Ercan Güven

Ercan Güven

eguven@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fenerbahçe için Alanyaspor maçı, Başakşehir galibiyetinin tekrarı da değildi, Beşiktaş ile haftaya oynanacak hayati derbinin provası da...
Olmasın zaten...
Hele ilk yarı gibi hiç olmasın. Fenerbahçe için bir tek önemi vardı Alanyaspor maçının; o da Başakşehir ile Beşiktaş arasında soluklanırken, galibiyete süreklilik kazandırmak.
Ve bunu yaparken Beşiktaş’a kopya vermemek!
İkinci Dünya savaşını bitirecek Normandiya çıkarmasından önce yumuşatma bombardımanını sürdüren Müttefikler, Normandiya’ya attıkları her bombaya karşılık farklı kıyılara üç bomba atmışlar ki, Almanlar asıl niyetlerini anlamasın...
İşte Aykut Kocaman’ın Alanyaspor maçında patlattığı “Aatıf-Valbuena bir arada, Dirar kulübede” bombası, aslında Beşiktaş’ı aldatmak içindi her halde... Sadece Dirar’ı dinlendirmek veya Valbuena’yı dolapta asılı damatlık takım elbise pozisyonundan çıkarmak olmasa gerek. Gerçi ilk yarıdaki iki golün asistlerini Valbuena ile Aatıf yaptı ama haftaya aynı takımı, benzer futbolu beklemesin Beşiktaş.
45 dakikaya iki gol sığdıran, maçı 3-0 kazanan takıma biraz daha iltifat gerekse de aynı süreçte sahada yaşanan “korkulan geçmiş” fotoğrafları buna engeldi.

Haberin Devamı

Evet... Her zaman oyuna hakim olsa da zaman zaman az pozisyonlu, yavaş hücumlu, yan ve geri paslı “eski takım” pozu veriyordu Fenerbahçe... Özellikle ilk devrede.
Maçın yarısını kanattan tek orta yapmadan merkezden girdiği üç pozisyonun ikisini gole çevirerek bitiren Fenerbahçe, çok tatsız günler yaşayan Alanyaspor’un girdiği üç pozisyonda üç gol yiyebilirdi aynı ilk yarıda.
Golleri Kameni mi kurtardı Alanyasporlu Fernandes ile Douglas mı atamadı, tartışılır.
Tartışılacak bir gol de Fenerbahçe’nin ikinci golü ki, buram buram ofsayt kokuyordu.
Oysa bir önceki zafer haftasından sadece bir adam değişmişti Fenerbahçe’de... Kaleci Volkan’ı çıkın; o sağlık nedenleriyle yoktu, Kameni de Volkan’ı hiç aratmadı üstelik.
En büyük fark Dirar’ın kulübede kalmasıydı. Aatıf oynarken Valbuena’ya yer açmak için mi, başka bir şeyleri denemek için mi, yoksa Beşiktaş’ı şaşırtmak için mi, bir Allah bir de Kocaman bilir.
Fenerbahçe dört forvetli ofansif takım görünümünde, bulduğu kadar pozisyon veren gerçeğindeydi. Sonuçta üç gol de atsa, takımın kıvamı bambaşkaydı. Geçen haftadan çok farklı mesela.
Alanyaspor önde bastığında eski yavaş ve geriye paslı oyun Fenerbahçeliler’in hafızasından sahaya iniveriyordu. İkinci yarı orta saha ile dört forvet biraz daha yaklaşıp bütünleşince ve Alanyaspor’un baskısı gevşeyince, Fenerbahçe o israr ettiği merkez hücumlarını yapabilir hale geldi ve gayreti penaltıyla ödüllendi. Giuliano ve 3-0...
Maçın son yirmi dakikasında ise Alper ve Dirar’ı oyuna alarak Fenerbahçe’nin ön tarafı yeniden kurgulayan ve hücumları hızlandıran Aykut Kocaman, Beşiktaş maçında sahaya süreceği kadronun ipucunu vermiş olabilir mi?
Hayır... Beşiktaş maçı farklı başka bir tırmanış olacak.
3-0’lı Alanyaspor galibiyeti iki dağ arasındaki piknikti sadece.
Amaç önce galibiyet, sonra Beşiktaş’a ipucu vermemekse sonuç “mükemmel di” Kadıköy’de.