Futbol Kimine şölen, kimine kâbus! Afrika Uluslar Kupası heyecanı

Kimine şölen, kimine kâbus! Afrika Uluslar Kupası heyecanı

09.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kamerun-Burkina Faso maçıyla bugün başlayacak Afrika Uluslar Kupası, futbol ziyafetine sahne olacak. Süper Lig’den giden oyuncular, kulüplerinin en az 3 maçını kaçıracak; ülkeleri gruptan çıkarsa bu sayı 4, finale ilerlerse 5’e yükselecek.

Kimine şölen, kimine kâbus Afrika Uluslar Kupası heyecanı

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Milli takımlar düzeyinde dünyanın önde gelen turnuvalarından olan Afrika Uluslar Kupası, tarihteki 33.’süyle bugün bir kez daha sahne alıyor. İlk olarak geçtiğimiz senenin yaz aylarında yapılmasına karar verilen organizasyon, sonrasında uygun olmayan hava koşulları nedeniyle aynı yılın kışına alındı. Ancak bu sefer de her yanı saran salgın koşullarının elverişsizliği nedeniyle bu seneye ertelendi. 

İki kez ertelenmesinin ardından bu seneki mevcudiyeti de tartışma konusu olan, bir kez daha başka bir tarihe alınması tartışmaları eşliğinde bu kez kapılarını açmaya hazırlanan dev organizasyon Kamerun’un ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Toplamda 24 takım dörderliden altı grupta, ikinci tur mücadelesi yapacak. Gruplarda ilk iki sırayı alacaklar, en iyi dört üçüncü ile birlikte son 16 turuna adını yazdıracak.

Haberin Devamı

Ülke liglerinin futbol takvimiyle çakıştığı için kulüplere olumsuz yansımaları olan dev turnuva, Süper Lig’e de etki edecek. Futbol hayatını Türkiye Süper Lig’de sürdüren 21 futbolcu da turnuvada boy gösterecek. Bu isimler, kulüplerinin en az üç maçını kaçıracak, formasını giydikleri milli takımlar, turnuvada grup aşamasını geçer ve üst turlara ilerlerse, ligde kaçırdıkları maç sayısı daha da artacak.

Grup aşamasının 20 Ocak’a kadar süreceği Afrika Uluslar Kupası 23-26 Ocak’ta son 16 turu, 29-30 Ocak’ta çeyrek finaller, 2-3 Şubat’ta yarı finallere sahne olacak. Organizasyon, 6 Şubat’ta Olembe Stadı’nda oynanacak final maçıyla sona erecek. Milli takımı finale kadar yükselen bir futbolcu, ligde 25. haftaya kadar olmayacak, kulübünün beş maçını kaçıracak. Sadece grup aşamasını geçen bir takımın oyuncusu ise Süper Lig’deki dört karşılaşmadan mahrum kalacak.

Afrika Uluslar Kupası’na Türkiye’den en çok futbolcusunu gönderen ekip Hatayspor... Akdeniz temsilcisinden Adama Traore, Monir El Kajoui, Ayoub El Kaabi kupada yer alacak. Mustafa Muhammed ve Sofiane Feghouli’yi gönderen Galatasaray iki oyuncuyla en çok oyuncu gönderen ikinciler arasında… Trabzonspor ise Djaniny’nin Yeşil Burun Adaları kadrosundan çıkarılmasının ardından sadece Kouassi’den mahrum kalacak.

Haberin Devamı

Takımlara saldırı tehdidi yapıldı

Turnuva bazı güvenlik endişelerinin gölgesinde başlıyor. Ev sahibi ülkede güvenlik güçleriyle bazı silahlı gruplar arasında sürmekte olan çatışmalar ve açık saldırı tehditleri, bu endişelerin sebebini oluşturuyor. Kamerun’un batısında ayrılıkçı güçler, kuzeyinde ise cihatçı yapılanmalardan gelebilecek olası saldırılardan çekiniliyor.

Bu çekinceler temelsiz değil; çünkü bu yönde niyet beyanları çoktan geldi bile... Batıdaki ayrılıkçı gruplar, F Grubu’ndaki takımlara tehdit mesajları gönderdi. Nijerya ve Mısır’ın kuzeyde oynayacakları karşılaşmalar içinse cihatçı grupların problem yaratabileceği belirtiliyor. Kamerun güvenlik güçleri bu bölgelerde önlemlerini artırmış durumda.

Kimine şölen, kimine kâbus Afrika Uluslar Kupası heyecanı

Omicron etkisi

Omicron varyantıyla birlikte tüm dünyada tırmanışa geçen kovid-19 vakaları, turnuvaya katılacak takımları da etkiliyor. Testi pozitif çıkan isimler bir süreliğine kafilelerden ayrılırken, hazırlık çalışmaları da bu yüzden etkileniyor. Gabon, Senegal, Gine, Gambiya, Mısır ve Tunus başta olmak üzere daha bir çok takımda da vakalara rastlandı.

Haberin Devamı

Kimine şölen, kimine kâbus Afrika Uluslar Kupası heyecanı

Süper Lig’in son gol kralı da var

Türkiye’de daha önce top koşturmuş bir çok futbolcu da, dev turnuvada top koşturacak. Bunların içerisinde en çok göze çarpan isim, Süper Lig’de geçtiğimiz sezonun gol kralı olan Aaron Boupendza olacak. Hatayspor formasıyla attığı 22 golle zirveye çıkan Gabonlu forvet, Afrika Uluslar Kupası’nda da takımını sırtlamaya çalışacak. Beşiktaş’ın eski santrforu Vincent Aboubakar Kamerun, Kasımpaşa’nın eski orta saha oyuncusu Trezeguet ise Mısır formasıyla mücadele edecek. Bir dönem Fenerbahçe forması giyen Slimani’yi ise Cezayir’de izleyeceğiz.

Cezayir ve Mısır şampiyonluk favorisi

Turnuvanın son şampiyonu olan Cezayir, bu kez de kazanmaya yakın olan taraf... 2019 Afrika Uluslar Kupası’nın MVP’si seçilen Bennacer ve Manchester City’de harikalar yaratan Mahrez gibi kaliteli ayaklarla Cezayir için ‘1 numaralı favori’ demek hiç de yanlış olmaz. O son finalde Cezayir’e yenilen Senegal kupayı kaldırmaya yakın bir diğer ekip.

Zafer için ismi en çok telaffuz edilen takımlardan biri de hiç şüphesiz ki Mısır... Bir çok futbol otoritesine göre dünyanın şu an en iyi futbolcusu olarak gösterilen Salah’ı kadrosunda bulunduran Mısır’da, forvet hattında ise Galatasaraylı Mustafa Muhammed’in forma giymesi bekleniyor. Ev sahibi Kamerun’un yanı sıra her daim iddialı Nijerya ve Fas da mutlu sona ulaşması sürpriz sayılmayacaklardan.

Haberin Devamı

Kimine şölen, kimine kâbus Afrika Uluslar Kupası heyecanı

A GRUBU
Kamerun, Burkina Faso, Etiyopya, Yeşil Burun Adaları

B GRUBU
Senegal, Zimbabwe, Gine, Malawi

C GRUBU
Fas, Gana, Komorlar, Gabon

D GRUBU
Nijerya, Mısır, Sudan, Gine-Bissau

E GRUBU
Cezayir, Sierra-Leone, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahili

F GRUBU
Tunus, Mali, Moritanya, Gambiya

Yazarlar