Skorer Gazi’nin şerefine

Gazi’nin şerefine

24.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulu Önder Atatürk adına 1927 yılından beri aralıksız olarak düzenlenen Gazi Koşusu’nun 86.’sı bugün saat 17.15’te Veliefendi Hipodromu’nda koşulacak. 19’u erkek toplam 22 safkan 3 yaşlı İngiliz tayının start alacağı 2400 metre mesafeli çim pist yarışında ilk dörde 2.5 milyon lira ikramiye dağıtılacak

Gazi’nin şerefine


1927 yılından beri aralıksız olarak düzenlenen Gazi Koşusu’nun 86.’sı bugün Veliefendi Hipodromu’nda saat 17.15’te yapılacak.
Ulu Önder Atatürk adına 2400 metre mesafede ve çim pistte yapılacak yarışta 19’u erkek 3’ü dişi 22 safkan üç yaşlı İngiliz tayı start alacak.

Haberin Devamı


2012 Yılının Şampiyonunu belirleyecek koşunun, birincilik ikramiyesi bir milyon, ikincilik 400 bin, üçüncülük 200 bin, dördüncülük ise 100 bin TL olarak belirlendi. Gazi Koşusu’nda bu yıl, yarış ikramiyesi, yetiştiricilik primi ve kaydiye ücretleriyle birlikte toplam 2.500.750 TL ikramiye ödenecek. Yaklaşık 2.5 dakika sürecek olan koşuyu kazanacak safkan sahibine, yarış ikramiyesi ve kaydiye ücretleriyle birlikte 1 milyon 375 bin 750 TL kazandıracak. Kazanan safkanın sahibi aynı zamanda da yetiştiricisi ise yarış ikramiyesi ve kaydiye ücretlerinin yanı sıra 250 bin TL’nin daha sahibi olacak.


Bu seneki Gazi Koşusu ile birlikte ülkemize getirilen yeni aygırların tayları da bu önemli klasikte ilk kez boy gösterecek. Okawango’nun 3, Victory Gallop’un ise 2 yavrusu ilk kez bu koşuda start alacak.

Özel HD yayın
Bu arada İrlanda’nın dünyaca ünlü jokeyi Jamie Spencer da bu önemli koşuda Star Of Melih’e binmek için Türkiye’ye geldi.
Veliefendi Hipodromu’nda bugün Gazi Koşusu’nun yanısıra 7 koşu daha yapılacak. 8 koşuda toplam 116 safkan kıyasıya mücadele edecek. 30 bini aşkın yarışseverin izlemesi beklenen Gazi Koşusu gününde altılı ganyanın yanısıra diğer bahis oyunlarında 10 milyon lirayı aşkın oyun oynanması bekleniyor.

Haberin Devamı


Öte yandan Gazi Koşusu ve diğer yarışların canlı yayını için Türkiye Jokey Kulübü televizyonu TJK TV tarafından geniş bir canlı yayın ekibi görevlendirildi. Yarış haricinde, jokey odası, padok ve hipodromun değişik yerlerinden röportajlarla bu özel günün tüm detayları 70 kişilik ekiple canlı yayında ekranları başındakilere ulaştırılacak. Gazi Koşusu günü yarış programı, röportajlar, yorumlar, analizler ve o güne ait her şey, TJK TV ve TAY TV’nin yanı sıra, Digitürk Lig TV 2 kanalından HD kalitesi ile izlenebilecek. Ayrıca Gazi Koşusu ve kupa töreni, Kanal D’den de canlı olarak ekranlara gelecek.

‘Bizim için büyük onur’

Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Ömer Faruk Girgin böylesine önemli bir organizasyonun içinde olmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını belirterek, ”Ülkemiz ve atçılık sektörü adına bu organizasyonu 1927’den bu yana kesintisiz gerçekleştirmekten dolayı mutlu ve gururluyuz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk adına Türk derbisini koşmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı


Gazi Koşusu’nun önemine de değinen Girgin “Ben 39 yıllık atçıyım ancak 3-4 kez katılabildim. At sahiplerinin ve ilgililerinin heyecanlarını çok iyi biliyorum. Günlerdir uyuyamadılar. Hepsine bu anlamlı koşuda başarılar diliyorum. Tüm safkanların ayakları düz bassın” diye konuştu. Ömer Faruk Girgin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de koşuyu izleyeceğini söyledi.

Muhteşem balo
Gazi Koşusu’nun balosu Yeniköy Sait Halim Paşa Yalısı’nda yapıldı. Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen geceye, çok sayıda milletvekili, büyükelçi, işadamı, sanat ve atçılık camiasından isimler katıldı. Sunuculuğunu Ece Vahapoğlu’nun yaptığı gecede, koşuya katılacak taylar, hazırlanan kısa film gösterisi ile konuklara tanıtıldı. Ajda Pekkan ve Vals Orkestrası’nın sahne aldığı baloda geleneksel Gazi Koşusu Pastası da kesildi.

Haberin Devamı

İlk zafer Neriman’ın
İlk Gazi Koşusu 1927 yılında Ankara’da koşuldu. Merhum Ali Muhiddin Hacıbekir’in Neriman isimli safkanı finişi önde geçerken sahibine de 2 bin TL ikramiye kazandırdı. 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün “Olgo” ve 3. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın “Cap Gris Nez” isimli safkanları da bu önemli derbiyi kazanma başarısı gösterdi.

16 yıllık rekor
Gazi Koşusu`nda rekor merhum Özdemir Atman’ın sahibi olduğu Bold Pilot isimli safkana ait. 1996 yılının Gazi şampiyonu Bold Pilot rakipleri geride bırakırken 2.26.22’lık dereceyle yarışı tamamladı. Rekor tam 16 yıldır kırılamıyor.


44 yıldır İstanbul’da
Gazi Koşusu ilk kez 1968 yılında İstanbul’da koşuldu ve o yarışı Burhan Karamehmet`in Asuvan isimli safkanı kazandı. Doç. Dr. Şadi Çalık`ın yaptığı som gümüş Gazi Heykeli, 1970 yılından itibaren kazanan atın sahibine veriliyor. Bu heykeli ilk kez Sadettin`in sahibi Sadun Atığ aldı.

Süper safkanlar
Bugüne kadar kendisi ve yavruları Gazi Koşusunu kazanan dört safkan bulunuyor. Cap Gris Nez: (Yılmazkaya), Karayel: (I. Seren ve Cartegena), Akkor: (Toraman) ve George Thomas: (Caprice) hem kendileri hem de yavrularının finişi önde geçtiği güzide safkanlar.

Şampiyon fabrikası
Yavruları en çok Gazi Koşusu kazanan aygır Cihangir... Unutulmaz şampiyonun tam altı yavrusu da (Atlıhan, Melikşah, Kayarlı, Pikehan, Minimo, Akkor) bu önemli klasikte birinciliğe uzandı. Wings Of Song, (Beau Brummel, Mirage, İcaros, Beau Monair, Helene de Troia) ile, Onyx II ise (Özdemir, Tomru, Şilem, Taşpınar Konca) yavruları 5 kez zafere koştu.

Çılgın jokey!
Jokeyler arasında Gazi Koşusu’nu kazanma başarısını en çok Mümin Çılgın gösterdi. Yıllar önce pistlere veda eden bu şampiyon jokey tam 9 kez zafere ulaştı. Çılgın, Helene De Troia (1960), Apaçi (1965), Nadas (1974), Dr. Seferof (1979), Dersim ( 1981), Uğurtay (1985), Hafız (1986), Top Image (1988) ve Abbas (1991) ile birinciliğe uzandı.