Galatasaray Kim tutar bizi!

Kim tutar bizi!

15.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

UEFA Avrupa Ligi kuraları Nyon'da çekildi, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın ikinci turdaki rakipleri belirlendi.

Kim tutar bizi

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Sarı-lacivertli ekip, son günlerde ciddi bir kriz yaşadığımız Rusya’nın Lokomotiv Moskova ekibi ile eşleşirken, Aslan, çalkantılı günler geçiren İtalyan Lazio’yu çekti. Temsilcilerimiz ilk maçları sahasında oynayacak, rakiplerini elemeleri halinde ilk 16’ya kalacaklar.

UEFA Avrupa Ligi’nde 32 takımın yer aldığı ikinci tur kura çekimi dün gerçekleşti. İsviçre’nin Nyon kentinde yapılan kura çekiminde temsilcilerimiz Fenerbahçe ve Galatasaray’ın rakipleri belli oldu.

Şampiyonlar Ligi’nde 3. olarak gelen Galatasaray, İtalyan Lazio, grupları aşan Fenerbahçe de Rusya ekibi Lokomotiv Moskova ile eşleşti.

2. turda iki aynı şehrin takımı yer aldığı için UEFA’nın özel talebi ile sarı-lacivertliler ilk maçını normal tarihten 2 gün önce 16 Şubat 2016 Salı günü TSİ 19.00’da oynayacak. Sarı-kırmızılılar ise 18 Şubat 2016 Perşembe günü sahaya çıkacak.

Haberin Devamı

İkinci buluşma

Galatasaray, 2001-2002 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi grup aşamasında Lazio ile karşılaşmış, Ali Sami Yen Stadı’nda Ümit Karan’ın bulduğu golle maçı 1-0 kazanmıştı. Roma’daki mücadeleyi ise Dejan Stankovic’in kaydettiği golle kazanan Lazio olmuştu.

5. kez bir Rus

Fenerbahçe, resmi maçlarda 5. kez bir Rus temsilcisinin karşısına çıkacak. Sarı-lacivertliler, 2007-2008 UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında CSKA Moskova ile deplasmanda 2-2 berabere kaldı, İstanbul’da rakibini 3-1 yendi. Şampiyonlar Ligi’nde 2012-2013 sezonu ön elemesinde Spartak Moskova deplasmanından 2-1 mağlup ayrılan Fenerbahçe, İstanbul’da rakibiyle 1-1 berabere kalarak elendi.

Kriz mevsimi (Lazio)

Şampiyonlar Ligi’nde gruplar öncesinde 32 takım arasında 32. sırada olan Astana’yı yenemeden UEFA Avrupa Ligi’ne kalan Galatasaray’ın şanslı olduğu söylenebilir.

6 yıl sonra yeniden Avrupa Ligi sahnesine çıkacak sarı-kırmızılıların kura durumu için de aynı şans mefhumu gündeme gelebilir. Zira tarihinin en karanlık dönemlerinden geçen Lazio, Serie A ve Avrupa Ligi’nde gece ile gündüz gibi.

Elbette Serie A’da yaşanan hüsran, ortaya bir kriz çıkardı. Her ne kadar, “Lazio’dan gitmeyeceğim. Bana güvenin” mesajları verse de teknik direktör Stefano Pioli büyük baskı altında. Bu nedenle 18 Şubat 2016’da farklı bir antrenörün çalıştırdığı Lazio çıkabilir Aslan’ın karşısına.

Haberin Devamı

Çift forvet düzenine uygun bir takım kuran Pioli 4-4-2’yi tercih eden bir hoca ancak 4-2-3-1’i planlarına alıyor. Zaten Matri gibi bir forvete sahipseniz, bu sistem pekala rakiplere tehlike verebilir. Ancak İtalyan ekibindeki sorun savunmada meydana geldi ve ligin en fazla gol yiyen 4. takımı oldular. Lazio dün de Sampdoria ile 1-1 berabere kaldı. Lulic, Candreva ve Felipe Anderson gibi opsiyonlara sahip bir takımın, son 7 maçta 5 yenilgi alıp, 12. sırada olması sürpriz.

Avrupa Ligi’nde ise 4 galibiyetle yola devam etmeleri ayrı bir sürpriz. Hamza Hamzaoğlu’nun bile adının geçtiği teknik direktörler listesi Lazio’nun tur kaderini belirleyecek.

Keita Balde yok

Rosenborg ile oynanan grup 4. maçında kırmızı kart gören Keita Balde, aldığı 4 maç ceza nedeniyle Galatasaray eşleşmesini kaçıracak. Lazio’nun hücum gücünde önemli bir yeri olan Balde, grupta son 2 maçta da süre alamamıştı.

Haberin Devamı

Soğuk randevu (Lokomotiv Moskova)

UEFA Avrupa Ligi A Grubu’nu ikinci sırada bitiren Fenerbahçe, lider Molde’yi 2-0 yenerken, soğuk deplasmanda oynamayı test etti. Şimdi en az Norveç kadar soğuk bir eşleşme daha bekliyor sarı-lacivertlileri.

Lokomotiv Moskova’ya karşı hem hava soğukluğu hem de siyasi anlamdaki gerginlik, futbolun birleştirici gücüyle ısınabilir. Takım denkliği açısından ağır basan Vitor Pereira’nın ekibi, istikrarsız bir rakiple karşılaşacak.

Eğer Tolga Zengin’in hataları olmasa şu an Avrupa’da olmayacak Lokomotiv Moskova, büyük bir şans elde etti. Açık ve rahat oyunlarda 4-2-3-1 ile ofansif görünen Rus ekibi, işi garantiye götürmek istediğinde de 4-4-1-1’e dönüp Oumar Niasse’ı ‘Tsubasa’ gibi kullanıyor.

Orta sahada iki yönlü oyunda da Tarasov’a bel bağlıyorlar. 28 yaşındaki oyuncu iyi günündeyse ve futbol seviyesini artırırsa, öldürücü kontra paslarıyla yıldızlaşıyor.

23 maçta 13 gol atan Niasse’ın kariyeri Emenike’nin yoluna benzese de bir gömlek üstünde olduğunu söylemek mümkün. İstanbul’da kontra futbolu oynadıklarında ‘Shevchenko-Servet Çetin’ örneğinin yenisini ‘Niasse-Alves’ üzerinde görülebilir.

Haberin Devamı

Ligde son 6 maçta aldıkları 3 yenilgi, 2 beraberlik de istikrarsızlıklarına en güzel örnek. Yakın arkadaşlar Manuel Fernandes ve Luis Nani’nin rakip olması da ilginç olacak.

Corluka cezalı

Lokomotiv Moskova’nın Beşiktaş ile oynadığı grup 3. maçında Cenk Tosun’a yaptığı hareket nedeniyle 4 maç ceza alan Vedran Corluka, ilk maçta yer alamayacak. İstanbul’daki maçta arkadaşlarını yalnız bırakacak Corluka, rövanşta sahada olabilecek.

‘Kim gelirse gelsin farketmez’

Galatasaray Teknik Direktörü Mustafa Denizli, “Kuranın iyisi kötüsü olmaz. Biz iyiysek kim gelirse gelsin problem değil. Ümit ediyorum ki o tarihte çok daha iyi bir çizgide olacağız” ifadelerini kullandı.

Galatasaray Teknik Direktörü Denizli, ikinci turunda karşılaşacakları İtalya’nın Lazio takımının keyifli bir eşleşme olduğunu söyledi.

Kulüp televizyonuna açıklamalarda bulunan Denizli, Türk takımlarının, özellikle kendilerinin son yıllarda İtalyan takımlarıyla bayağı oynama imkanı olduğunu hatırlatarak, “Kuranın iyisi kötüsü olmaz. Biz iyiysek kim gelirse gelsin problem değil. Ümit ediyorum ki o tarihte çok daha iyi bir çizgide olacağız. Turnuvanın içinde yer alan her takım zorlu ve güçlüdür. Ama biz Galatasaray olarak gücümüzü hem biliyoruz hem de geliştiriyoruz. Daha yükseklere mutlaka çıkartacağız. Dolayısıyla keyifli bir eşleşme oldu. Ümit ediyorum ki daha önce İtalyan takımlarına karşı özellikle de son yıllarda Juventus’a karşı aldığımız başarının bir tekrarı olur” ifadelerini kullandı.

Sarı-kırmızılıların tecrübeli çalıştırıcısı Mustafa Denizli, ilk maçı oynadığın yerin bir önemi olmadığını vurgulayarak, “Turu nerede geçersen geç avantaj odur. İster evinde, ister dışarda geç ama geç. Biz de bütün gücümüzle turu geçmeye çalışacağız. Bunu İstanbul’da ya da Roma’da yaptığımız hiç önemli değil. Yeter ki yapalım, yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.

‘Barışa katkı sağlarız’

Fenerbahçe Genel Sekreteri Mahmut Uslu, “Rusya ile yaşanan sürtüşmeler umuyoruz ki o zamana kadar biter. Hatta iki ülke arasındaki dostluk ve barışa biz katkı sağlamış oluruz. Biz, spor için gideceğiz” dedi.

Fenerbahçe Kulübü Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, Lokomotiv Moskova takımı karşısında, turu geçeceklerine inandığını söyledi.

Kulüp televizyonuna kurayla ilgili değerlendirme yapan Uslu, takıma güvendiklerini belirtti. Rusya ile yaşanan son dönemdeki gelişmelere de değinen Fenerbahçeli yönetici, şunları kaydetti:

“Rusya’daki ortamı biliyorsunuz. Bu anlamda enteresan bir eşleşme oldu. Biz zirveye oynayan bir takımız ve rakibimiz kim olursa olsun ben yeneceğimize eminim. Umuyoruz ki yaşanan sürtüşmeler o zamana kadar biter. Hatta iki ülke arasındaki dostluk ve barışa biz katkı sağlamış oluruz. Biz, spor için gideceğiz. Seyirci açısından, bize yer verirler mi bilmiyoruz. Daha önceden Rus takımlarıyla da oynadık ve yendik de. İnşallah yine eleyeceğiz. Ben takımımıza güveniyorum.”

Turdan eminim

İlk maçı İstanbul’da oynamanın avantaj olduğunu belirten Uslu, “İyi bir sonuç alacağımıza inanıyorum. Oturmuş bir takımımız var. Lokomotiv’i eleyeceğimizden eminim. Baktığınızda zayıf takımlar artık bu kupalarda yer almıyor. İki sezon önce UEFA Avrupa Ligi’nde yarı final oynadığımız zaman da zayıf takım yoktu ve finali kıl payı kaçırdık. İnşallah yine aynı başarıyı tekrar edip daha da ileriye gideriz” ifadelerini kullandı.

‘Garanti istiyoruz’

Rusya Spor Bakanı Vitaly Mutko, Lokomotiv Moskova’nın Fenerbahçe ile eşleşmesini şanssızlık olarak değerlendirdi. Rus basınına konuşan Mutko, “Seçme şansımız olsa F.Bahçe’yi istemezdik. Maç takvimi ortada gitmek zorundayız. Ama güvenlik açısında resmi maçlarda garanti istiyoruz. Bu zamana kadar spor müsabakalarında Türkiye’de sorun görmedim” dedi. Rus taraftarlara da seslenen Mutko, “Lokomotiv Moskova taraftarları bilet almalı ve Türkiye’deki maça gitmeli. Sportif açıdan ilişkilerde bozulma yok” diye konuştu.

Yazarlar