Diğer Fransa'daki olaylar, Paris 2024'ü etkiledi!

Fransa'daki olaylar, Paris 2024'ü etkiledi!

09.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransız yazar Albert Camus ‘Başkaldıran İnsan’ isimli eserinde ‘Başkaldırıyorum, öyleyse varız’ der... Paris’in ev sahipliği yapacağı olimpiyat öncesinde ülkede yaşanmakta olan başkaldırı ise, oyunlar açısından bir ‘yokluk’ endişesi doğuruyor.

Fransadaki olaylar, Paris 2024ü etkiledi

Fransa’nın başkenti, iki haftadır büyük şiddet olaylarına sahne oluyor. Nanterre banliyösünde 17 yaşındaki Nahel’in polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan isyanlarda kentin bir çok noktasında yağmalamalar yaşandı, binlerce araç yakıldı, binlerce bina hasar gördü.

Başkentte başlayan gösteriler Marsilya, Lyon, Toulouse, Lille, Bordeaux, Rennes gibi şehirlere de sıçradı. Ülke genelinde on binlerce polis görevlendirildi, gözaltına alınanların sayısı iki bini geçti. Yaşananlar herkesin dikkatini çekerken, spor dünyası da gelişmeleri oldukça yakından takip ediyor. Çünkü evrendeki en büyük spor organizasyonu çok uzak olmayan bir gelecekte bu ülkede gerçekleşecek.

Paris 2024 Olimpiyatları öncesinde şehirde ortaya çıkan görüntüler, bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Dev organizasyonu düzenleyecek kentin görüntüsü kimi çevrelerde soru işaretleri oluşturdu. Paris Turizm Ofisi, yabancı turistlerin rezervasyonlarını iptal ederek ülkeden ayrıldığını, rezervasyonların yüzde 25’inden vazgeçildiğini söyledi. Paris Olimpiyat Oyunları’na bir yıl kala başlayan olaylar turizmcilerin bu konudaki endişelerini artırdı.

Haberin Devamı

IOC’NİN GÜVENİ TAM

Olimpiyatların düzenleyicisi Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) konuyla ilgili teyakkuza geçti. Bir şeyler söyleyerek ortalığı yatıştırmaları, yüreklere su serpmeleri beklenirdi, öyle de yaptılar. IOC, ülke genelinde meydana gelen ayaklanmalara rağmen Fransa’nın Paris 2024’ü başarıyla düzenleyebileceğinden emin olduğunu açıkladı: “Organizasyon komitesine, yerel yetkililere, dünyayı bu oyunlarda ağırlama hususunda Fransız halkının misafirperverliğine güvenimiz tamdır.”

Paris Belediyesi ise hem gerçekçi hem de umutluydu. Başkan yardımcısı Emmanuel Gregoire ülkedeki mevcut durumdan endişe duyduğunu ancak bunun gelecek yıl düzenlenecek olan Olimpiyatlar üzerindeki etkisinden endişesi olmadığını “Oyunlara daha bir yıl var” sözleriyle dile getirdi.

Haberin Devamı

‘ENGELLEMESİNE İZİN VERMEYİN’

Bu esnada İngiliz Olimpiyat Birliği Başkanı Sir Hugh Robertson, Paris 2024 organizatörlerine sakin olmalarını tavsiye ederek olaya müdahil oldu. Robertson’un katılımı önemliydi, çünkü kendisi Mark Duggan’ın bir trafik çevirmesi sırasında polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından benzer koşullarda başlayan 2011 Londra ayaklanmalarından edindiği deneyime dayanarak konuşuyordu. İngiltere’nin başkenti de hatırlanacağı üzere bu olaydan hemen bir yıl sonra olimpiyatlara ev sahipliği yapmıştı. Kendisi o dönem İngiltere Spor ve Olimpiyat Bakanı olarak görev yapan Sir Hugh, deneyiminden yola çıkarak Paris 2024’e çağrıda bulundu, “Olayların hazırlıkları engellemesine izin vermeyin, odaklanmaya devam edin” mesajını yolladı.

Fransadaki olaylar, Paris 2024ü etkiledi

SARI YELEKLİLER’DEN BANLİYÖ KRİZİ’NE

Londra örneğinde kronolojik benzerlikle oyunlara giden süreç yüreklere su serpti böylece. Ne var ki Paris açısından başka tarihsel süreçlerin düşündürmesini ise engelleyemedi. O da, Fransa’da son yıllarda ülke genelinde birbiri ardına yaşanan toplumsal huzursuzluklar. Sarı yelekliler, emeklilik yaşıyla ilgili protestolar ve son olarak ‘banliyö krizi’ olarak da adlandırılan içerisinde bulunduğumuz isyan dalgası... Fransız edebiyatının önemli eseri ‘Başkaldıran İnsan’da Albert Camus, ‘İnsan için biricik saygınlık, içinde bulunduğu duruma inatla başkaldırmaktır...

Başkaldırıyorum, öyleyse varız’ der. Paris’in ev sahipliği yapacağı olimpiyatlar öncesinde ünlü yazarın ülkesinde bugünlerde yaşanmakta olan başkaldırı ise, oyunlar açısından bir ‘yokluk’ endişesi doğuruyor. Olimpiyata daha çok zaman olduğu, bugünlerde yaşananların o zamana dek elbet sona ereceği ve oyunların rahatlıkla organize edilebileceği düşünülebilir haliyle. İsmi sonradan konacak bir başka yeni kaos ortamı, o tarihe dek ortaya çıkmazsa elbette!

Haberin Devamı

EİFFEL’DE VOLEYBOL

2024 Yaz Olimpiyatlarındaki salon voleybolu müsabakaları Paris Expo Porte de Versailles’te, plaj voleybolu müsabakaları ise Champ de Mars’daki Eyfel Kulesi Stadyumu’nda düzenlenecek. Şehrin simgesi olan ünlü kulenin önündeki yeşil alanda geçici bir açık hava sahası inşa edilecek ve maçlara ev sahipliği yapacak.

Fransadaki olaylar, Paris 2024ü etkiledi

SU SPORLARI MERKEZİ OLAYLARDA HASAR GÖRDÜ

Ülkede devam eden protestolar sırasında göstericiler, gelecek yılki Olimpiyat Oyunları için antrenman sahası olarak kullanılacak olan, inşaat halindeki Aubervilliers Su Sporları Merkezi’nin camlarını kırdı. Protestolar sırasında merkezin yakınına park edilen otobüslerin ateşe verildiği, binada buna bağlı olabileceği düşünülen bir yangın da çıktığı belirtildi. Dev etkinliğin güvenliği ve emniyeti konusunda endişeleri artıran olayda Paris Olimpiyatları su sporları merkezinin dış cephesi hasara uğradı.

Haberin Devamı

İSTİFA YAĞMURU

Fransa’daki olimpik hareket ve spor camiasında son dönemde birbirini izleyen istifalar dikkat çekiyor. Fransa Olimpiyat Komitesi’nin başkanı Brigitte Henriques, geçtiğimiz aylarda görevinden istifa etti. Paris 2024 güvenlik koordinatörü Ziad Khoury, bir kadına uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla açığa alınmasının ardından geçtiğimiz haftalarda istifa etti. Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noel Le Graet onun öncesinde federasyon hakkında hazırlanan bir rapor ve cinsel taciz suçlamalarının ardından görevinden ayrıldı.

Haberin Devamı

TURİSTİK ENDİŞE

Paris, yılda ortalama 40 milyon turistle dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden birisi. Yaşanan olaylar, olimpiyatlar sırasında iyice artması beklenen turistik faaliyetleri etkilemesi bağlamında ülkede endişeye neden oldu. Turizm endüstrisi ülke çapında meydana gelen ayaklanmalar nedeniyle Fransa’nın uluslararası ziyaretçiler için imajının bozulmasına ilişkin korkularını dile getirdi. Fransız Parlamentosu’nun bir raporu, olimpiyatlar ile bağlantılı turizm faydalarına ilişkin belirsizliklerin altını çizdi, ev kiralamalarına ilişkin endişelerle mücadele etmek için önlemler önerdi.

Fransadaki olaylar, Paris 2024ü etkiledi

STADYUM YERİNE SEİNE NEHRİ

Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez açılış töreni stadyum yerine şehrin kalbinde gerçekleşecek ve halka açık olacak. Seine Nehri’nde, 2024 yılında Paris’te binlerce seyircinin önünde sporcular ve delegasyonlar için büyülü bir atmosfer oluşması bekleniyor. Seine Nehri’nin alt rıhtımlarında seyirciler törene yakın olacak.

OLİMPİYAT KOMİTESİ’NE POLİS BASKIN YAPTI

Dev organizasyonla bağlantılı bir diğer huzursuzluk da geçtiğimiz ay, Paris 2024 Olimpiyat Organizasyon Komitesi Merkezi’ne Fransız polisi tarafından baskın düzenlenmesiyle ortaya çıktı. Mali suçları araştıran savcılık, yolsuzluk soruşturması bağlamında başkentteki büroda arama gerçekleştirdi.

Yazarlar