Skorer KARA LEKE

KARA LEKE

02.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Badminton çift kadınlar mücadelesinde sporcular üst turda kolay rakiplerle eşleşebilmek için oyunu kaybetmeye çalıştılar. 8 oyuncu karşılaşmayı kazanmak için gerekli eforu sarf etmedikleri gerekçesiyle diskalifiye edildi

KARA LEKE

Badminton çift kadınlar mücadelelerinde bilerek maç kaybetmeye teşebbüs edildiği iddiası olimpiyat gündemine bomba gibi düştü. Biri Çin, bir diğeri Endonezya ve ikisi de Güney Koreli olmak üzere 4 çiftin ve de toplamda 8 badmintoncunun çeyrek finallere kalmayı garantiledikleri için, daha zayıf bir takımla karşılaşmak adına mücadelelerde bilerek yenilmeye kalkıştıkları iddiası ortalığı karıştırdı.
Konunun kamuoyuna yansıması üzerine birden dünün en çok tartışılan gündem maddesi badmintondaki bu manipülasyon iddiası oldu. Özellikle Çin ve G.Koreli çiftlerin oynadığı ve Koreliler’in kazandığı maçta oyuncuların maça asılmadığını gören seyircilerden yükselen homurtularla başlayan rahatsızlık, hakemin oyuncuları çağırıp ikaz etmesiyle tavan yaptı. Sporcuların bu çabası, daha önce gruplarından çıkmayı garantilemiş çiftlerin bir üst turda nispeten kolay rakiplerle eşleşme isteğine yoruldu.
Durumun kamuoyuna yansıması üzerine ise Dünya Badminton Federasyonu, Olimpiyat Oyunları’nda çift kadınlarda mücadele eden sporcuların, karşılaşmayı kazanmak için en iyi performanslarını göstermedikleri gerekçesiyle ceza alacaklarını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Olimpiyat Komitesi yetkilileri de bir açıklama yaparak karardan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Bu kararla Çinli Yu Yang-Wang Xiaoli,G.Koreli Jung Kyung-eun-Kim Ha-na, Jung-eun-Kim Min-jung ve Endonezyalı Greysia Polii-Meiliana Jauhari çiftleri diskalifiye edildiler.

Haberin Devamı

NASIL OLDU?
Çinli ikili Yu Yang ile Wang Xiaoli, takım arkadaşları ve dünya iki numarası Qing Tian ve Yunlei Zhao ile finalden önce karşılaşmak istemedikleri için Güney Koreli rakiplerine karşı grup liderliği mücadelesini bilerek kaybetmeye çalıştılar. Olayın ortaya çıkmasını sağlayan ilk aktör Wembley Arena’daki seyircilerdi. Özellikle servislerin kolayca filenin üzerine vurulması ve basit atışların oldukça alakasız yerlere vurulması gibi çok kolay kaybedilen sayıların artması üzerine salondan yuhlamalar yükseldi, bunun üzerine hakem de olaya müdahil oldu. Güney Koreli Ha Jung-Eun-Kim Min-Jung ile Endonezyalı Meiliana Juahari-Greysia Polii arasındaki maçta da benzer şeyler yaşandı.

Badminton dünyası ne dedi?
Maçın ardından görüşleri sorulan Çinli çift nasıl olsa turu geçtikleri için güçlerini idareli kullanmak istediklerini söylediler. Ancak spor kamuoyu bu masumane mazeret ile paralel düşünmediğini ortaya koydu:
Lin Dan (Çinli eski olimpiyat şampiyonu): Bu kesinlikle olimpiyat ruhuna uygun bir şey değil.
Taufik Hidayat (Endonezyalı eski olimpiyat şampiyonu): Adeta bir sirk maçı gibiydi.
Gail Emms (Britanyalı eski olimpiyat ikincisi): “Gerçekten şok ediciydi, tüm seyirciler yuhluyordu.
Craig Reedie (Uluslararası Badminton Federasyonu Eski Başkanı): Spor rekabettir. Eğer rekabet unsurunu kaybederseniz, her şey anlamsızlaşır. Bir oyuncuya turnuvaya bu şekilde kötü davranma hakkı tanıyamazsınız.

Haberin Devamı

İlgili ülkelerde yansımalar
Kararın ardından Endonezya ve Güney Kore cephesinde öfke hakimdi. Çin’den ise daha çok kendi oyuncularını suçlayan açıklamalar geldi. Çin Olimpiyat Komitesi’nin, Dünya Badminton Federasyonu tarafından cezalandırılan atletlerden ikisiyle ilgili kendi soruşturmalarını açacağı belirtildi. Xinhua Haber Ajansı sporcuların davranışlarının olimpiyat ruhuna aykırı olduğunu savunan görüşlerin olduğu konuşmalar geçti. Kore’de ise sosyal medya adeta ikiye bölündü. Bir grup durumun normal olduğunu savunurken, diğer kesim yapılanları hoş bulmadı.