Dünyadan Futbol Futbolun merkez bankası

Futbolun merkez bankası

28.07.2019 - 08:00 | Son Güncellenme:

FIFA, tüm transferlerin paralarını bünyesinde toplayacak online bir banka ile yetiştirme bedeli ve dayanışma payı gibi unsurlarıyla bunların tüm ücretlerini eksiksiz kontrolüne alıyor. Her futbolcunun elektronik pasaporta sahip olmasını zorunlu kılacak sistem, bilgi anlamında da merkezileşme sağlayacak.

Futbolun merkez bankası

FIFA Başkanı Gianni Infantino, şeffaflık vaatlerini hayata geçirmek için uğraş veriyor. Dünya futbolunun patronları son olarak, bu sektörde mali ve idari açıdan önemli değişiklikler getirecek ‘banka’ projesinin lansmanını yapmak suretiyle ilk resmi adımı attı.

Haberin Devamı

FIFA tarafından lansmanı gerçekleştirilen yeni yapılanma, ekonomik açıdan tüm federasyonları ve kulüpleri yükümlülük altına sokacak yepyeni bir uluslararası ağ kuruyor. Uluslararası transferler artık FIFA tarafından oluşturulacak paraların toplandığı bir havuzdan geçecek ve transfere yönelik harcamalar, bunun yan unsuru olan diğer tüm harcamalarla buradan dağıtılacak.
Yeni banka sisteminin maddeleri şöyle:
- Kulüpler tüm oyuncularını kız, erkek, amatör, profesyonel 12 yaşından itibaren sisteme kaydettirecek.
- Belirlenen bu bedeller daha önce kulüpler tarafından birbirlerine ödenirken artık para bonservisten otomatik düşülerek, hak eden kulübe otomatik olarak gönderilecek.
- Dünyadaki tüm futbolcular için elektronik pasaport oluşturulacak, tüm bilgiler bu elektronik oyuncu pasaportuna işlenecek.

Haberin Devamı

Kayıt sistemi

- Ülke federasyonları bu sistemde kilit rol oynayacak ve elektronik kayıt sistemini kurmakla yükümlü olacak.
- Oyuncu ile ilgili tüm bilgiler ve transfer süreçleri buraya işlenecek. FIFA Online platformunda tüm federasyonların bu verilerini bir araya getirecek teknolojik sisteme sahip olacak.
- Sistem yolsuzluk, usulsüzlük ve kayıt dışı gibi mali yapının düzenliliğini bozan unsurlar karşısında kayıpları önleyecek.
- Küçük kulüpler sistemin merkezinde yer alıyor. Bu kulüpler kendi yetiştirdikleri futbolcuların transferinde hak ettiği parayı kayıpsız şekilde elde edecek.
- Bir yılda gerçekleşecek 14 binden fazla transfer üzerinden 400 milyon dolar sisteme girecek. FIFA’nın bankası üzerinden dağıtıma geçecek.
- Çalışmaları başlatılan sistemin önümüzdeki ara transfer dönemine kadar global ölçekte kurulumunun gerçekleştirilmesi hedefleniyor.