Futbol EURO 2032'nin ev sahipleri Türkiye ve İtalya! 1 milyar dolarlık turnuva

EURO 2032'nin ev sahipleri Türkiye ve İtalya! 1 milyar dolarlık turnuva

11.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsviçre’de, UEFA Genel Merkezi’nde dün gerçekleşen sunumun ardından UEFA Yönetim Kurulu kararını verdi, EURO 2032’nin ev sahiplerini resmi olarak duyurdu. UEFA, 2032’de düzenlenecek olan Avrupa Futbol Şampiyonası’nın, Türkiye ile İtalya tarafından düzenleneceğini açıkladı. Avrupa Futbol Şampiyonası’nda, sadece Türkiye için 1 milyar dolarlık bir gelir hedefleniyor.

EURO 2032nin ev sahipleri Türkiye ve İtalya 1 milyar dolarlık turnuva

UEFA Genel Merkezi’nde dün gerçekleşen sunumun ardından UEFA Yönetim Kurulu EURO 2032'nin türkiye ve İtalya ev sahipliğinde oynanacağını duyurdu. Avrupa Şampiyonası'nda sadece Türkiye için 1 milyar dolarlık gelir hedefleniyor. İşte ayrıntılar...

Haberin Devamı

BÜYÜKEKŞİ: 100. YILI TAÇLANDIRDIK

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bugünü tarihe not düşmek gerektiğine vurgu yaparak, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını Avrupa Şampiyonası ile taçlandırdık. Şimdi ise Türkiye ile İtalya, birlikte sunum yaptı ve UEFA kabul etti. 5 defa aday olup hayata geçiremediğimiz ve bugün (dün) açıklanan haber çok önemliydi. Türk milletine bu haberi verdiğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu.

'KİLOMETRE TAŞI OLACAK'

Ortak geçmiş ve kültüre sahip iki Akdeniz ülkesi arasındaki iş birliğinin daha kuvvetleneceğinin altını çizen Büyükekşi, “2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak iki ülke için önemli bir kilometre taşı olacak. Devletimizin bu zamana kadar yaptığı statlar, tesisler önemliydi. Cumhurbaşkanımızın imzası ile gelen belgeler var, hepsi incelendi ve kabulü için son derece önemliydi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

EURO 2032nin ev sahipleri Türkiye ve İtalya 1 milyar dolarlık turnuva

'TURİZM DE CANLANACAK'

İki ülke arasındaki ilişkinin bütün dünyaya sinerji yaratacağının altını çizen TFF Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turnuva şüphesiz turizmimizi canlandıracak ve dünyanın dört bir yanından yeni ziyaretçileri ülkemize çekecektir. Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak, ülkemiz için kamu diplomasisinin de bir aracı olacaktır. EURO 2032’nin ülkemize hayırlı olmasını dilerim.”

BAKAN BAK: ŞİMDİDEN HAZIRIZ

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “2032 yılında tüm dünyaya güzel futbol izletmeye hazırız” dedi. Bak, “Eksikler de olursa tamamlarız” dedi.

“Nöbetçi Bakan” uygulaması kapsamında TBMM’de açıklama yapan Bak, “Türkiye’nin spor tesisleri açısından ne kadar önemli bir süreçte ortaya koyduğunu gösteriyor. Avrupa ve dünya, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde spor tesislerinde, stadyumlarda ve Türk sporunda yapılan yatırımların sonuçlarını görmeye başlıyor. Avrupa’nın en yeni stadyumlarına sahip bir ülkeyiz. Biz şimdiden hazırız” diye konuştu.

EURO 2032nin ev sahipleri Türkiye ve İtalya 1 milyar dolarlık turnuva

1 MİLYARLIK TURNUVA

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda, sadece Türkiye için 1 milyar dolarlık bir gelir hedefleniyor. 51 karşılaşma ve yaklaşık 2.5 milyon toplam biletli seyircinin hedeflendiği EURO 2032’de tamamında 31 turnuva günü olacak ve iki ülkede yaklaşık 150 bin gece konaklama sağlanacak. Maçın oynanacağı şehre yaklaşık 30 bin ziyaretçinin geleceği hesaplandı.

Haberin Devamı

EURO 2032nin ev sahipleri Türkiye ve İtalya 1 milyar dolarlık turnuva

9 BİN 400 ÇALIŞAN

yon seyircisine görüntü ulaştıracak. Her maçın, en az 100 milyonun üzerinde televizyon izleyicisi toplaması bekleniyor. Finalde ise beklenti, 350 milyon kişi... Organizasyonda 700 tam, bin 700 yarı zamanlı olmak üzere, 7 bin gönüllünün de çalışması bekleniyor. 7.5 milyar da sosyal medya etkileşiminin olacağı hesaplandı.

FİNAL İÇİN 80 BİNLİK STAT

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, final için 80 bin kapasitenin üzerinde stat şartı bulunduğunu ifade etti. Atatürk Olimpiyat Stadı’nın
74 bin 753, İtalya’daki Giuseppe Meazza Stadı’nın ise 75 bin 817 kapasitesi bulunuyor. Büyükekşi, “2026’nın sonuna kadar 80 bin kişilik stat şartını önce kim sağlarsa, o finali alacak. İki taraf da sağlarsa belki o zaman kura olabilir. Gönül ister ki final maçını İstanbul’da yapalım” dedi.

Haberin Devamı

10 STATTAN 5'İ ELENECEK

Daha önce tek başına EURO 2032’e aday olan Türkiye, UEFA’ya 10 stat bildirmişti. İstanbul’da Atatürk Olimpiyat, Rams Park ve Ülker Stadı dışında, Ankara Yeni 19 Mayıs, Gaziantep Kalyon, Bursa Büyükşehir, Trabzon Papara Park, Antalya Corendon Airlines, Eskişehir Atatürk ve Konya Büyükşehir statlarından 5’i 2026 yılının ekim ayına kadar seçilecek. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Biz seçmekte zorlanacağız çünkü çok fazla stadımız var. Bunların arasına yenileri de katılabilir” ifadesini kullandı.

EURO 2032nin ev sahipleri Türkiye ve İtalya 1 milyar dolarlık turnuva

TFF'DEN TEŞEKKÜR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), “EURO 2032’ye ev sahipliği yapma onurunu verdiği için UEFA’ya şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı. Yapılan açıklamada, “İtalya ve Türkiye, ‘Play as One’ mottomuzda da belirttiğimiz gibi, büyük bir tutku ve bağlılıkla çalışarak, taraftarlara en üst düzey Avrupa Şampiyonası deneyimini sunmak için yoğun bir iş birliği içinde olacaktır” denildi.Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), “EURO 2032’ye ev sahipliği yapma onurunu verdiği için UEFA’ya şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı. Yapılan açıklamada, “İtalya ve Türkiye, ‘Play as One’ mottomuzda da belirttiğimiz gibi, büyük bir tutku ve bağlılıkla çalışarak, taraftarlara en üst düzey Avrupa Şampiyonası deneyimini sunmak için yoğun bir iş birliği içinde olacaktır” denildi.

Haberin Devamı

VOLKAN DEMİREL: BUFFON HARİKA BİR KİŞİLİK

EURO 2032’de Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceklerini söyleyen Atakaş Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel, İtalyanların efsane kalecisi Gianluigi Buffon ile birlikte futbol elçisi oldu. Çok özel bir gün olduğunu dile getiren Demirel, “2032 yılında ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Herkesin memnun kalacağı bir şampiyona olacak. Bizim için futbol hayat demek. Ama işin bu tarafı beni zorluyor” dedi. Volkan Demirel, Buffon ile ilgili de, “Kaleciliğine zaten bütün dünya olarak hayrandık. Harika bir kişilik. Onu tanıdığıma çok sevindim” yorumunu yaptı.EURO 2032’de Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceklerini söyleyen Atakaş Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel, İtalyanların efsane kalecisi Gianluigi Buffon ile birlikte futbol elçisi oldu. Çok özel bir gün olduğunu dile getiren Demirel, “2032 yılında ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Herkesin memnun kalacağı bir şampiyona olacak. Bizim için futbol hayat demek. Ama işin bu tarafı beni zorluyor” dedi. Volkan Demirel, Buffon ile ilgili de, “Kaleciliğine zaten bütün dünya olarak hayrandık. Harika bir kişilik. Onu tanıdığıma çok sevindim” yorumunu yaptı.

EURO 2032nin ev sahipleri Türkiye ve İtalya 1 milyar dolarlık turnuva

ERÖĞÜT: GEL, KİM OLURSAN OL, YİNE GEL!

İtalya adaylık sunumunda bir sunum yaptı. Eröğüt, “Bu toprakların bize emanet ettiği Mevlâna’nın, “Gel... Kim olursan ol, yine gel” anlayışı tamamen insan odaklıdır. Her iki ülkenin de her yıl dünyanın dört bir yanından gelen on milyonlarca ziyaretçisi, Akdeniz’de Türkiye’nin ve İtalya’nın dillere destan misafirperverliğine alışıktır” dedi.İtalya adaylık sunumunda bir sunum yaptı. Eröğüt, “Bu toprakların bize emanet ettiği Mevlâna’nın, “Gel... Kim olursan ol, yine gel” anlayışı tamamen insan odaklıdır. Her iki ülkenin de her yıl dünyanın dört bir yanından gelen on milyonlarca ziyaretçisi, Akdeniz’de Türkiye’nin ve İtalya’nın dillere destan misafirperverliğine alışıktır” dedi.

UZUN YILLAR ARZULADIK

Mustafa Eröğüt şöyle devam etti: “Büyük bir vizyonun, iş birliğinin ve önemli stadyum yatırımlarının sonucu olarak, futbol ailesini Türkiye’de ağırlamak ve bu turnuvaya ev sahipliği yapmak, uzun zamandır arzu ettiğimiz bir hedef. Bugün hayal bile edilemeyen teknoloji, bu turnuvaya ev sahipliği yapmanın merkezinde yer alacak ve unutulmaz deneyimler yaratacak.”Mustafa Eröğüt şöyle devam etti: “Büyük bir vizyonun, iş birliğinin ve önemli stadyum yatırımlarının sonucu olarak, futbol ailesini Türkiye’de ağırlamak ve bu turnuvaya ev sahipliği yapmak, uzun zamandır arzu ettiğimiz bir hedef. Bugün hayal bile edilemeyen teknoloji, bu turnuvaya ev sahipliği yapmanın merkezinde yer alacak ve unutulmaz deneyimler yaratacak.

EURO 2032nin ev sahipleri Türkiye ve İtalya 1 milyar dolarlık turnuva

TAKVİM 2026'DA NETLİK KAZANACAK

Türkiye ile İtalya’nın düzenleyeceği EURO 2032’nin takvimi 2026 yılının ekim ayında netleşecek. Açılış ve kapanış maçları, kura çekim yerleri, bu tarihe kadar, iki ülke arasında belirlenecek.