Fenerbahçe Fener'e yeni kimlik

Fener'e yeni kimlik

08.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Portekizli çalıştırıcı, “Sezon içerisinde bazı maçlarda üç, bazı karşılaşmalarda da dört savunmayla oynamamız gerekecek. Daha güçlü ve agresif olmalıyız. Mental açıdan daha kuvvetli kalmayı başarmalıyız. Artık sezon sonunda elimizde bir şeyler olmalı. Bundan kastım, bu sezon kupaları camiamıza getirmeliyiz. Buna mecburuz” ifadelerini kullandı

Fenere yeni kimlik

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira dün düzenlediği basın toplantısında hem geride kalan sezonu değerlendirdi, hem de yeni sezona yönelik çok önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Portekizli hoca önümüzdeki sezon sahaya yansıtacakları oyun sistemiyle ilgili “Yapmaya çalıştığım en önemli nokta; takımımı iki farklı sistemde oynamaya hazırlamaya gayret gösteriyorum. Sezon içerisinde bazı maçlarda üç, bazı maçlarda da dört savunmayla oynamamız gerekecek. Daha ofansif oynamamız gereken veya maçın gidişatına göre karar vermemiz gereken karşılaşmalar olacak. O yüzden bazen dört bazen de üç savunmayı tercih edeceğiz bu sezon. Şu anda zamanı değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu sistemleri iyi bir şekilde anlamaya gayret gösteriyoruz. Zamana ihtiyacımız var. Zamanla daha iyi olacağız” dedi.

Ligde şampiyonluğa ulaşacak, Avrupa’da ise iyi seviyelere gelecek bir takım hazırladıklarını belirten Pereira, “Aslında daha güçlü müyüz değil miyiz bunu sadece sonuçlar gösterir. Şu anda çok istekli ve çok arzulu çalışıyoruz. Ne istediğimizi daha iyi biliyoruz. Şu ana kadar yeni katılan arkadaşlarımızdan ve çalışmalarımızdan çok memnunum. İnanıyorum ki çok güçlü bir takım olacağız. Sezon boyunca bunu sahaya yansıtmak istiyoruz. Hem Türkiye Ligi’nde şampiyonluğa ulaşabilecek hem de Avrupa’da iyi seviyelere gelecek bir takım olacak. Başarı için tüm mücadelemizi ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Agresif olmalıyız’

“Geçen sezon çok iyi oynadığımız maçlar da kötü oynadığımız maçlar da oldu” diyen Vitor Pereira sözlerini, “Sezon sonuna kadar şampiyonluk mücadelemizi sürdürdük. Avrupa’da serüveni en uzun olan Türk takımıydık. Kupa’da da finale ulaştık ama kupasız kapattık. Bu açıdan iyi bir sezon sonu gerçekleştiremedik. Bu sene daha iyi olmalıyız. Oyuncuları ve bu ülkeyi daha iyi tanıyorum. Ülkede oynanan futbol tarzını ve Türkiye Ligi’ni daha iyi tanıyorum. Bunlar avantaj hanemizde yazan noktalar. Bu avantaj durumu hem oyuncularımız hem de bizim için geçerli.

Transfer sürecek

Yeni gelen oyunculara da anlatacaklarımız açısından avantaj teşkil ediyor. Yeni sezonda daha güçlü ve agresif olmalıyız. Mental açıdan daha kuvvetli kalmayı başarmalıyız. Artık sezon sonunda elimizde bir şeyler olmalı. Bundan kastım, bu sezon kupaları camiamıza getirmeliyiz. Buna mecburuz. Geçen sezon iyi şeyler de kötü şeyler de oldu. Sezon sonu kazanamadığımızdan dolayı sadece kötü şeyler oldu diye değerlendiremeyiz geçen sezonu. İyi maçlar, hem Avrupa’da hem Türkiye’de vardı. Yeni sezona iyi hazırlanmalıyız ve göreceğiz yeni sezon bize neler getirecek” diyerek sürdürdü.

Haberin Devamı

Transfer çalışmalarının devam edeceğini ve iyi bir takımın oluşturulacağını da ifade eden Portekizli çalıştırıcı, şu ana kadar alınan oyunculardan çok memnun olduğunu da sözlerine ekledi.

Artık devir değişti

Pereira, Gökhan Gönül’ün Beşiktaş’a gitmesi ile ilgili, “Artık devir değişti. Tüm Avrupa’da gereksinimlere göre, kulüplerin, kadroların ihtiyaçlarına göre bu tarz transferler yaşanıyor. Benim fikrimin önemi yok bu konuda. Onun yerine kaliteli bir transfer yaptık” dedi

Gökhan Gönül’ün transferiyle ilgili de bir değerlendirme yapan Pereira, “Benim ülkemde de böyle transferler gerçekleşiyor. Benfica’dan Porto’ya, Porto’dan Benfica’ya ya da Sporting Lizbon’a bu tarz transferler oluyor” dedi.
Portekizli hoca, “Eğer kulüple oyuncu anlaşamazsa oyuncunun kendi hayatına yön verme, yeni oynayacağı kulübü seçme hakkı var. Gökhan Gönül kendi hayatına dair bir karar verdi ve Beşiktaş’ı seçti. Ben bu konuyu bu şekilde değerlendiriyorum. O bir oyuncu ama bir yandan da insan. Birkaç sene öncesine kadar Portekiz’de oyuncular 10-15 yıl tek takımda oynayıp futbolu bırakıyorlardı. Ama artık devir değişti. Tüm Avrupa’da gereksinimlere göre, kulüplerin, kadroların ihtiyaçlarına göre bu tarz transferler yaşanıyor. Benim fikrimin önemi yok bu konuda. Artık oldu. Bunlar yaşandı. O, yeni kulübünde forma giyecek. Biz iyi ve organize bir kulübüz. Onun yerine o mevkiide oynayacak oyuncuyu hızlı bir şekilde getirdik. Kaliteli bir transfer yaptığımızı düşünüyorum. Gregory van der Wiel’in bu takıma iyi hizmetler sunacağı bir oyuncu olduğuna inanıyorum” dedi.
G.Saray’a 4-5 gol atabilirdik
Ligin zirvesindeki takımların performanslarıyla ilgili bir kıyas da yapan Pereira, şu ifadeleri kullandı;
“Eğer derbilerle ilgili ya da ligin zirvesinde olan takımlarla ilgili kıyas isterseniz; iki Beşiktaş maçı oynadık. Onların sahasında oynadığımız maçta berbat bir hakem yönetimi vardı. Gördüğüm en kötü hakem yönetimlerinden biriydi geçen sezon. Bence o maç Beşiktaş’tan daha iyiydik ama 3-2 mağlup olduk. İçerdeki Beşiktaş maçını 2-0 kazandık ve iyi olan taraf bizdik. Üç Galatasaray maçı oynadık. Kendi sahamızda oynadığımız ilk maç nasıl berabere kaldıklarını onlar bile anlayamadı bence. Bir duran topla berabere kaldık. Deplasmandaki maçtan 4-5 gol atabilirdik ama istediğimiz bitiriciliği sahaya yansıtamadık. Kupa finali oynadık, o maçın hakkı beraberlikti. İki takım da iyi bir performans sergilemedi.
Bu 3 takımın yanına Torku Konyaspor’u ekleyebiliriz. Torku Konyaspor’la oynadığımız maçları da düşünebiliriz. Ben Fenerbahçe’nin ofansif oynamadığı şeklinde bir durum görmüyorum. Fenerbahçe ofansif bir futbol oynamadı görüşünü kabul etmiyorum. Bunu diyenler sadece kulaklarına çarpan cümleleri ezberleyip birbirlerine söyleyen insanlardır. Kendi fikirleri olmayan insanlardır. Ben böyle değilim. Fenerbahçe defansif oynadı diyenler futboldan anlamayarak değerlendirme yapıyordur.”
Eksik yanımız gol vuruşları
“Bence geliştirmemiz gereken ilk nokta bitiricilik, gol vuruşu konusudur. Çok sayıda gol atamamamızın sebebi budur. Bazı maçlar oynadık, pozisyonlara girdik ama atamadık. Bazı maçlar istediğimiz kadar gol pozisyonu üretemedik. Çok pozisyona girip atamadığımız çok maç var. Bu yüzden farklı bir çalışma sürdürüyoruz. Ceza sahasında kalabalık olmak istiyoruz. Orta gelince daha çok oyuncumuz orada olsun ve daha iyi bir şekilde pozisyonları sonuçlandıralım. İyi savunmayı da unutmayacağız. Bazen öyle konuşuluyor ki; iyi savunma yapmak zaafmış gibi anlatılıyor. Biz bunu elden bırakmayacağız. Ofansif oynayıp iyi savunmayı da elden bırakmayacağız. Çünkü büyük takımlar böyle yaparlar, böyle oynarlar.”
Ben de çok gol isterim
Üzerinde çalıştıkları sistemin daha ofansif bir futbol ve daha fazla gole ulaşmak adına faydalı olacağını belirten Vitor Pereira “Ben geçen sezon boyunca buradaydım. Çok sayıda maç oynadık ve bu oynadığımız maçlarda hatırladığım tek maç var rakibimizin bizden fazla pozisyona girdiği ve kalemizde tehlike yarattığı: Antalyaspor maçı. Bu maç hariç rakipten hep daha fazla pozisyon ürettik. O pozisyonların yarısını gol yapsak şu an çok sayıda golle buluşmuş olurduk. Savunma anlamında geçen sezonun en iyi takımıydık. Goller de attık ve fazlasını atabilirdik. Yeni sistem üzerinde çalışmaları sürdürüyoruz. Daha ofansif olabilelim, daha fazla golle buluşalım diye bu çabayı gösteriyoruz. Ben, çalıştığım takımlar çok gol atsın isterim” dedi.
Taraftardan ricam var
“Geçtiğimiz sezon ben de gerçekten büyük üzüntü yaşadım. Hayat böyle. Kutlama yapacağınız üzgün olacağınız anlar var. Tecrübelerimizden ders almak önemli. Geçen sene yaptıklarımızı uzun uzun düşündüm. Yaptığımız hatalardan ve geçen sezon edindiğimiz tecrübelerden gerekli dersleri almaya gayret gösterdim. Daha güçlü ve iyi bir takım olabilmek için bütün gayretimizi gösteriyoruz. Bu sezon maçlar kazanmak, kupalar kazanmak için mücadelemizi her zaman devam ettirmek istiyoruz. Umarım sezon sonu CV’me burada kazandığımız kupaları ekleyebilirim. Taraftarlarımızdan ricam her zaman yanımızda olsunlar. Bu takıma inanabilirler güvenebilirler. Bu kulübe her zaman desteklerini göstersinler.”
Yönetime övgü
Geçen sezon ligde, çalıştığı takımdan ayrılmayan tek yabancı hoca olduğunun altını çizen Pereira, “Aslında bu, ülkenin futbol kültürüyle ilgili çok şeyi anlatıyor. Geçtiğimiz sezon istediğimiz kupaları kazanamadık ve istediğimiz başarıya ulaşamadık ama başkanımız ve yönetimimizin bizim işimize olan güveninin devam etmesi, saha içerisinde alınan skorlardan daha fazlasını görebilmeleriyle alakalı. Onlar maçlardan daha ötesini görebiliyorlar. Bu şekilde kaliteli, organize bir çalışmayla sabrı da birleştirdiğimizde kupaların geleceğini biliyorlar. Birçok kulüpte görüyorum; bir iki negatif sonuçtan sonra hocalara süre vermeden bavullarını toplamaları söyleniyor. Bizim kulübümüz farklı ve bu bizim için güzel bir durum oluşturuyor. Sabırlı bir şekilde çalışmamıza devam edeceğiz ve bu çalışmamızın karşılığında da istediğimiz kupalara ulaşacağız” dedi.