Diğer IBA Başkanı Umar Kremlev: Boks olmazsa, olimpiyat kaybeder

IBA Başkanı Umar Kremlev: Boks olmazsa, olimpiyat kaybeder

19.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

IBA Başkanı Umar Kremlev olimpik programdan çıkarılması tartışılan boks için IOC’ye meydan okudu, “Boks olimpiyattan çıkarılırsa, boks değil olimpiyat kaybeder. Çünkü boks dünyanın en popüler sporlarından biri” diye konuştu.

IBA Başkanı Umar Kremlev: Boks olmazsa, olimpiyat kaybeder

Uluslararası Boks Birliği (IBA) Başkanı Umar Kremlev, boksun olimpik geleceği ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile yaşanan sorunlara ilişkin Paris’te dünya medyasının karşısına çıktı.

Haberin Devamı

IOC’nin aldığı kararlar sonrası son iki olimpiyatta olimpik boksu yönetemeyen IBA’in Rus Başkanı Kremlev, dünya ve olimpiyat şampiyonu Estelle Mossely ve dünya şampiyonu ve olimpiyat ikincisi Sofiane Oumalia ile birlikte yaptığı toplantıda, boksun mevcut gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Boksun 2028 Los Angeles olimpiyat programından çıkarılmasına ilişkin net konuşan Kremlev, böyle bir durumda kaybeden tarafın boks olmayacağını iddia etti. Boksun başından beri olimpiyat oyunlarının temel taşlarından biri olduğuna dikkat çeken 41 yaşındaki başkan, “Olimpik program hakkında IOC yerine fikir beyan edemem fakat boks olimpiyatların ana dallarından biridir. Futbol ve boks dünyada en popüler sporlar. ABD’de de boksun çok popüler olduğunu düşünürsek Los Angeles 2028’de boksun olmaması, oyunlar için büyük bir kayıp olur. Boks olmpiyatın ilk döneminden beri var ve oyunları daha popüler yapıyor. Fakat yine de IOC boksu olimpiyat dışında bırakırsa, bu dünyanın sonu olmaz. Zira özellikle profesyonel boks, dünyada çok sevilen ve olimpiyatlardan daha popüler bir branş” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

IOC’ye resmi bir mektup gönderdiğini ve bazı önerilerde bulunduğunu söyleyen Umar Kremlev, olimpiyat oyunlarında da başarılı sporculara para ödülü verilmesi gerektiğini iddia etti: “Gerçek altın madalya ve para ödülü için bir başvuruda bulundum. Olimpiyat şampiyonları para ödülünü hak ediyor. Dünya değişiyor ve gençleri spora çekmenin yeni yollarını bulmamız lazım.”

IOC’nin IBA hakkında aldığı dünya boksunun temsilcisi olarak ‘tanımama’ kararını CAS mahkemesine taşıyan Kremlev, beklenen karar konusunda endişe etmediklerini, gerekirse konuyu İsviçre Federal Mahkemesi’ne taşıyacaklarını da açıkladı. Kremlev, “Olimpiyat oyunlarına katılmayı destekliyoruz ve diyalogdan yanayız. Eğer karar aleyhimize olursa, haklarımızı korumaya devam edeceğiz. İsviçre Federal Mahkemesi’ne gitme şansımız var. Kararı olimpiyat ailesi değil, yöneticileri veriyor. Boks bizim hayatımız ve onu sonuna kadar savunacağız” dedi.

Haberin Devamı

"BURASI BOKSUN EVİ"

Dubai’de Aralık ayında yapılacak IBA Genel Kurulu için şu ana kadar 171 ülkenin başvurduğunu, bunun da IBA’in dünyada boksu yöneten 1 numaralı kurum olduğunu kanıtladığını belirten Kremlev, şöyle devam etti: “Boksun evi IBA’dır. Biz küçük yaşlardan itibaren amatör boksörleri destekliyoruz ve olimpiyata hazırlıyoruz. Aynı zamanda yarattığımız yeni organizasyonlarla profesyonel boksun da gelişmesine ve yeni isimler kazanmasına yardımcı oluyoruz.”

IBA’den ayrılan ülke federasyonlarında kararı sporcuların değil yöneticilerin verdiğini vurgulayan Kremlev, İsviçre örneğine dikkat çekti: “İsviçre Boks Federasyonu başkanı bizden ayrılma kararı verdi ama boksörler karşı çıkınca geri geldiler. Spor siyasetten uzak olmalı ve barış için bir araç olarak kullanılmalı. Boksörler, kendi geleceklerine kendileri karar vermeli.”

Yazarlar