Ömer Gürsoy.
“Görme Engelli futbolu” yerine “Sesi Görenler Futbolu” ismini literatüre sokan, öncülük ettiği Sesi Görenler Futbol Ligi ile UEFA’nın “en yaratıcı aktivatasyon” ödülünü alan kurulun aklı Ömer Gürsoy…
TFF Başkanı Mehmet Büyükeksi’nin toplu istifa talebine ilk imzayı atan da o oldu.
Peki, bugüne kadar ne işler başarıldı bu kurul marifetiyle?
Engelli Futbolumuzun dünya markası olması konusunda öncü bir rol oynaması, TFF ile Engelli Spor Federasyonları arasında stratejik işbirliğini kurması, Engelli futbolunun gelişimi konusunda ülkemizdeki ilk kurumsal yapının kurulmasına öncülük etmesi, Engelli futbolunun kamuoyunda tanınmasında ve özellikle de dünya çapında başarılarında imzası olması dışında mı?..
Sayalım:. İşitme Engelliler Futbol Milli Takımı ile bir Olimpiyat Şampiyonluğu, iki Dünya Şampiyonluğu, Avrupa Şampiyonluğu ve Olimpiyat üçüncülüğü.
- Ampute Futbol Milli Takımı ile iki Avrupa Şampiyonluğu, Dünya ikinciliği ve Dünya üçüncülüğü.
- Sesi Görenler Futbol Mili Takımı ile Avrupa Şampiyonluğu, Avrupa üçüncülüğü, iki kez Paralimpik Oyunlarına katılma hakkı.
-Özel Sporcular Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonluğu, Dünya Üçüncülüğü.
Ne dersiniz?
İşini başarmış mı TFF Engelliler Koordinasyon Kurulu?
Aşmış…
Ve racona göre “ceza” zamanı da çoktan gelmiş geçmiş!
Elbette TFF’nin yeni yapılanmasında yeniden görev alma ihtimali vardır 2006’den beri tam 7 futbol Federasyonu Başkanı döneminde görevinin başında kalmış Gürsoy’un.
Umarız “bu kurullar yeniden kurulur, Ömer Gürsoy da orada yerini bulur”!
Olursa engelli futbolu kazanır, olmazsa “bizde hiçbir başarı cezasız kalmaz” geleneği.