Skorer Kocaman'ın en çok istediği futbolcu kimdi?

Kocaman'ın en çok istediği futbolcu kimdi?

04.09.2010 - 10:42 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman, transfer döneminde kadrolarına katmayı en çok istedikleri futbolcunun ismini açıkladı!..

Kocamanın en çok istediği futbolcu kimdi

Aykut Kocaman, yarın Sivasspor'la oynayacakları Cumhuriyet Kupası maçı öncesi akşam saatlerinde gerçekleştirilen antrenmanda basın mensuplarıyla sohbet etti.

Haberin Devamı

Teknik direktör Kocaman ilk olarak, Sivas maçı öncesi futbolcuların durumuyla ilgili şunları söyledi:

"Uğur Boral'ın dizinde problem devam ediyor. Sakatlıkları bulunan kaleci Volkan Demirel ve Mert gelmeyecek. Acil mazaret olmazsa diğer bütün oyuncular Sivas'a gelecek. Kalede Serkan Kırıntılı'ya görev vereceğiz. Onu görmek açısından iyi olacak. Genç oyuncular da kadroda olacak."

Bir basen mensubunun, "Takımda oynamayan küsebilir, bu dengeyi nasıl sağlayacaksınız?" şeklindeki sorusuna Kocaman, şu yanıtı verdi:

"Yobo'nun transferiyle 30 olduk, ana kadro 30 kişi olacak. Her işte olduğu gibi kolay olmayacak Fenerbahçe'de her şey zor, problemlerden biri olacak gibi gözüküyor. Ama bizim ana işimiz sorunları çözmek. Öncelik sorun çıkarmamak, çıkarsa da sorunları çözmek. Kalecileri çıkar 26, bu 26 oyuncunun arasında 4 tane de genç oyuncu var. Bütün dünya takımları aynı uygulamayı yapıyor. Genç oyuncular yavaş yavaş uyum sorununu atlatmaları için takıma yavaş yavaş alıştırırlar. Okan bir maçta iyi oynadı, iyi görüntü verdi, şahane bir maç oynadı, bundan sonra alsın yürüsün şeklinde bir düşünce doğru bir davranış olmayabilir. Önemli olan doğru zamanda en doğru yerde takımın ana karakterlerinden birisi olmasıdır. Genç oyuncuların da bunu hissetmeleri ve buna doğru adım atmaları gerekiyor. Bu sözlerim Okan bundan sonra sürekli oynayacak ya da hiç oynamayacak diye anlaşılmamalı. Ben de zamanında yaşadım , 3-4 maç arka arka oynadıktan sonra tamam oldum dersin, oldum dediğin zaman da inişler başlar. Çıkış zamanlarını yakaladığın zaman oynatman lazım. Böyle oyuncular rüzgar gibi geldikleri gibi rüzgar gibi gidebilir. İhtiyaç duyulduğu zaman, yapabileceklerini gördüğümüz için artık genç oyunculara daha fazla düşünerek onlara bakmaya çalışacağız."

Haberin Devamı

"GÜIZA VE KAZIM İLE KONUŞACAĞIZ"

Takımda kalan Kazım ve Güiza ile ilgili olarak ise Kocaman, "Takıma yararlı olmayacağını düşündüğüm zaman ilişkimi keserim. Güiza ameliyat için İspanya'ya gidecek. Kazım'ın milli takımdan dönmesini bekleyeceğiz. Ondan sonra oturup konuşacağız. Oyunculardan basit şeyler istiyoruz. Basit şeylere riayet eden futbolcularla ilişkimizi sürdürüyoruz. Buna uygun davranış sergilemeyenlerle kişisel olarak ilişkimi keserim. Güiza ameliyat olmak istediğini söyledi. Güiza ilk günden sakatlığını bahane gösterdi, şimdi ameliyat safhasına geçti. Güiza gidecek, sağlığını kazanacak ve gelecek ondan sonra görüşeceğiz. Sağlık heyeti ameliyatını yapacak ekiple sürekli temas içinde" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kocaman, Alex ile aralarında sorun olduğu şeklindeki iddialar üzerine de, ""Alex ile aramızda sorun olduğu şeklindeki iddialar herkes için verimli bir konu olarak gözüküyor. Benim hiçbir oyuncuma karşı önyargım olmaz, insani olarak hiçbir problemim olmaz. Bu Alex ile ilgili de. Bazı oyuncuların takımlarda ayrıcalıkları vardır ve olacaktır. Benim oyunculuk zamanında da vardı, şimdi de var, gelecekte de olacaktır. Bütün antrenörler tarafından bu oyunculara verilir ve hissettirilir. Alex ile ilgili ana kriter antrenmanlar ve maçlarda verimliliği. Bunun dışında hiçbir sorunum olmaz ve olamaz da. Alex'in kendi sitesinde yaptığı açıklamayla ilgili hangi görüşlerime katılmadığını bilmiyorum. Herkesin her konuda bir görüşü vardır, herkes aynı görüşte olmayabilir. Ama ben karar vericiyim, oyuncuların benim kararlarıma her zaman katılmalarını bekleyemem. Ama benim kararlarıma saygı göstermelerini beklerim. Oyuncular görüşlerime katılmasa da saygı göstermek ve uymak zorundalar" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Aykut Kocaman, yeni transfer edilen Yobo'nun savunmanın her bölgesinde görev yapabildiğine dikkat çekerek, "Yeni transfer Yobo'yu savunmada kullanacağım. Yobo savunmanın her tarafında oynuyor. Ama asıl oynadığı yer savunmanın merkezi. Transferin son güne kalacağı beliydi. Son hafta transfer olacaktı, öyle gözüküyordu. Transferler erken gerçekleşmiş olsaydı takım daha farklı olacaktı. Bu farklılığın olumlu yansıması yüksek olarak gözüküyordu. Yeni transferlerle takımdaki rekabet duygusu oyuncuların performanslarını geliştirmesine yol açar. Yeni transferlerin, var olan oyuncuların performansını da düşürme etkisi olabilir. Az da olsa böyle bir etki var. Ama takıma olumlu yansıması ihtimali yüksekti" dedi.

Haberin Devamı

"BEŞİKTAŞ ETKİLİ İSİMLER ALDI"

Rakiplerinin transfer çalışmalarını da değerlendiren Kocaman, şunları söyledi:

"Beşiktaş isim olarak etkili isimler aldı. Takıma nasıl fayda sağlayacakları konusunda biraz beklemek lazım. Pozisyonlarına uygun isim aldılar. Galatasaray ana transferini son gün yaptı. Biraz beklemek lazım. Trabzonspor sanki biraz daha oturmuş bir takım üzerie nokta transferler yaptı, Trabzonspor bir adım daha önde gözüküyor. Bursaspor da oturmuş kadrolarına adam kaybetmeden iki üç oynayacak oyuncu aldılar. Bizde transferi süreci sirkülasyonu yüksek oldu. Fenerbahçe'de 3-4 hafta içerisinde taşlar yerine oturmaya başlar. 3-4 haftalık bir süreye ihtiyaç var."

Avrupa kupalarında mücadele edecek Beşiktaş ve Bursaspor'u hakkında ise Kocaman, "Şampiyonlar Ligi sert bir lig, düşüşe de neden olabilir. Ben de Bursaspor'un neler yapacağını merak ediyorum. Beşiktaş, Avrupa Ligi için standart üstü bir takım olarak gözüküyor" dedi.

"FENERBAHÇE BİR NUMARALI ŞAMPİYONLUK ADAYI"

Adnan Polat'ın dün canlı yayında yaptığı açıklamalarla ilgili de Kocaman şunları söyledi:

"Şampiyonluk için tek rakibe indirmek yanlış. Trabzonspor'u; Bursaspor'u unutmamak lazım. Önceden Anadolu takımları için belli bir yere kadar gelirler daha sonrasını getiremezler deniliyordu. Bursasporç bunu geçen sezon yıktı. Bursa, Trabzon, Galatasaray Beşiktaş şampiyonluktaki rakiplerimiz. Ama buna rağmen Fenerbahçe bir numaralı şampiyonluk adayı"

Kocaman'ın basınla yaptığı sohbette öne çıkan sözleri şöyle:

"Takımda 10 tane takımda oynayabilme ihtimali olan birbirine yatkın yabancı oyuncu var. Bunları nasıl kullanacağı bunların kullanmakta problem olup olmayacağı birkaç ay sonra ortaya çıkar. Sorun olabilecek bir durum olarak gözüküyor."

"Önder'in oynayıp oynamaması konusunda benim bir temasım olmadı. Her oyuncu için sadece Önder için değil bizim göndermeyi düşündüğümüz oyuncular ister oynasın ister oynamasınlar, bu işin doğası beni fazla ilgilendirmiyor."

"Krasic transfer etmek istediğimiz temel oyuncularından birisiydi. Almak istediğimiz oyuncular arasındaydı. Takıma uyacağını en çok hissettiğim oyuncuydu. Çok uzun süre bizi uğraştırdı, Gyan da alabileceğimizi düşündüğümüz oyuncuydu. Bu transferlerin olmaması bizi biraz sekteye ugrattı. Niang ve Dia'yı daha önce alabilseydik daha iyi olurdu. Her iki oyuncunun buraya gelmesinde Fenerbahçe'nin adının etkisi oldu."

"Şu andaki takıma son yılların en kötü Fenerbahçe'si demek bir önyargılı bir düşünce. Önyargılı eleştiriler dışındaki tüm eleştirilere açığım. Böyle eleştiriler bizi üzmez, böyle eleştiriler eksiklerimizi görme ve algılama açısından iyi olur. Beni bir oyuncu olarak görsünler, ben bir performans ortaya koyacağım, kötü bir performans ortaya koyarsam bunun hesabı sorulur. Önyargılardan uzak performans değerlendirilmesi yapılır. Ben ne kadarsam ona göre beni değerlendirsinler. Ortaya bir performans koyacağım, bu bazıları tarafından beğenilecek bazıları tarafından beğenilmeyecek."

-Sistem değişikliği olacak mı?

"Fenerbahçe'nin 5-6 senedir çok benzer, alışılmış bir düzeni var. Bu düzeni bir anda kaldırmak bir tercihtir ama bu düzen içerisinde devam edip, bu değişimi bir süreç içerisinde yapmak daha doğru olacaktır. Bir anda toptan değişiklik yerine kademeli olarak görerek tespit ederek gitmenin daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Mutlaka bu dönüşümler olacaktır. Kademe kademe gitmek daha iyi olacaktır."

"Bu yola çıktık, doğruya doğru gidiyoruz kademe kademe. Galatasaray galibiyeti yanıltmadı. Galatasaray maçında çok övülecek bir performans sergilemedik."

"Deplasman maçları sıkıntı oluyor bununla ilgili düşünceniz"

"Bizim takımın geçen sezondan kalan deplasmanlarla çok iyi bir grafiğinin olmadığını görüyoruz. Bu sene hem Niagn gibi Stoch ve Dia hızlı ve kuvvetli oyuncularla ilerleyen zamanlarda bu sorunun altından kalkacağımızı düşünüyoruz."

-Geçen sezon Daum dönemindeki transfer süreci hakkında...

"Farklı bir teknik direktör varken, ancak teknik direktörün isteğine göre yol almak durumundasınız. Daum, o dönem 28 Haziran'da Türkiye'ye geldi. Hemen antrenmana çıktı, buradan ilk seyahatim oyuncu almaya doğru gitti. Böyle dönemde transferlerde hazır oyuncular Güney Amerika'dadır. Daum'un istediği oyunculardan birisi Poulsen'di olmayınca Cristian sonra Andre Santos geldi. Cristian'ı Daum önerdi ben de seyrettim, Andre Santos'u ben getirdim."

"Beşiktaş maçından ziyade Kayserispor maçını düşünüyoruz. Kayseri'den galibiyetle döndüğümüz zaman Beşiktaş maçı için konsantrasyonumuz daha yüksek olacak. Oyuna kontrol etme hükmetmemiz ilerleyen zamanlarda biraz daha iyi olacaktır. Beşiktaş maçında da böyle olacak"

"Volkan'ın Kayserispor maçına yetişmesi ihtimal dahilinde. Gökhan büyük ihtimalle Belçika maçında test edilecek. Durumuna göre daha sonra Gökhan ile ilgili durumunu belirleyeceğiz."

"Takımın nereye doğunu gideceğini bilemem. Kafamda geçen binbir rotasyon var bunun ne kadar doğru olacağını zarurette göreceğiz. Okan örneğinde olduğu gibi. Oynamak isteyen oynayacağım diyen her oyuncuya kapım açık. Gökay ile Okan'ı tanıyordum, Hasan ile Berk'in de buradaki gelişimleri de çok iyi. 6 ay bu oyuncuları görmek uygun olacağını görüyoruz. Çünkü çok iyi bir gelişim gösterdiler. 6 ay devam ettikten sonra kiralık olarak göndermenin daha doğru olacağını düşünüyoruz."

Yazarlar