Ercan Güven

Ercan Güven

eguven@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dibi görünmeyen denize bile olta atsanız çekeceğiniz balık kullandığınız misinaya, iğneye, yeme ve mevsime göre aşağı yukarı bellidir.
Derbiler ise herkesin görüş alanında uluorta oynanan, kimlerin nasıl oynadığı bilinen, sonuçta ne çıkacağı kestirilebilen olaylardır.

Hele taraflardan biri “mükemmele”, diğeri “kötüye” kıl payıysa… Hele bir yanda huzurlu, mutlu, umutlu Beşiktaş, karşısında tepeden tırnağa sancılı “bayat balık sendromu” yaşayan Galatasaray varsa!

Öyle “derbiler belli olmaz” türünden gizem yaratmanın alemi yok. Yazı-tura mı bu?..
Sezon başı kağıt kalemi alıp, “atan-tutandan” başlayarak puan hesabı yapanların “bu takımdan ne köy olur ne kasaba” dedikleri Beşiktaş, uzun zamandır rakiplerinden uzak ara futbol oynuyor işte.
Egemen, iştahlı, hızlı…
Kuyumcu terazisine gerek yok!
Yener Galatasaray’ı.
Allah vere de fark olmasa!.. Ben Galatasaray’ı “yönetemeyen” edep/adap/patavat özürlü zevata değil, “ayak bağı” oldukları Terim ile bunalıma soktukları taraftarına üzülürüm sadece.

Haberin Devamı

“Ama derbiler belli olmaz”… Mı?..
Bakınız… “Bilinmezlik” varsa, o sadece derbilerde değil futbolun fıtratındadır. Mesela ilk yarıda kırmızı kartlı penaltıya toslayan, ikinci yarıda bir futbolcusu daha atılan takım, kupaların kralı olsa, kimse kurtaramaz zayıf rakibinin elinden.
Böyle bir “futbol cilvesinden” derbi sorumlu olamaz.

Derbi efekti, korku/heyecan/telaş veya yanlış başa yanlış tıraş “taktik skandallar” sonucu, sadece benzer güçteki takımların maçlarında boy gösteren duygusal bir etkidir ki, profesyonellere uymaz.
Şu Beşiktaş’a hiç…
Adamlar otomatiğe bağlamışlar.
Sezonun takımı Beşiktaş.

Son yılların en başarılı hocasına sahip…Son yılların en başarılı hocasına sahip…Futbol aleminin en iyi yönetimi onda…Daha açık konuşmak gerekirse; “olsa da olmasa da” şampiyondur Beşiktaş bu yolda.Olacaktır zaten.Tıpkı Fenerbahçe’nin sezonu 4. Sırada, Galatasaray’ın 5. Sırada bitireceği gibi!“Bu ne biçim kehanet” demeyin.

Puan cetveli futbol kalitesinin “aritmetik” değil “kanaat” sıralamasına göre yapılsa, Beşiktaş’tan sonra 2. ve 3. sırayı boş bırakmak gerekir.Şayet “hammadde-ürün” oranını baz alırsanız, boşluk biraz daha artar ama boş verin.Beşiktaş derbiyi kazandıktan sonra “takipçileri” Galatasaray ile Fenerbahçe’nin yapacağı tek şey vardır:Öpecekler Kartal’ın bileğini!