Galatasaray İngiliz klasiği

İngiliz klasiği

19.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Galatasaray kafilesi, Manchester’da 1 saatten fazla pasaport kuyruğunda bekletildi. İngiliz polisi, takımı karşılayan taraftarları meşale yüzünden copladı. Çılgına dönen Fatih Terim, iki kişiyi gözaltına alan polisle sert şekilde tartıştı

İngiliz klasiği


Şampiyonlar Ligi serüvenine bu akşam oynayacağı Manchester United maçıyla başlayacak olan Galatasaray, İngiltere’de yine işkence çekti.
Sarı-kırmızılılar dün sabah 279 kişilik dev bir kafileyle Manchester’a uçtu. 2. Başkan Ali Dürüst, sarı-kırmızılı yöneticiler, çok sayıda kongre üyesi ve basın mensuplarının yanı sıra bir grup taraftar da kafileyle İngiltere’ye gitti. Galatasaray takımı saat 16.00’da Manchester’a ulaştı.
Buraya kadar her şey normaldi, ancak futbolcular, yöneticiler ve teknik heyetin, İngiliz polisi tarafından normal pasaport kuyruğuna alınması tepki çekti. Ali Dürüst’ün devreye girmesiyle yarım saat sonra 2 polisin görev yaptığı bir kontrol gişesi daha açıldı. Fakat sarı-kırmızılılar, İstanbul’da vize için parmak izi vermelerine rağmen bu kez de kontrol için sırada bekletildi.

Otobüsten indiler
Fatih Terim işlemlerin çok ağır ilerlemesi nedeniyle futbolculara öncelik tanınmasını isterken, “Siz önden geçin, biz arkadan geleceğiz” dedi. Sarı-kırmızılar, 1 saati aşan bekleyişin ardından kontrol noktasından geçebildi. Asıl olaylar ise çıkışta patlak verdi. Galatasaray kafilesini çıkışta Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği yetkilileri ve bir grup taraftar karşıladı. Futbolculara sevgi gösterisinde bulunan 20 kişilik gruptan bir taraftar meşale yakınca ortalık bir anda karıştı.
İngiliz polisi beklenmedik şekilde taraftarları coplamaya başlarken, basın mensuplarının da tartaklandıkları görüldü. Polisin uyguladığı şiddete büyük tepki gösteren Fatih Terim ve Ali Dürüst, kafile otobüsünden hemen aşağıya inerek taraftarları korumaya çalıştı. Bir hayli sinirlenen Terim ve Dürüst’ün bu sırada polislerle sert şekilde tartıştıkları gözlendi.
İngiliz polisi olayların ardından iki Türk taraftarı gözaltına aldı. Terim, taraftarların hiçbir suç işlemediklerini belirterek, serbest bırakılmalarını istedi, ancak bu girişim sonuçsuz kaldı. Galatasaray kafilesi olayların ardından iki otobüs halinde Manchester Havaalanı’ndan ayrılarak, kamp yaptığı otele hareket etti.
Terim, basın toplantısında ise “Sabah Manchester’de hadise olmuş ve 2 polis öldürülmüş. Haberim yoktu. Polisin durumunu anlayışla karşılamak lazım. Olayı büyümeden halletmemiz iyi oldu” dedi.

Haberin Devamı

Tahrik ettiler
Galatasaray’ın olaylı İngiltere yolculuğunda, Manchester United cephesinden gelen açıklamalar ve İngiliz basınının son günlerde yaptığı haberlerin de büyük etkisi oldu. Menajer Ferguson’un, 1993’te oynanan rövanş maçı için geldikleri İstanbul’da büyük eziyet yaşadıklarını sık sık dile getirmesi Sir’ün görüşlerine Ryan Giggs başta olmak üzere diğer bazı oyuncuların da verdiği demeçlerle destek olması tansiyonu artırdı. Ferguson’un açıklamalarına geniş yer ayıran Ada basını, 1993’te İstanbul’da yaşanan olayları gösteren videoları da internet sitelerinde sıkça kullandı.

‘Asla unutamam’
M.United’ın 38 yaşındaki tecrübeli yıldızı Ryan Giggs, 1993 yılında Ali Sami Yen stadı’nda oynadıkları Galatasaray maçı için “Dün gibi aklımda. Asla unutulmayan anılar vardır ya bu da onlardan biri” yorumunu yaptı. Galli futbolcu, “O gün taraftarlar, takım otobüsüne çeşitli maddeler fırlatmıştı. Bizi uyutmamak için otelin önünde gece boyunca tezahürat yapmış ve telefonları arayıp durmuşlardı” dedi.