Fevzi Aksoy

Fevzi Aksoy

faksoy@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Üzülenler sevinenler, okulları tatil edenler, parlamento toplantısından vazgeçenler... Futbol bu işte... Manşetlerden inmiyor. Ama küçük bir insan grubu var ki, ne İsa’ya ne Musa’ya yaranıyor. Hakemler...
Evet bu topluluk her maçtan sonra fırçayı yiyiyor. Suçlu ayağa kalk diye... İngilizlerin yaptığı bir araştırmaya göre hakemlerin aldığı kırmızı ve sarı kart kararlarının tam isabetli olmadığı ortaya çıkıyor. Mesela alınan beş ofsayt kararının birinin yanlış olduğu tespit edilmiş. Çünkü hakemin aynı anda iki üç oyuncu ile topu gözetlemesinin mümkün olmadığı ve dolayısıyla bazı durumlarda hakemin karnından karar verdiği savunulmuş. Örneğin bir karambolde seyirci büyük gürültü çıkarırsa hakem kararını çabuk ve yanlış verebilmekte. Üstelik yanlış karta sarılarak.
Milli maçları yöneten hakemler şuur altına yerleşmiş kültürel etkiyle bilinçsiz olarak kendine yakın kültürdeki takımlara daha ılımlı yaklaşmakta.
Dünya Kupası’nda daha işin başındayız. 26 ülkeden gelen hakemlerin kupanın sonunda hangi iç çamaşırlarının pazara çıkacağını göreceğiz. Yenilenler, elenenler, “ah” deyip yarı yolda kalanlar, “ey suçlu ayağa kalk” deyip bakalım hakemler hakkında neler söyleyecekler. Ama ne yapalım onlarsız da olmuyor ki... Hiç yaşasın hakem diyeni gördünüz mü?