Turkish Airlines Euroleague Fenerbahçe Beko, Euroleague'de çeyrek finale yakın

Fenerbahçe Beko, Euroleague'de çeyrek finale yakın

26.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sarı-lacivertliler sezon başındaki ilk hedefine yaklaştı. Eksiklerine rağmen Zalgiris’i geçen sarı-lacivertli ekip gövde gösterisi yaparken, son iki yılın şampiyonu Anadolu Efes, Alba Berlin yenilgisiyle ilk 8 şansını biraz daha azalttı.

Fenerbahçe Beko, Euroleaguede çeyrek finale yakın

Turkish Airlines Euroleague’de 30. hafta maçları tamamlandı, Fenerbahçe Beko erteleme maçında Milano’ya yenilse de haftayı Zalgiris Kaunas galibiyetiyle noktaladı, çeyrek finale yaklaştı. Milano karşısında, erteleme maçı olduğu için son transferi Dorsey’i kullanamayan ve Calathes’in kötü gün geçirmesi, Pierre’in yokluğu derken, Guduric’in yanına 2. ismi bulamayan, savunmada da Napier’i durduramayıp, bir kez daha rakibin guardını yıldızlaştıran Fenerbahçe Beko, tedirginlik yaratmıştı.

Haberin Devamı

Ancak play-off için yarışan Zalgiris Kaunas karşısında beklediğimiz mücadeleyi sergiledi temsilcimiz, savunmada agresifti, rakibi rahatsız etti. Sezon başından bu yana söylediğimiz bir gerçek var; Fenerbahçe’nin başarılı olabilmesi için mutlaka rakibinden daha çok mücadele etmesi, agresif olması, savunma yapması gerekiyor. Bunu başardığımızda, zaten hücumda maç kazandıracak mutlaka bir iki isim çıkıyor.

Bu maçta da Guduric’e ilk yarıda yardımcı olan isim Dorsey’di, ardından Hayes devleşti, kritik galibiyet geldi. Play-off barajındaki neredeyse ütüm takımların kaybettiği haftada kazanarak ilk 8 şansını artıran Fenerbahçe Beko, ilk 4 hedefini de devam ettirdi. Monaco ile 2 galibiyet farkı olması bu hedefi uzak kılsa da kalan seçenekler arasında en iyi olasılıklardan bir tanesi, Monaco (4)-Fenerbahçe (5) eşleşmesi gibi gözüküyor ve bunun için de en kötü olasılıkla bulunduğumuz pozisyonu konumak gerekiyor.

Haberin Devamı

EFES ŞAŞIRTIYOR

Diğer temsilcimiz Anadolu Efes şaşırtmaya devam ediyor. Son iki yılın şampiyonunun, sezonun en kritik yerinde son 5 maçta 4 yenilgi alması, sadece erteleme maçında Real Madrid’i devirebilmesinin mantıklı açıklaması bulunmuyor. Hele ki bu hafta, play-off yarışındaki Baskonia, Zalgiris ve Valencia kaybetmişken, ligin 17. sırasında yer alan Alba Berlin karşısındaki son saniye yenilgisi yaşanan hayalkırıklığının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Aslında rakiplerin de kaybetmesi, Efes için bir şans görülebilir, sonuçta hala şansı devam ediyor ancak Alba gibi bir rakibe karşı oyun içinde 19 sayı geriye düşmek, oradan gelip öne geçmek ancak yine son saniye basketiyle mağlup olmak kaçan balığın ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor.Ne oldu son iki yılın şampiyonuna derseniz, takımın yapısındaki değişiklikler olumlu yanıtlar vermedi. Boyalı alanda Zizic, savunma yapmadığı için hücumda etkin olsa da eksi yazmaya devam ediyor. 4 numarada Singleton bu maçta oynar mı diye papatya falları açılıyor, Clyburn gibi bir süper yıldızın eklemesiyle ön alanda zengin bir rotasyona sahip olan Efes, üç silahşörünü sakatlıklar nedeniyle fazla oynatamadan, onların uyumunu göremeden sezon sonuna gelmenin ve en kritik maçlarda bu üçlünün her şeyi çözmesini beklemenin sıkıntısını yaşıyor.

Haberin Devamı

Özellikle Larkin’deki düşüş, geçen yıllarda maç kazandıran oyuncu görüntüsünün, en kritik anda hatalar yapan oyuncuya dönüşü mutlaka çözülmesi gereken bir konu olarak duruyor. Efes, rakiplerinin kaybetmesi sayesinde hala play-off barajının 1 galibiyet altında. Kalan 4 maçta hata yapmaması durumunda yine çeyrek final olasılıkları görünüyor. Ancak bunun için de bu hafta iki İtalyan rakibine karşı iç sahada hata yapmaması gerekiyor.

ERGİN ATAMAN UMUTSUZ KONUŞTU

Anadolu Efes’in arka arkaya aldığı yenilgiler sonrasında Coach Ergin Ataman da umutsuz konuştu. Alba Berlin maçı öncesinde zatüre teşhisiyle hastaneye yatan ancak maç günü Almanya’ya giderek hasta da olsa takımıyla sahaya çıkan deneyimli çalıştıcı, maç sonu yaptığı açıklamada “Sannırım bu sezon play-off oynayamayacağız. Orada olacak takımlara başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. Ancak Efes’in kaybettiği maçın ardından play-off potasındaki rakiplerinin de yenilgiler alması, temsilcimiz için bir şans daha yarattı, son 4 haftada oynanacak maçların önemini artırdı.

Haberin Devamı

MİKE JAMES'E AF ÇIKTI

Oynadığı tüm takımlarda saha içinde yıldızlaşsa da saha dışındaki hareketleriyle gündem olmayı başaran ve sorunlar yaşayan Mike James, Monaco formasıyla iyi bir sezon geçirse de Panathinaikos deplasmanında oynanan karşılaşmanın ardından yine disiplinsiz hareketleri nedeniyle kadro dışı bırakılmıştı. Yıldız oyuncunun affedildiği ve yeniden takıma döneceği açıklansa da bu hafta oynanan Valencia maçında yine James forma giymedi, Monaco da galibiyet serisine 90 sayı atarak devam etti.

ARMANI MILANO UÇUYOR

Sezona çok kötü başlayan, uzun süre performansı en çok tartışılan takım olan, ligin dibinden haftalarca kurtulamayan Emporio  Armani Milano’nun çıkışı devam ediyor.

Euroleague’de 6 maçlık galibiyet serisi geçtiğimiz haftaki Real Madrid deplasmanında sonlansa da bu hafta önce Fenerbahçe Beko’yu İstanbul’da ardından da Bayern Münih’i sahasında devirmeyi başaran, son 9 maçta 8 galibiyet çıkaran Messina’nın öğrencileri, üstteki takımların da kaybetmesiyle play-off için iddiasını artırdı.

Haberin Devamı

Milano’daki değişimin mimarlarından olan Napier, Fenerbahçe ve Bayern maçlarında toplam 46 sayı atarak yine öne çıkarken takımının en önemli silahı olmayı başardı.

MVP REAL'DEN

30. hafta maçlarında bireysel kategoride Real Madrid forması giyen Guerschon Yabusele zirveye çıktı. Virtus Bologna deplasmanında 24 sayı, 6 ribaunt, 3 asist ile 30 verimlilik puanına ulaşan Fransız yıldızı haftanın en değerli oyuncusu (MVP) olmayı başardı.

PARTİZAN LİDERE DE ACIMADI

Ligin ilk bölümünde sıkıntı yaşayan ancak sonrasında müthiş bir çıkış yakalayan ekiplerden bir tanesi de Partizan oldu. Zeljko Obradovic yönetimindeki Partizan, taraftarının olağanüstü bir atmosfer yarattığı maçta Olimpiakos karşısında hücumda adeta şov yaparak galibiyete ulaştı.

Son 7 maçında 6 galibiyete ulaşan, 2023 yılında 14 maçın 10 tanesini kazanarak play-off için iddialı ekiplerden bir tanesi haline gelen Partizan’da Coach Obradovic maç sonunda taraftarlarına övgüler yağdırdı. 20 bini aşan taraftarın inanılmaz desteğini hayatı boyunca hissedemeyeceğini vurgulayan Obradovic şu ifadeleri kullandı:

“Bu sadece benim için değil, oyuncular için de böyleydi. Bu desteğin sadece lidere karşı olmadığını bilmek de güzel. Her maçımız öncesi beni bile onlarca kişi bilet bulamadıkları için arıyor. Partizan’ı yeniden bu havaya soktuğumuz için gururluyum.”

30. hafta sonuçları 

Kızılyıldız-Baskonia: 74-63
Panathinaikos-Barcelona: 74-88
Asvel-Maccabi Tel Aviv: 67-85
Alba Berlin-Anadolu Efes: 95-93
Fenerbahçe Beko-Zalgiris: 87-79
Virtus Bologna-Real Madrid: 79-96
Monaco-Valencia: 90-79
Partizan-Olimpiakos: 90-75
Milano-Bayern Münih: 99-74

Yazarlar