Süper Lig Gündemi sallayacak sözler! 'Cüneyt Çakır tarihe geçecekti! İnfaz kararı sonrası...'

Gündemi sallayacak sözler! 'Cüneyt Çakır tarihe geçecekti! İnfaz kararı sonrası...'

17.03.2022 - 07:52 | Son Güncellenme:

Merkez Hakem Kurulu'nun Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi en tecrübeli hakemler görevden alması Türk futbolunda şok etkisi yaratmıştı. Tarihi kararın yankıları hala devam ederken Milliyet Gazetesi'nin usta yazarı Attila Gökçe bugün kaleme aldığı 'Çakır’ın çöpe giden onuru' başlıklı yazısında Cüneyt Çakır'ın durumunu yakından değerlendirdi.

Gündemi sallayacak sözler Cüneyt Çakır tarihe geçecekti İnfaz kararı sonrası...

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK), Süper Lig'de görev yapan hakem listesini baştan aşağıya değiştirdi.

Haberin Devamı

Türk futbolunda deprem etkisi yaratan kararda Süper Lig'de düdük çalan; Cüneyt Çakır, Ali Palabıyık, Abdulkadir Bitigen, Fırat Aydınus, Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Hüseyin Göçek, Mert Güzenge, Tugay Kaan Numanoğlu, Alper Ulusoy, Halis Özkahya listeden çıkarılırken Özgür Yankaya sadece VAR hakemi olarak görev alacağı açıklanmıştı.

'ÇAKIR'IN ÇÖPE GİDEN ONURU'

Birçok futbol otoritesi bu karara büyük tepki gösterip sert şekilde eleştirirken Milliyet Gazetesi'nin usta yazarı Attila Gökçe bugün kaleme aldığı yazısında dünyaca ünlü Türk hakem Cüneyt Çakır özelinde bir değerlendirme yaptı.

İşte Gökçe'nin 'Çakır’ın çöpe giden onuru' başlıklı o yazısı;

'Evrensel hukuka ve Olimpik Hareket ilkelerine göre spor, insan hakkıdır. Tıpkı onurumuz ve yaşama hakkımız gibi spor yapma, spor çalışmalarında görev alma hakkımız da koruma altındadır. Birleşmiş Milletler, sporun “otonom” yapılanmalarla yönetilmesi gerektiğini karar altına almıştır. Hayatının önceliklerine sporu da koyan insanlar için mutluluk yaratan bir durum. Ne var ki spor insanları da duygusallığa kapılmadan sorumluluğu da unutmadan çalışmalı. Hele üzerlerinde federasyon, merkez hakem kurulu gibi “kurumsal” yapıların da sorumluluğu varsa.

Haberin Devamı

Gündemi sallayacak sözler Cüneyt Çakır tarihe geçecekti İnfaz kararı sonrası...

'GUINNES REKORLAR KİTABINA GİRECEKTİ'

Geçen hafta Süper Lig hakem klasmanını bir anda değiştiren çoğu FİFA kokartlı, deneyimli ve başarılı futbol hakemlerini hem düdük çalmaktan, hem de ekmek paralarını kazanmaktan mahrum eden o keskin kararın acısı ve sızıntıları devam ediyor.

Bu kararın en büyük acısını çeken hakem kuşkusuz Cüneyt Çakır’dır.
2014, 2018 Dünya Kupası başarılarından sonra futbolda ilk kez üçüncü defa Dünya Kupası finallerinde görev alabilecekti Cüneyt...
Bugüne kadar Collina dahil, hiçbir hakemin başaramadığını başaracaktı. Guinness rekorlar kitabına girecekti.

'KATAR'DA DA TARİHE GEÇECEKTİ'

Dahası da var: Katar 2022 Dünya Kupası finalleri, “ilk kez Müslüman bir ülkede düzenlenen” organizasyon olarak tarihe geçecekti.
Ve bu ılıman rüzgarla Cüneyt Çakır belki de “Dünya Kupası finali yöneten ilk Müslüman hakem” olacaktı.

Haberin Devamı

'İNFAZ KARARI ÇAKIR'IN RÜYASINI KABUSA DÖNÜŞTÜRDÜ'

MHK’nın bir anda aldığı topluca infaz kararı, Cüneyt Çakır’ın ideallerini paramparça etti, rüyasını kabusa dönüştürdü, futbolsever olarak hepimizin hayallerine son verdi. Ulusça önemli bir motivasyonumuz geçersiz sayıldı.

'GÖREVE İADE EDİLECEKLERİNE İNANMIYORUM'

Öğrendim ki bazı hakemler, MHK kararına karşı Tahkim Kurulu’na başvuracaklar. Her biri 3000 TL ödeyip hakkını arayacak. Bu kararın iptal edilmesi isteği kabul görür mü? TFF yönetim kurulunun atadığı bir yargı organından böyle bir kararın çıkacağına, hakemlerin göreve iade edileceğine inanmıyorum…

Sonrası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar uzayan bir yol ve sabırla sınanacak bir süreç olacak. 2022 Dünya Kupası da oynanacak, bitecek.
Cüneyt’le birlikte hayal ettiğimiz o büyük onur, çöpe gidecek!' ifadeleriyle yazısını sonlandırdı.

DEVLER LİGİ FİNALİ YÖNETEN İLK TÜRK

Türk hakemleri arasında en önemli kariyere sahip bulunan Cüneyt Çakır, 2012, 2016 ve 2020 Avrupa Şampiyonalarında üçer maç yönetti. 2014 ve 2018 Dünya Kupası’nda da üçer maçta düdük çalan Çakır, 6 Haziran 2015’te Şampiyonlar Ligi Finalinde Barcelona-Juventus maçını yöneterek Devler Ligi’nde final yöneten ilk Türk hakem oldu.

Haberin Devamı

Cüneyt Çakır, 16 Aralık 2012 tarihinde Brezilya’nın Corinthians ile İngiltere’nin Chelsea takımları arasında oynanan FIFA Kulüpler Dünya Kupası finalini de yönetmişti. Süper Lig’de 382 karşılaşmaya çıkan FIFA kokartlı hakem, 3 kez TFF Süper Kupa finalini de yönetti.

HAKEMLER TAHKİM’E GİTTİ

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK), 8 Mart’taki açıklamasıyla Süper Lig listesi dışında kalan 11 hakem ve 11’i gözlemcilerin bir kısmı kararın iptali için dün Tahkim Kurulu’na başvurdu.

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun, dün Riva’da toplantıya çağırdığı hakemlerden sadece biri görüşmeye giderken, diğerlerinin avukatları aracılığı ile iç hukuk yoluna başvurduğu öğrenildi.

11 hakem, Tahkim’e sunduğu itiraz dilekçesinde, MHK’nin kendi talimatına aykırı hareket ettiğini iddia etti. Talimat gereği, kadrodan çıkarılacak hakemlerin, mevcut kadronun en çok yüzde 20’si olacak şekilde belirlenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

AİHM seçeneği

Söz konusu hakem ve gözlemciler Tahkim Kurulu’ndan istedikleri sonucu alamamaları durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitme seçeneğini de değerlendirecek.